Quantcast

Laikas uždrausti cirką?

Cirkai su gyvūnais yra neetiška ir žiauri pramoga, kuriuose gyvūnai kenčia tiek fiziškai, tiek psichiškai.

Taip tvirtina gyvūnų teises ginančios organizacijos, išplatinusios viešą kreipimąsi. Laiško autoriai nesutinka, kad gyvūnai būtų naudojami cirkuose ir siekia, kad ši pramogos forma mūsų šalyje būtų uždrausta. Tai grindžiama žemiau išvardytais faktais, kuriais siekiama praplėsti supratimą apie gyvūnų cirkuose likimą ir užkirsti kelią beprasmiškoms jų kančioms.

p>– Cirko gyvūnai patiria stresą, kai jie nuolat vežiojami iš vienos vietos į kitą. Cirkai keliauja didžiulius atstumus nesustodami, kerta tarptautines sienas, jūras, tuo metu gyvūnus laikydami ankštuose narvuose, nesuteikdami jiems sąlygų pailsėti.

– Dresūros metodai neretai būna brutalūs, paremti fizinėmis bausmėmis, judėjimo laisvės suvaržymu, izoliacija.

– Per pasirodymus gyvūnai nuolat patiria stresą dėl triukšmingos aplinkos, ryškaus ir kintančio apšvietimo.

– Gyvūnai cirkuose yra atplėšti nuo natūralių gyvenimo sąlygų, negali patenkinti daugelio įgimtų poreikių (nevaržomai judėti natūralioje aplinkoje, bendrauti su savo rūšies atstovais, ieškotis maisto arba medžioti, daugintis ir auginti jauniklius).

Visi išvardyti veiksniai turi didelį neigiamą poveikį gyvūnų gerovei ir sveikatai. Be to, cirkai su gyvūnais skatina neteisingą požiūrį į gyvas būtybes ir elgesį su jomis. Pasirodymai neturi jokios edukacinės vertės, nes juose gyvūnai atlieka nenatūralius triukus dirbtinėje aplinkoje (meškos važiuoja dviračiais, drambliai vilki sijonus, liūtai šokinėja per žiedus ir t. t.)

Daugelis Europos ir viso pasaulio šalių tobulina įstatymus dėl gyvūnų naudojimo ir jų gerovės cirkuose. Kai kurios valstybės jau uždraudė per pasirodymus naudoti visus arba tam tikrų rūšių laukinius gyvūnus. Tai Austrija, Bolivija, Kosta Rika, Kroatija, Izraelis, Singapūras, Čekijos Respublika, Danija, Suomija, Indija ir Švedija. Belgija, Estija, Vengrija ir Lenkija yra uždraudusios cirkuose naudoti gyvūnus, sugautus laukinėje gamtoje.

Po šiuo kreipimusi pasirašančios organizacijos prašo svarstyti galimybę cirkus su gyvūnais uždrausti ir Lietuvoje.


Kauniečių nuomonė

jole

Skaudu matyti kenčiančius gyvūnus. Pasidairykite po gyvūnų prieglaudas. Tik širdies darbą normalizuojančių vaistų prieš tai įsigykite. Laikantieji šunis žino, kad mušimu nieko nepasieksi. Tik natūralių instinktų skatinimas ir jų koregavimas norima linkme (dažniausiai jiems patinkančio maisto smulkiais kąsneliais) padeda kažko išmokyti. Dar nepamirškite valkataujančių gyvūnų, kurių pilnos Kauno gatvės, o apie Karmėlavos mišką su ten paliekamais ir neretai pririštais prie medžių šunimis nėra nė ką kalbėti. Jų taip pat gaila.

taip taip

Viską uždarom, visus gyvūnus paleidžiam į gatvę, tegul auga natūralioje aplinkoje ir dauginasi, zoologijos sodus irgi uždarom, nes kankinam, šunis ir kates – irgi į gatvę, negalima apriboti laisvės, sterilizuoti irgi negalima, nes daugintis nori.... Gal užteks vieną sykį? Su tais nuskriaustais gyvūnais jau perlenkiat lazdą.

ggg

Išvedus paralelę – daugelis žmonių kiekvieną rytą einą į darbą kažkam vergauti ir gauna grašius, kuriuos kaipmat išleidžia maistui, drabužiams ir komunaliniams mokesčiams. Galėtų neiti, bet tada mirtų iš bado, nes paleisti į visišką laisvę be valstybės paramos ilgai neišgyventų. Iš esmės tai toks pats išnaudojimas, tik kad žmonės tai daro natūraliai, nesuprasdami, kad yra kažkieno įrankiai. Ir tik nedidelė dalis žmonių gali laikyti save visiškai laisvais, nes yra pakankamai turtingi ir turi teisę gyventi kitų uždirbtais pinigais. Čia tik humoras, nepriimkit labai rimtai. Žvėrelių ir man gaila.

I...

Tai yra gryniausia tiesa. Kai kurie gyvūnai pripratinami prie alkoholio, kad juos galima būtų dresiruoti, arba pagrindas, ant kurio gyvūnas stovi, yra kaitinamas tam, kad jis pradėtų šokti. Ir dar daugiau visokių nesąmonių yra sugalvota tam, kad žmonės ateitų ir pamatytų šituos cirko vaidinimus, jau nekalbant apie nuolatinį gyvūnų mušimą ir jų laikymo sąlygas. Tokius pasirodymus reikia uždrausti, kaip ir kai kuriuos zoologijos sodus, kur nėra gyvūnams laikyti tinkamų sąlygų.

Nuomonei

Jei imsi mušti bet kokį gyvūną, jo neišdresuosi. Reikia tik ore pliaukšėti botagu. Galioja ir žirgų sportui. Arba šunų dresavimui. Be saiko skatinti gyvūnus saldumynais nesveika. Kaip ir žmonėms. Dresavimo esmė yra tokia, kad gyvūnų natūralus elgesys būtų parodytas kaip triukas, pavyzdžiui, delfinas ar jūrų liūtas mėto kamuolį – jis lygiai taip mėto žuvį prieš prarydamas, pudelis ant dviejų kojų vaikšto – tie, kurie turi pudelį, žino, kad jis pats taip vaikšto, kai reikalauja skanėsto, net nereikia mokyti. Skirtumas toks, kad cirke gyvūnai tai atlieka reikiamu metu.

L

Mano dukrai 11 metų. Kai pasiūliau nueiti į cirką, pasakė, kad nenori, nes jai gaila gyvūnų. Tada susimąsčiau. Net vaikai supranta, kad negalima taip elgtis su laukiniais žvėrimis.

Nuomonė

Nesuprantu, kam dar išvis eina žmonės ir palaiko šį verslą. Kai buvau paskutinį kartą, pasibaisėjau ir pasakiau jiems, ką galvoju apie tokius dalykus. Badu marinamas gyvūnas, kurį be jokio gailesčio muša su rimbu, gali padaryt bet ką, tokia ir yra cirko veikimo sistema. Gyvūnų nemaitina, tada dėl maisto jie daro tuos triukus, o kur dar mušimas, kankinimai, XXI a. tokių dalykų neturi būti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zinau TIKSLIAI

zinau TIKSLIAI portretas
Kas pasakys kokiu pagrindu cirka puolantys cirko gyvunu gyvenimu "ekspertai" ir komentaruose pasisakantys priesiski "zinovai" isvedzioja savo nuomone? Ar jie remiasi tyrimais? Savo patirtimi? 100% irodymais? Ne, jie tik paisto, buria, kuria tai, ka jie "numano", kaip "galvoja", kaip gyvunai gyvena, kaip dresuojami, kaip su jais bendraujama in t.t. ir pan. Daugelis pasirasiusiu organizaciju nariu nera tiesiogiai susije su gyvunais savo darbe, siuo metu cirko puolimas jiems hobis, laisvalaikio praleidimo budas. Is tiesu ju nuomones remiasi ne tikraisiais faktais, o paprasciausiu noru "buldozeriu" nugriaut tai, kas ju manymu yra blogis. Visus sustacius i viena eile, ar savo elgesiu "uzsidirbai" but kankintoju tarpe ar ne. Ar is tiesu elgiesi ziauriai ar ne - visi vienodi. Kas cia per metodai? Tarsi manija apimti, usjunge sveika prota, be reakcijos i realijas - kartoja savo kaip sugedusi plokstele. Jei is tiesu gyvunai cirkuose butu kankinami: pirma, jie neisgyventu ilgiau, nei jie gyvena gamtoje, neatsivestu palikuoniu.. antra: Europa senu seniausia butu uzdraudusi tokius dalykus. O dabar visame pasulyje, Europoje, JAV, Kanadoje, Rusijoje ir kt., isskyrus keleta saliu, cirkai su gyvunais veikia. Taciau veikia ne siaip kaip sau nori, kaip bandoma iteigti visuomenej , bet pagal ypatingai griezta reglamentavima. Nors pagrindiniai dresuotoju daliai sie reglamentavimai neformaliai galiojo ir lyg tol, tiesiog viskas dabar yra parasyta juodu ant balto. Ir nevykdymo atveju, be gresianciu sankciju zmogus tures isgyventi didziausia ir baisiausia, jis tures atsisveikinti su savo augintiniu. Kas nezino, tai dresuotojas savo augintini uzaugina nuo maziausiu dienu, uzaugina ji tarsi vaika, kaip jis galetu elgtis taip, kaip teigiama tuose ispustuose "gyvunu globeju" melagystese? Kas atsakys argumentuotai, bet ne nuoroda i puslapy, kur rodomi filmai, kurie su mumis, musu veikla nera susije visiskai ir beje nufilmuoti senu seniausiai. O tikrais, paagristais faktais???

gana

gana portretas
niekas neturi teises uzdrausti amziais gyvuojanti, milijonus gerbeju bei artistu, pasiekeju visame pasaulyje turinti cirko mena. gana metytis skambiom frazem! dirbkit realius darbus.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?
    Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?

    Pastarąjį dešimtmetį pajutome tikro „vakarietiško“ gyvenimo skonį. Mūsų jau nebestebina kavos puodelio kaina Madride, nes Vilniuje už jį mokame beveik tiek pat. Daugeliui savotišku standartu tapo ir savaitgalio kelion...

    2
  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    19
  • Mergelė Bufetava
    Mergelė Bufetava

    Prastai lietuviškai kalbantis pilietis Z. Z. turėjo jugoslavišką bufetą. Kažkada pirktą pagal pažintis už talonus. Nors Jugoslavijos jau nėra, tačiau bufetas tebestovi. Virš bufeto ant sienos prikalta Rusijos vėliava. Kartą, kai...

    6
  • Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato
    Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato

    Kasmetinė mero ir tarybos darbų ataskaita ilgus metus buvo privalomas dokumentas, kurį miesto vadovas kasmet pateikdavo vilniečiams, kad jie galėtų matyti, kaip vykdomi valdžios  įsipareigojimai. Šią tradiciją įvedė Artūras Zuokas, ka...

    4
  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

  • Atstatėme istorinį teisingumą
    Atstatėme istorinį teisingumą

    Man, kaip partizano ir tremtinės dukrai, itin svarbu ir labai džiugu, kad balandžio 18-ąją Seime įstatymo pakeitimu atstatytas istorinis teisingumas nuo okupacijų nukentėjusiems panašaus likimo Lietuvos gyventojams. Mano inicijuotoms Asmenų, nu...

    3
  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
Daugiau straipsnių