Quantcast

Pensininkai, būkite budrūs

Ilgus metus pensininkai mitingavo, protestavo reikalaudami atkurti ir kompensuoti krizės metu nuskaičiuotų pensijų sumas.

Kai kurie pensininkai pabandė išsiaiškinti, ar yra numatomas šio klausimo sprendimas Lietuvos 16-osios Vyriausybės programoje. Elektroniniai laiškai buvo išsiųsti respublikos Prezidentei, Vyriausybei, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įgaliojo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją atsakyti į gautą paklausimą.

Ši gegužės 10-osios raštu ir atsakė. Citata: "Pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012–1016 metų įgyvendinimo prioritetines priemones yra numatyta nustatyti dėl ekonominio sunkmečio sumažintų pensijų kompensavimo tvarką ir 2013 m. IV ketvirtį pateikti Vyriausybei įstatymo projektą".

Projektas nebuvo paruoštas ir nebuvo pateiktas Vyriausybei svarstyti.

Nesant šio projekto, aptartas 2014 m. biudžetas ir jame pensijų kompensavimas liko nenumatytas. Tai sukėlė pagrįstą pensininkų nepasitenkinimą.

Dar labiau šį nepasitenkinimą pagilino Lietuvos vyriausybės nutarimas, pasiteisinant Konstitucinio Teismo nutartimi, atkurti krizės metu sumažintus atlyginimus valstybės tarnautojams, Seimo, Vyriausybės nariams, ministrams ir kitiems didelius atlyginimus gaunantiems valstybės tarnautojams.

Visuomenė tai dažnai įvardija kaip valstybės vadovų savanaudiškumą ir moralės praradimą.

Patvirtinus 2014 m. biudžetą iš tribūnų buvo raginta ir siūlyta, kad laikas pradėti vykdyti pensijų kompensavimą. Nepareiškus jokių pretenzijų valdininkams dėl neparuošto ir nepateikto pensijų kompensavimo projekto, lengva ranka jam parengti buvo nustatyta nauja data, t. y. projektą dabar žadama paruošti iki 2014 m. gegužės.

Niekas už nieką neatsako ir niekas nėra baudžiamas. Tai galima suprasti kaip sąmoningą laiko tempimą ir pensininkų mulkinimą.

Išeitų, kad projektui paruošti reikia beveik metų, kai realiai šį darbą atlikti, esant geram norui ir politinei valiai, įmanoma per vieną ar du mėnesius. Juk viskas labai aišku.

Nepriklausomybė atkurta 1990 m. kovo 11 d., krizė vyko 2008–2011-aisiais, vadinasi, seniausių pensininkų amžius viršija 84 m., o jauniausių, kuriems pensijos buvo paskirtos 2009 m., amžius yra apie 64 metus.

Pensininkus suskirsčius į atskiras amžiaus grupes ir apskaičiavus kiekvienai grupei kompensavimui reikalingą lėšų sumą, akivaizdu būtų, kad mažiausiai lėšų pensijoms kompensuoti reikėtų pensininkams, kuriems yra per 80 metų. Jiems jau 2014 m. būtų galima kompensuoti krizės metu prarastas lėšas.

Kitoms grupėms pagal apskaičiuotų kompensuojamų lėšų dydį pensijų kompensavimą reikėtų numatyti 2015–2016 metais.

Suskirsčius pensininkus į amžiaus grupes, įvertinus kompensuojamų lėšų sumas, palengvėtų finansinių išteklių kaupimas, o pradėtas kompensavimas patvirtintų, kad Vyriausybė iš tikrųjų pradėjo vykdyti teisėtus pensininkų reikalavimus.

Tačiau, nepaisant pažadų, norisi perspėti: senjorai, būkite budrūs: sklinda kalbos, jog iš Vyriausybės tribūnos kažkas kažkada yra pasakęs, kad mirus pensininkui kartu "palaidojama" ir jam priklausiusi kompensacija.

Pagal galiojančius įstatymus to negali būti. Šioms lėšoms, kaip ir mirusiojo santaupoms ar nekilnojamam turtui, turi būti taikoma paveldėjimo teisė.

Kadangi pas mus visko gali būti, elektroniniu laišku buvo išsiųsti paklausimai Prezidentei, Konstitucinio Teismo pirmininkui ir socialinės apsaugos ir darbo ministrei. Prezidentūra įpareigojo Vyriausybę išsiaiškinti ir atsakyti į paklausimą.

Vyriausybės kanceliarija lapkričio pabaigoje klausimą nagrinėti pavedė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Cituoju ministerijos atsakymo paskutinius sakinius: "Dėkojame už pastabas ir pasiūlymus dėl to, kad rengiamuose projektuose turėtų būti numatyta kompensuojamų sumų paveldėjimas.

Rengiant projektus ten bus apsvarstyti ir priimti vieni ar kiti sprendimai". Pasirašė Stasys Valickas.

Iš šio rašto turinio įmanoma suprasti, kad gali įvykti tai, ko negali būti teisinėje valstybėje. Kadangi Konstitucinis Teismas nesiteikė atsakyti ir į pakartotinį paklausimą, abejonės išlieka.

Šalies juristus ir pensijų kompensavimo laukiančius pensininkus prašome pareikšti savo mintis, išvystyti viešą diskusiją ir siekti, kad pensijų kompensavimo projekte būtų fiksuotas juridinis teiginys, jog mirus pensininkui jam priklausiusi pensijos kompensavimo suma būtų paveldima įstatymų pagrindu. Nesuteikime Vyriausybei progos dar kartą išmaudyti mus neteisybių jūroje.


Šiame straipsnyje: pensijavaldininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tam palaikusiam socdemus

tam palaikusiam socdemus portretas
O ar rinkimai is viso vyksta???????....Isitikinau- NEVYKSTA

jureivis

jureivis portretas
Seimunai yra liaudies siurbeles o ne isrinktieji.Jiem sunku isgyventi is 6000lt.O liaudziai uzteks ir 600lt.

jureivis

jureivis portretas
Seimunai yra liaudies siurbeles o ne isrinktieji.Jiem sunku isgyventi is 6000lt.O liaudziai uzteks ir 600lt.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

  • Marazmatikų parlamentarizmas veikia
    Marazmatikų parlamentarizmas veikia

    Rusijos Dūma pagrasino Vokietijai dėl „Taurus“ sparnuotųjų raketų tiekimo Ukrainai. Esą įvykiai gali lemti Vokietijos įsitraukimą į karą, todėl Bundestagas turi tam pasipriešinti, sakoma paskelbtame Dūmos kreipimesi. Vokietija 1...

  • Liko gumbuoti stagarai
    Liko gumbuoti stagarai

    Pagaliau K. Donelaičio skveras buvo apvalytas nuo tų supuvusių medžių, kurie kėsinosi į žmonių gyvybes. Iš Liepų gatvės pusės dabar matyti ir pats nemirtingas klasikas. Vasarą jo nebeužgoš šakos ir lapai, ir visas tas vaizdas...

    5
  • Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“
    Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“

    Kažin ar pasaulyje yra dar viena civilizuota valstybė, kur žudikai, prievartautojai, plėšikai, kyšininkai nebaudžiami? ...

  • Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės
    Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės

    Mažytis Vakarų Lietuvos Auksūdžio kaimas Darbėnų seniūnijoje bene labiausiai išgarsino naujausias atsinaujinančios energetikos elektrolizės technologijas, kurios naudojamos metanoliui ir vandeniliui gaminti. ...

    12
  • Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo
    Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo

    Priviso pas mus visokių valkatų, niekur nedirbančių išlaikytinių, girtuoklių, beviltiškų alkoholikų, kurie vagia iš parduotuvių, miega krūmuose ar gatvėje ant suolų ir visiškai nesirūpina nei savo artimaisiais, nei paty...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    Keletą dienų kaime buvo ramu, tik girdėjosi tolimi pabūklų garsai. Pirmą rusą pamatėme po kelių dienų. Ant arklio į kiemą įjojęs kariškis pasisukiojo, pasidairė ir išjojo. ...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    1944-ųjų spalio pradžioje, frontui pajudėjus ties Žemaitijos riba, prasidėjo masinė Klaipėdos krašto gyventojų evakuacija. ...

    1
Daugiau straipsnių