Quantcast

Iš D.Grybauskaitės laukiama teigiamo atsakymo

Dauguma politikų tiki, kad eurokomisarė Dalia Grybauskaitė pasakys "taip" ir dalyvaus prezidento rinkimuose. Vakar paskelbta, kad ketvirtadienį į Vilnių atvyks D.Grybauskaitė. Ji turėtų tą patį vakarą paskelbti, ar sieks prezidento posto.

Apie komisarės atvykimą patvirtino jos kabineto narė Rima Kaziliūnienė, tačiau ji atsisakė pasakyti, koks bus eurokomisarės sprendimas.

Šaltinių teigimu, D.Grybauskaitė turėtų pranešti, kad dalyvaus šalies vadovo rinkimuose.

Už ES biudžetą ir finansinį programavimą atsakinga eurokomisarė ne vieną mėnesį yra populiariausių visuomenės veikėjų sąrašo viršuje – vasarį atliktų tyrimų duomenimis, ji aplenkė Prezidentą Valdą Adamkų ir atsidūrė pirmoje vietoje. Visuomenės nuomonių apklausų duomenimis, ji gali laimėti jau pirmajame prezidento rinkimų ture.

Kaip tik ketvirtadienį prasidės oficialus kandidatų į prezidentus iškėlimas – Vyriausioji rinkimų komisija pradės priiminėti pareiškinius dokumentus iš tų, kurie nori siekti valstybės vadovo posto.

Dienraščio kalbinti politikai skirtingai prognozuoja būsimą D.Grybauskaitės sprendimą, tačiau dauguma atsargiai tvirtina tikintys, jog ji pasakys "taip".

Andrius Kubilius, ministras pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas:

– Dabar tokia stadija, kad mūsų partijos skyriai, kitos struktūros kelia savo kandidatus. Galima pasidžiaugti, kad partija nėra nuskurdusi, apsiribojusi, nes turime nemažai gerų kandidatų.

Bet partija turi labai aiškią tvarką, kad tik kovo 7 d. tarybos posėdyje galutinai apsispręsime dėl remiamo kandidato.

Mano įsitikinimu, daug kas priklausys nuo D.Grybauskaitės apsisprendimo. Tikiu, kad jis bus teigiamas. Tada daug kam partijoje ir jau įvardytiems galimiems kandidatams bus apie ką pagalvoti.

Andrius Endzinas, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas:

– Ką ji pasakys? Tiesiog praneš apie savo apsisprendimą (juokiasi).

Aš tikiuosi, kad tas apsisprendimas bus teigiamas. Tai yra žmogus, kuris turi pakankamai politinės patirties, yra žinomas ir Lietuvoje, ir užsienyje. Tai būtų labai tinkama kandidatė. Nematau priežasčių, kodėl mūsų partija negalėtų jos paremti.

Jeigu ji vis dėlto pasakytų "ne", tuomet mes gerbtume ir tokį jos sprendimą. Tada ir spręstume partijoje, ką daryti su kandidatūra į prezidentus.

Virginija Baltraitienė, Darbo partijos prezidiumo narė, Seimo narė:

– Ką komisarė pasakys ketvirtadienį, šiandien labai sunku prognozuoti. Mano nuomone, ji pasakys "ne". Man atrodo, ji turi pakankamai geras perspektyvas antrą kadenciją dirbti Europos Komisijoje, todėl neis į prezidentus. Be to, tokį sprendimą ji gali priimti dėl asmeninių motyvų.

Jeigu vis dėlto ji pasakytų "taip", neatmestina, kad Darbo partija ją irgi paremtų. Bet tai bus sprendžiama atskirai. Kaip tik ketvirtadienį vakare rengiame prezidiumo posėdį dėl savo kandidato iškėlimo arba jau iškelto parėmimo.

Justinas Karosas, Lietuvos socialdemokratų partijos narys, Seimo narys:

– Nesu aiškiaregys, sunku būtų šiandien pasakyti tiksliai, nes visokie gandai sklando apie jos apsisprendimą.

Bet kuriuo atveju, D.Grybauskaitės laukia nevienareikšmiškas apsisprendimas. Ji dabar užima neblogą poziciją, turi perspektyvų tęsti europinę ar net pasaulinę karjerą, todėl greičiausiai yra labai nelengva apsispręsti, ar eiti į Lietuvos prezidentus. Tuo labiau, kad mūsų politinės kultūros sąlygomis per rinkimų kampaniją visi kandidatai yra maišomi su purvais. Tai nėra malonu.

D.Grybauskaitė turi vieną neabejotiną privalumą – visi jau ir beveik pamiršo, ką ji nuveikė dirbdama Lietuvoje prieš penkerius šešerius metus. Dabar ji matoma tik kaip žmogus, iš išorės stebintis procesus Lietuvoje, neprisidedantis prie jos vykdomos politikos.

Nors ji ir yra neabejotina visų apklausų lyderė, šiandien būtų dar sunku pasakyti, ar ji tikrai laimėtų prezidento rinkimus. Daug kas priklausytų ir nuo rinkimų kampanijos eigos, ir nuo kitų kandidatų iškėlimo, ir nuo rinkėjų, ateinančių prie balsadėžių, nuotaikos.

Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas:

– Dar neturime jokių žinių, ar D.Grybauskaitė tikrai kandidatuos. Esame gavę tik kelių kitų galimų kandidatų pranešimus apie norą atvykti pas mus užsiregistruoti ir gauti piliečių parašų rinkimo lapus. Tai Tvarkos ir teisingumo partijos keliamas Valentinas Mazuronis, Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas Arūnas Valinskas bei atsargos karininkas Česlovas Jezerskas. Visi jie žada apsilankyti komisijoje jau šį ketvirtadienį, kai pradėsime priiminėti pareiškinius dokumentus iš galimų kandidatų.

Šiaip, yra dar pakankamai daug laiko – net iki kovo 13 d. galima kreiptis į VRK, atnešant pareiškinius dokumentus dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose.


V.Landsbergiui kelias laisvas

Europarlamentarė konservatorė Laima Andrikienė vakar pareiškė nedalyvausianti prezidento rinkimuose.

"Saugodama partijos vienybę ir vildamasi, kad Vytautas Landsbergis garbingai ir iki galo rungsis prezidento rinkimuose, atstovaudamas centro dešinei ir mūsų vertybėms, aš apsisprendžiau nedalyvauti rinkimuose", – rašoma L.Andrikienės pranešime.

Europarlamentarė pranešime teigia sulaukusi palaikymo savo kandidatūrai iš piliečių ir keleto Tėvynės sąjungos skyrių, tačiau "neturinti ambicijų įsirašyti į Lietuvos istoriją".

Konservatorių patriarchas europarlamentaras V.Landsbergis kol kas nėra pareiškęs, ar sieks prezidento posto.

Valdanti Tautos prisikėlimo partija (TPP) savo kandidatu iškėlė partijos lyderį, Seimo pirmininką Arūną Valinską, opozicinė Tvarka ir teisingumas – parlamentinės frakcijos seniūną Valentiną Mazuronį. Ketinimus kelti kandidatūrą prezidento rinkimuose yra paskelbęs atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, Pilietinės demokratijos partijos lyderis Algimantas Matulevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idiotas Sąjūdistas

Idiotas Sąjūdistas portretas
Gaila... Grybauskaitė tiktų, bet ji ko gero protinga moteris... prezidentė? ... IR KAM JAI TO REIKIA... O likusieji - dėl tos Lietuvos = 0. Na, dar koks Kūris tiktų… nors jis mano Paksui kiaulę ir pakišo... be skrupulų ... įžūlus ir išsilavinęs, gal ir praverstų Mano Lietuvai...

Domantas

Domantas portretas
Grybauskaitė dar nepranešė savo apsisprendimo, o daugelis jau laukia jos kaip Mesijo.

AS

AS portretas
Kaip Valinskas skuba!
VISI KOMENTARAI 8

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Juoda – tai balta
    Juoda – tai balta

    Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos daugumos turėjo nė kiek nenustebinti kreivais minčių vingiais ne pirmąkart pasižyminčio Rusijos atstovo V. Nebenzios kritika dėl naujai parengto rezoliucijos projekto, šįkart liečiančio bosnių musulmonų gen...

    1
  • Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija
    Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija

    Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos bendrasis vidaus produktas per metus išaugo 2,9 proc., o palyginti su paskutiniuoju 2023 m. ketvirčiu jis padidėjo 0,8 proc. Didžiausią teigiamą įtaką BVP pokyči...

  • Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas
    Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas

    Rinkimai demokratinėje valstybėje – tai pirmiausia visuomenės brandumo įvertinimas, tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kiek laisvos Lietuvos piliečiai turi galimybių ir noro per rinkimus išreikšti savo valią ir lemti valstybės r...

    4
  • Rinkimų kampanija lygi nuliui
    Rinkimų kampanija lygi nuliui

    Rinkimų į valstybės vadovo postą šiemet nebus, prezidento institucija po D. Grybauskaitės – nususinta ir nebeaktuali. Tyla, ramybė ir bangų ošimas – kampanija lygi nuliui. Kybo tik keli ironiški premjerės plakatai tarp ...

    7
  • Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?
    Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?

    Pastarąjį dešimtmetį pajutome tikro „vakarietiško“ gyvenimo skonį. Mūsų jau nebestebina kavos puodelio kaina Madride, nes Vilniuje už jį mokame beveik tiek pat. Daugeliui savotišku standartu tapo ir savaitgalio kelion...

    3
  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    19
  • Mergelė Bufetava
    Mergelė Bufetava

    Prastai lietuviškai kalbantis pilietis Z. Z. turėjo jugoslavišką bufetą. Kažkada pirktą pagal pažintis už talonus. Nors Jugoslavijos jau nėra, tačiau bufetas tebestovi. Virš bufeto ant sienos prikalta Rusijos vėliava. Kartą, kai...

    6
  • Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato
    Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato

    Kasmetinė mero ir tarybos darbų ataskaita ilgus metus buvo privalomas dokumentas, kurį miesto vadovas kasmet pateikdavo vilniečiams, kad jie galėtų matyti, kaip vykdomi valdžios  įsipareigojimai. Šią tradiciją įvedė Artūras Zuokas, ka...

    4
  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

Daugiau straipsnių