Pereiti į pagrindinį turinį

Ar padės laimėtas aukso puodas?

2024-05-16 05:00

Turbūt daugelis iš mūsų norėtų laimėti loterijoje aukso puodą ir susikurti užtikrintą, orų ir saugų gyvenimą senatvėje.

Gintautas Labanauskas
Gintautas Labanauskas / Vilmanto Raupelio nuotr.

Daugelis norėtų tokiu būdu sukurti ekonominę nepriklausomybę sau, savo vaikams ir anūkams, tačiau nedaugelis susimąsto, kad, neturint pakankamo finansinio raštingumo, laimėtas turtas gali sukelti daugiau problemų nei naudos.

Atvirkščiai, jei esate pakankamai finansiškai raštingas, galite susikurti ekonomiškai saugų gyvenimą ir ateitį su einamosiomis pajamomis.

Mano nuomone, čia yra dvi pagrindinės dedamosios: paties žmogaus noras mokytis ir išmokti ir valstybės pagalba vykdant švietėjišką veiklą, nes, norint, kad visuomenė būtų pilietiška ir išprususi, neužtenka tik  išmokyti žmones tinkamai sakinyje sudėti kablelius ir nosines ant raidžių.

Pirmiausia pačiai valstybei piliečių finansinis raštingumas yra būtinas, norint užtikrinti teisingą ir skaidrų valstybės finansų valdymą. Kai gyventojai supranta, kaip veikia valstybės finansai ir kaip jų mokesčiai  panaudojami, jie gali būti labiau įsitraukę į politinius procesus ir reikalauti atskaitomybės iš valdžios institucijų.

Raktinis žodis čia – pasiekti, t. y. pasiekti patiems, o ne laukti, kad gerovės valstybę už mus sukurs kažkas kitas.

Patiems žmonėms finansinis raštingumas padės apsisaugoti nuo finansinių sukčiavimų ir piktnaudžiavimo. Suprantant, kaip veikia finansinės schemos ir kaip juose dalyvauti, žmonės gali išvengti nesąžiningų finansinių sandorių. Suprasdami finansinius principus ir galimybes, gali geriau įvertinti savo finansinę padėtį ir siekti pagerinti esamą ekonominę situaciją.

Ne pasyviai laikyti santaupas einamojoje banko sąskaitoje ar investuoti tik į nekilnojamąjį turtą, tačiau, tinkamai įvertinus riziką, naudotis tokiomis finansinėmis priemonėmis kaip akcijos, obligacijos, investicinių fondų vienetai ar (ir)išvestinės finansinės priemonės, kurios generuoja didesnę grąžą.

Iš esmės manau, kad gyventojų finansinis raštingumas yra būtinas demokratinėje valstybėje.

Mano nuomone, tai aksioma!

Todėl svarbu skatinti finansinį raštingumą ir teikti piliečiams reikiamą švietimą šioje srityje. Tik taip galėsime sukurti finansiškai geresnę ir stabilesnę valstybę, kurioje visi gyventojai turės galimybę patys pasiekti finansinę gerovę.

Raktinis žodis čia – pasiekti, t. y. pasiekti patiems, o ne laukti, kad gerovės valstybę už mus sukurs kažkas kitas.