Quantcast

Didžiųjų lošimų arena

Šią savaitę sukako lygiai 30 metų, kai buvo įkalta pirmoji vinis į komunistinio bloko karstą. Tiesa, Sovietų Sąjungos ir jos satelitų agonija tuomet dar tik prasidėjo. Priešakyje laukė daugiau nei dveji metai didingų ir sukrečiančių įvykių, tačiau burtas buvo mestas būtent 1989 m. birželio 4-ąją.

Tą dieną Lenkijoje įvyko demokratiniai rinkimai. Tai buvo pirmieji tokio pobūdžio rinkimai komunistinio bloko šalyse. Jų metu triuškinamą pergalę išplėšė iš pogrindžio išlindęs antisovietinis judėjimas "Solidarumas" ("Solidarnosc").

Ir kurgi daugiau tai turėjo įvykti, jeigu ne Lenkijoje? Po Pirmojo pasaulinio karo sugriuvus Vokietijos, Austrijos-Vengrijos ir Rusijos imperijoms, daugeliui jose gyvenusių tautų atsirado proga atkurti savo valstybingumą.

Ne išimtis buvo ir lenkai. 1919 m. Paryžiaus taikos konferencija ir JAV prezidento Thomaso Woodrow Wilsono (1856–1924) "Keturiolikos punktų" programa užtikrino būsimąjį Lenkijos valstybingumą.

Minėtos konferencijos metu Lenkijai buvo padovanotas ir priėjimas prie Baltijos jūros, vadinamasis Dancigo (Gdansko) koridorius.

Vis dėlto pačios valstybės sienų klausimas tą sykį nebuvo galutinai išspręstas. Ir tai lėmė ilgą laiką trukusius Lenkijos konfliktus su Vokietija, Čekoslovakija bei Lietuva.

Taip pat Lenkija kovojo su Ukrainos nacionalistais (1918 m. lapkričio 1 d. Rytų Galicijoje jie paskelbė savo valstybę) bei prisijungė nemažai dabartinės Baltarusijos žemių.

Regioną ilgą laiką krėtė karai, sukilimai, riaušės ir referendumai, o tarsi to dar būtų negana, pasauliui ėmė grasinti bolševikų ordos iš Rytų. 1919 vasario 14 d. prasidėjo Lenkijos ir sovietų karas.

1920 m. rugpjūčio 10 d. Michailo Tuchačevskio (1893–1937) vedama Raudonoji armija priartėjo prie Varšuvos. Per kelias dienas vykusias kautynes lenkams pavyko pralaužti sovietų linijas ir apsupti bolševikų pajėgas.

1921 m. kovo 17 d. buvo priimta Lenkijos Konstitucija, o kitą dieną Rygoje pasirašyta Taikos sutartis, kuria Lenkija ir sovietai pasidalijo daugelį dabartinių Ukrainos bei Baltarusijos žemių.

1922 m. gruodžio 11 d. išrinktas pirmasis šios valstybės prezidentas. Juo tapo laisvasis masonas Gabrielius Narutowiczius (1865–1922). Poste jis išbuvo tik 5 dienas – gruodžio 16-ąją jį nužudė meno kritikas Eligiuszas Niewiadomskis (1869–1923).

Visų šių Lenkijai svarbių procesų epicentre visada buvo Jozefas Klemensas Pilsudskis (1867–1935). Tai iš tiesų spalvinga asmenybė, vienu metu laikęs save ir socialistu, ir ATR aristokratijos palikuoniu.

Dar 1887 m. jis kartu su broliu Bronislawu Piotru (1866–1918) įsivėlė į sąmokslą, siekiant nužudyti carą Aleksandrą III (1845–1894).

Šiam vadovavo sifilitiko Iljičiaus (1870–1924) brolis, caro bendravardis Aleksandras Iljičius (1866–1887). Abu Pilsudskiai buvo išsiųsti į katorgą.

Likimas Bronislawą atvedė į Sachalino salą, kur jis tapo aistringu smulkių tautelių tyrinėtoju ir jų kultūrų garsintoju. Daugiausia jis prisidėjo prie ainų (utari) tautos, gyvenančios ne tik Sachaline ir Kurilų salose, bet ir Japonijos Honšiu saloje, kultūros populiarinimo. Jis ne tik įamžino ainų kalbą bei folklorą, bet ir išmokė juos auginti bulves.

Kol Bronislawas rūpinosi engiamų tautų savimonės ugdymu ir bičiuliavosi su Tekančios Saulės šalies intelektualais, Jozefas siautėjo Europoje. 1926 m. gegužės 12–14 dienomis Lenkijoje jis įvykdė karinį perversmą, padariusį jį neoficialiu šalies valdovu, kontroliuojančiu armiją.

Siekiant kontroliuoti kitas gyvenimo sritis, buvo sukurtas "Nepartinis politinis blokas bendradarbiavimui su valdžia" (Bezpartyjny Blok Wspolpracy z Rządem), vienijantis skirtingų politinių ideologijų žmones.

Juos visus siejo meilė J.K.Pilsudskio asmeniui. Ši santvarka, pavadinta "gydymu" (lenk. "sanacja", turėta omenyje politikos moralinį gydymą) veikė iki pat Antrojo pasaulinio karo pradžios (1939).

1935 m. gegužės 12 d., praėjus 9 metams po perversmo, J.K.Pilsudskis mirė. Nepartinis blokas iširo į kelias grupuotes, o Lenkijai bei Europai grėsmę ėmė kelti ne tik Sovietų Sąjunga, bet ir sustiprėjusi Vokietija, kurioje įsitvirtino nacionalsocialistų partija, vadovaujama Adolfo Hitlerio (1889–1945).

Kaip ir SSRS, Trečiasis reichas siekė sukurti naują pasaulio, kuriame gyventų nauji žmonės, kardinaliai besiskiriantys savo išvaizda, elgsena ir mąstymu nuo pirmtakų, tvarką.

1939 m. rugpjūčio 23 d. šie du totalitariniai monstrai pasirašė slaptą paktą, kuriuo pasidalijo Lenkiją bei kitas regiono šalis.

Po aštuonių dienų buvo "užpulta" Glivicių miesto (tuo metu priklausiusio Vokietijai) radijo stotis. Pašaudyta į orą, eteryje pasakyti keli lozungai lenkų kalba, aplink radijo stotį pamesta lenkiškomis uniformomis aprengtų koncentracijos stovyklų kalinių lavonų, o kad viskas atrodytų tikroviškiau, SS nužudė ir vietinį ūkininką.

Vokietija pažadėjo atsakyti į šią Lenkijos "agresiją". 1939 m. rugsėjo 1 d. 4.47 val. ryto draugiško vizito atvykęs vokiečių laivas "SMS Schleswig- Holstein" paleido į krantą pirmuosius naujojo karo patrankų šūvius.

Maždaug po valandos per pasienį ėmė skverbtis ir žemyninės vokiečių pajėgos. Lenkų padėtis tapo siaubinga, tačiau – ne beviltiška. Jie kovėsi iš paskutiniųjų, tikėdamiesi Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos paramos.

Rugsėjo 3 d. 9.00 val. Jungtinės Karalystės ambasadorius Berlyne, seras Nevile‘as Maeyrickas Hendersonas (1882–1942) atgabeno vokiečiams dokumentą apie karo paskelbimą. Šis turėjo įsigalioti nuo 11.00 val.

11.15 val. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Arthuras Neville‘as Chamberlainas (1869–1940) per radiją pranešė apie Vokietijai paskelbtą karą.

17.00 val. karą Trečiajam reichui paskelbė ir Prancūzija. Šitie demaršai tuo metu buvo daugiau simbolinio pobūdžio.

Paskutinės lenkų viltys mirė 1939 m. rugsėjo 17 d., kai jų šalį netikėtai iš rytų užpuolė Sovietų Sąjunga.

Jau kitą dieną Raudonoji armija ir vokiečių pajėgos surengė bendrą paradą Brest Litovske (dabartinė Baltarusija). Svastikos ir raudonosios žvaigždės galvažudžiai tą dieną žengė koja kojon.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
UUUUUU-2 ar esi robotas [neprotaujantis]??ar dar zmogus ar moteris??

TO U-2

TO U-2 portretas
ČIA IŠ SAVO PATIRTIES SAKAI? NEATNEŠĖ TAU LAIMĖ ŽAIDIMAI SU V IB RA TORIAIS PRIEŠAIS KŪJĮ SU PJAUTUVU? VARGŠELIS U- 2. NEPAMIRŠK SUDALYVAUTI LAIDOSE "YRA KAIP YRA" BEI "VALANDA SU RŪTA" IR PASIDALINTI ŠIUO SAVO PATYRIMU SU MASĖMIS. GAL NET ŽIŪRĖK "ALMA LITTERA" TAVO KNYGĄ APIE DILDUS IŠLEIS

U-2>kauniete

U-2>kauniete portretas
"Visada laukiu kruopstutelio L.Dykovo..." Baikite zaisti su visokiais,nekokybiskais vyro ir ypac jo organo pakaitalais, ponia. Ir bus jums laime....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    8
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
Daugiau straipsnių