Quantcast

Ką kurdų apleidimas Sirijoje reiškia JAV sąjungininkams Europoje?

Galbūt kurdams reikėjo pavadinti į Idlibą vedantį kelią „Trumpo greitkeliu“. Arba išversti „Sandorio meną“ į kurdų kalbą. Regis, meilikavimas tikrai suveikė Lenkijai, kuri, beveik vienintelė iš Amerikos sąjungininkių, mėgaujasi palankiu Vašingtono žvilgsniu. Greitai ten bus nusiųsti 4 500 JAV karių – taip pat ir į bazę, kurią lenkų valdžios pareigūnai apdairiai praminė „Fort Trump“.

Meilikavimas, o ne lojalumas, dabar yra pagrindinė valiuta Amerikos draugams. Ankstesnis pasiaukojimas nieko nereiškia. Daugiausia kurdiškos Sirijos gynybos pajėgos per drauge su JAV pajėgomis (praradusiomis vos penkis žmones) vykdytą kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ prarado apie 10 tūkst. žmonių.

Bet prezidentui Trumpui tai nerūpi. Be to, jis beveik beprasmiškai papriekaištavo, kad kurdai nedalyvavo išsilaipinime Normandijoje. Iš tiesų, Antrajame pasauliniame kare dalyvavo 8 tūkst. kurdų karių; jie padėjo sužlugdyti nacių planus Irake ir tarnavo Graikijoje bei Albanijoje.

Nelabai svarbūs ir strateginiai skaičiavimai. Saujelė JAV karių, saugančių kurdų kontroliuojamą zoną šiaurės Sirijoje kainavo nebrangiai ir buvo rentabili. Jų buvimas ten neišsprendė šalies problemų, bet ir neleido prastai situacijai dar labiau pablogėti.

Net Donaldo Trumpo aršiausiems gynėjams sunkiai sekasi pagrįsti sprendimą skubiai išvesti karius, apie kurį buvo pranešta vėlų vakarą per prastai parengtą pokalbį telefonu su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu. Kaip skelbė vienas karo laikų propagandinis plakatas, neatsakingos kalbos kainuoja gyvybes. Jis turėtų kaboti Ovaliajame kabinete.

Tiesą pasakius, pasitraukti iš „nesibaigiančių“ karų užsienyje buvo kampanijos pažadas. Ponas Trumpas tikina savo šalininkus, kad Amerika nugalėjo. Bet jei Sirijos kurdų pajėgas, kažkada buvusias ištikimiausiomis ir efektyviausiomis Amerikos sąjungininkėmis regione, sumuš Turkija ir privers atsitraukti, gali atsikurti „Islamo valstybė“. Amerikiečiai gali pamiršti džihadistus, bet jie Amerikos nepamiršo.

Dar blogiau – tiek draugai, tiek priešai nepamirš kurdų išdavimo. Kodėl kuri nors sąjungininkė dabar turėtų pasitikėti JAV? Kodėl Rusija, pavyzdžiui, turėtų susilaikyti nuo savo karo Ukrainoje arba negrasinti kitoms nedidelėms savo kaimynėms: NATO nepriklausančioms Suomijai ir Švedijai ar Aljanso narėms Estijai, Latvijai ir Lietuvai? Nepadės, jei liejote kraują JAV vadovautuose karuose tolimajame Afganistane ar Irake. Prezidentui įdomu tik tai, ką dėl jo padarėte pastaruoju metu.

Kita vertus, ponas Trumpas antrą kartą nekartos tos pačios klaidos: nemažai respublikonų nacionalinio saugumo vanagų privačiai – ir net viešai – sako esantys priblokšti dėl neatsakingo jo elgesio. Tvyrant grėsmei dėl apkaltos, jis vargiai gali sau leisti prarasti sąjungininkus Kapitolijuje dėl netinkamo elgesio su užsienio partneriais. Tačiau vis chaotiškesnei pono Trumpo administracijai, regis, visai neblogai sekasi kartoti savo klaidas.

Dar viena – ciniškesnė – nuomonė yra, kad kurdus buvo galima savaime laikyti žaliava. JAV interesai Artimuosiuose Rytuose blėsta dėl skalūnų sektoriaus pakilimo, dėl ko sumažėjo Amerikos priklausomybė nuo importuotos energijos.

Kova su terorizmu atsidūrė darbotvarkės apačioje. Didžiųjų galybių konkurencija dabar yra pagrindinis Trumpo administracijos nacionalinio saugumo strategijos punktas. Nepaisant keistų pono Trumpo asmeninių santykių su Vladimiru Putinu, jo administracija vis dar priešiškai žiūri į Kremlių; taip pat nusiteikęs ir Kongresas.

30 mln. kurdų, kurie neturi savo valstybės, yra izoliuoti, nesmarkiai ginkluoti ir turi sąsajų su teroristine PKK (Kurdistano darbininkų partija), nepriklauso tai pačiai kategorijai kaip realios šalys. Dar daugiau, JAV pajėgų buvimas Sirijoje visuomet buvo neryžtingas ir laikinas. To negalima nė palyginti su iškilmingais, kelių dešimtmečių senumo sutartyse numatytais įsipareigojimais, saistančiais NATO sąjungininkes.

Tai galėtų paguosti, jei ne skaudinantis prezidento elgesys su Japonija ir Pietų Korėja – dviem svarbiomis, ilgametėmis JAV sąjungininkėmis Azijoje. Chaotiška pono Trumpo asmeninė diplomatija su Šiaurės Korėjos ir Kinijos lyderiais nekart smogė iš pasalų ir žemino sprendimų priėmėjus Tokijuje ir Seule. Europiečiai nesunkiai gali tapti kitomis aukomis.

Visoms Amerikos garantijomis pasikliaunančioms šalims reikia suprasti, kad patikėti gynybą JAV yra brangiau ir rizikingiau, nei atrodo. Pono Trumpo elgesys gali būti neatsakingas, o kalbos – nenuoseklios, bet jis atspindi nuoširdų nepasitenkinimą nedėkingu šalies kaip pasaulio policininko vaidmeniu. Amerikos mokesčių mokėtojai jau seniai ir teisingai svarsto, kodėl Europa – didesnė ir turtingesnė už JAV – negali apmokėti sąskaitų ir prisiimti rizikos, kylančios sprendžiant krizes savo kaimynystėje.

Ilgai išlaikytinėmis buvusioms sąjungininkėms teks padidinti savo gynybos išlaidas, apetitą rizikai ir pasirengimą inovatyviam, tabu laužančiam bendradarbiavimui. Visi, kas mano, kad „Brexit“ leis Jungtinei Karalystei atsiriboti nuo dalyvavimo Europos užsienio, saugumo ir gynybos politikoje, turėtų pagalvoti iš naujo. Mažėjant JAV įsitraukimui ir patikimumui, Europos šalys neturi kito pasirinkimo kaip tik daryti daugiau ir kartu.

Pinigai vis dar valdo. Lenkija pasiūlė apie 2 mlrd. dolerių už naujų JAV karių atsiuntimą. Ponas Trumpas neseniai atsiuntė beveik 2 tūkst. amerikiečių karių į Saudo Arabiją, džiugiai pabrėžęs, kad karalystė išpildė jo reikalavimą „sumokėti mums už viską, ką darome“.

Vienas aukšto rango pareigūnas iš vienos Rytų Europos šalies klausė, ar Pentagonas ketina paskelbti „kainoraštį“: bent jau žinotume, kokioje padėtyje esame, sakė jis. JAV užsienio politikos veikla dabar priklauso nuo atsakymų į tris aštrius klausimus. Ar JAV gyvybiškai svarbūs interesai pastatyti ant kortos? Dar nemaloniau, kokios tiesioginės naudos (verslui, savimeilei, šeimai) iš to turės ponas Trumpas? Ar kas nors iš to dar galios per realią krizę? Tie, kas skundžiasi, turėtų džiaugtis savo sėkme. Kurdams patiktų turėti mūsų sunkumus.


Šiame straipsnyje: kurdaiSirijaJAV sąjungininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

K.

K. portretas
Reiškia, kad ir Europos sąjungininkus apleis jei JAV tai bus naudinga.

Anonimas

Anonimas portretas
TAI REISKIA Europos pederasams kad Amerika VISADA juos numes kaip panaudotus prezervatyvus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    1
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    1
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

Daugiau straipsnių