Quantcast

Kūrėjas be tėvynės

Pastarąją savaitę kultūros pasaulį sukrėtė dvi pribloškiančios žinios.

Pirmoji – Kremlius paskyrė Steveną Seagalą (1952) savo ypatinguoju pasiuntiniu ir pavedė jam rūpintis Rusijos bendradarbiavimu su JAV humanitarinėje srityje. Tai reiškia, jog veiksmo filmų aktoriui teks sugraužti tris kartus daugiau Aliaksandro Grigorijevičiaus (1954) užaugintų morkų nei įprastai ir, šias susmulkinus, suvirškinus ir atrajojus, įpiršti tai kitiems – šiapus ir anapus Atlanto.

Antroji žinia – rugpjūčio 11 d. literatūros pasaulis neteko 2001-ųjų Nobelio literatūros premijos laureato Vidiadharo Surajprasado Naipaulo (1932–2018). Suprantama, kad šio indų tautybės, Trinidado ir Tobago saloje gimusio ir likusį gyvenimą Didžiosios Britanijos pilietybę turėjusio literatūros kūrėjo pavardė čionykščiams skaitytojams nieko nesako (nebent esate prisiekęs literatūros gurmanas), mat dar nė vienas jo kūrinys nėra išverstas iš anglų kalbos (kuria rašė V.S.Naipaulas) į mūsiškę.

Vis dėlto, kad ir kokia reikšminga geopolitiniu požiūriu būtų S.Seagalo diplomatinė karjera, šiandien svarbiau aptarti esminius velionio Nobelio premijos laureato literatūrinius pasiekimus. V.S.Naipaulas gimė 1932 m. rugpjūčio 17 d. Trinidado ir Tobago saloje išeivių iš Indijos šeimoje. Jo seneliai į šį Didžiajai Britanijai priklausiusį kraštą atvyko siekdami dirbti cukraus plantacijoje.

Rašytojo tėvas tenykštėje saloje iškilo iki angliškai rašančio žurnalisto. Sulaukęs 18-os būsimasis rašytojas išvyko studijuoti į Oksfordo universitetą Anglijoje. Vėlesniais gyvenimo tarpsniais V.S.Naipaulas daug keliavo (kelionių aprašymai sudaro atskirą jo kūrybos dalį), tad kontroversijas kėlė ne tik jo knygos, bet ir gyvenimo būdas (meilės nuotykiai) bei aštresni pasisakymai įvairiausiomis temomis (pvz., religijos).

Marga, nuolatos besikeičianti kultūrinė aplinka lėmė, jog V.S.Naipaulas tapo kosmopolitiškumo, šiuolaikinio žmogaus be tėvynės ir be šaknų simboliu. Jis pristatomas kaip vienas žymiausių Karibų jūros regiono rašytojų, vienas geriausių XX a. antrosios pusės angliškai rašiusių kūrėjų ir Nobelį įnešusių į Didžiosios Britanijos sąskaitą.

Šis kosmopolitiškumas atsispindi ir jo kūryboje. Pagrindinės darbų temos – susvetimėjimas, individo ir visuomenės atskirtis, kolonializmo ir nacionalizmo poveikis trečiosioms pasaulio šalims.

Daugiausia V.S.Naipaulas rašė romanus ir kelionių dienoraščius, taip pat aprašymus ir esė. Pirmasis jo kūrinys dviprasmišku pavadinimu "Mistiškasis masažuotojas" pasirodė 1957 m. Tai, beje, vienintelis ekranizuotas rašytojo darbas. Pasaulinio pripažinimo kūrėjas sulaukė tik pasirodžius ketvirtajam romanui "Namas ponui Biswasui" ("House for Mr. Biswas", 1961).

Iš labiausiai vertinamų kūrinių minėtinos trys knygos. Viena jų – "Laisvoje žemėje" ("In a Free State", 1971), kurią kritikai apibūdina kaip įžvalgų laisvės reikšmingumo, sutrikdymo ir ribojimo tyrinėjimą.

Knygą sudaro trys istorijos – du trumpi apsakymai ir novelė. Pirmuosiuose kūriniuose dvi skirtingos, o kartu ir panašios emigrantų iš Indijos istorijos, kur perteikiama idėja, jog laisvė įgyjama tik praradus tai, kas suteikė prasmę ir saugumą tėvynėje.

Trečiojo kūrinio veiksmas, vykstantis neįvardytoje Afrikos valstybėje, kolonistų akimis fiksuoja ir jų kelionės metu perteikia kolonizuotos Afrikos transformaciją į naują, laisvą ir nepriklausomą, tačiau brutalią realybę.

Kūrinys "Laisvoje žemėje", beje, yra ir viena pirmųjų knygų, laimėjusių prestižinę "Man Booker" premiją.

Antroji iš labiausiai vertinamų rašytojo knygų – romanas "Upės vingis" ("A Bend in the River", 1979), kuris įvardijamas kaip vienas iš šimto geriausių anglų kalba XX a. parašytų kūrinių. "Upės vingyje" jaunas indų kilmės musulmonas Salimas įsikuria išgalvotoje, kolonistų apleistoje Afrikos šalyje, kurią rašytojas veikiausiai sukūrė remdamasis dabartine Kongo Demokratine Respublika (KDR), nuo 1971 iki 1997 m. vadinta Zairu. Šiame pasaulio krašte pagrindinis veikėjas įkuria parduotuvę apleistame miestelyje prie upės vingio. Čia sutinka daugybę įvairių žmonių ir netgi stebi, kaip jo globotinis ir padėjėjas afrikietis Ferdinanas iš vargano prasčioko tampa politiniu aktyvistu.

Romane aprašomi pasaulį krečiantys įvairiausi įvykiai (sukilimas, žudynės, korupcija ir savosios tapatybės paieškos), o svarbų vaidmenį ten užima mitinis diktatorius – valstybės prezidentas, knygoje vadinamas "Didžiuoju žmogumi" ("the Big Man"). Šis personažas sukurtas remiantis realiu asmeniu – Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga (1930–1997), kuris nuo 1965 m. iki 1997 m. ėjo Zairo (dabar KDR) prezidento pareigas.

Trečiasis ir vienas labiausiai vertinamų V.S.Naipaulo kūrinių "Atvykimo mįslė" ("Enigma of Arrival: A Novel in Five Sections", 1987) ištrina ribą tarp realybės ir vaizduotės bei daugelio yra traktuojama kaip rašytojo autobiografija.

Kūrinio veiksmas vyksta Viltšyro grafystėje, pietvakarių Anglijoje, garsėjančioje savo akmenų ratu Stounhendžu (Stonehenge). Ši vietovė taip pat yra giliai įsirėžusi į kultūrą tipiško ir standartinio Anglijos kraštovaizdžio amplua. Knygoje pasakojama istorija apie įsikūrimą Didžiojoje Britanijoje ir apie tai, kaip autorius tą šalį suvokia. Viskas tarsi prasideda susidarius apie ją klaidingą suvokimą, vėliau, įleidžiant šaknis, šis požiūris pamažu kinta, neišvengiamai pereidamas į kolonijinį-mentalinį pasakotojo toną.

Kritikų nuomone, šis kūrinys perteikia rašytojo pojūčius emigruojant iš Trinidado ir Tobago bei įsitvirtinant naujoje tėvynėje.

Be prasmingos tematikos, V.S.Naipaulo kūryba yra vertinama ne tiek už virtuozišką techniką bei stilių, bet dėl pačių knygų, taip pat dėl pasisakymų ir asmeninio gyvenimo, mat rašytojas yra sulaukęs kaltinimų rasizmu, mizoginija ir islamofobija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

U-2

U-2 portretas
Kremlius ka tik suprato kokia zala neykainuojamai ir gleznai Leono Dykovo sveikatai padare Steveno Seagalo paskyrimas. Atsipraso Leono ir jy gydancio gydytojo beigi ateityje pasizada tokius jautrius paskyrimus su Leonu derinti asmeniskai.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Matyt, kažką esu praleidęs, kad nebesuprantu pirmosios pastraipos. Jei Kremlius paskyrė pasiuntiniu, tai kodėl Sygalas turės graužti Lukašenkos morkas? Pons Leonai ar kas nors iš žinovų, būkit malonūs paaiškinti!

karatistas

karatistas portretas
tai kad tėvynės neturi ir tas morkų graužikas, bet sutinku, jis neprilygsta Nobelio premijos laureatui, net filmų negalėčiau išvardinti, kur jis vaidino, nors juois kiekvieną vasaros vakarą per tv rodo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių