Quantcast

Kodėl seks kiekvieną kaunietį?

Jūs esate įtariamas padaręs administracinį nusižengimą. Šiandien buvote užfiksuotas keturis kartus. Vakar šešis. Rytoj irgi būsite fiksuojamas. Jeigu nusižengimas bus pakartotinis – gal net bus pradėtas ir baudžiamasis persekiojimas. O teistas – jau teistas. Lipdukas visam gyvenimui.

Nemaloni realybė

Ir tai nėra išsigalvojimas ar pasakojimas.

Kaip skelbia portalai, Kauno miesto savivaldybei su už 846,5 tūkst. eurų perka net 234 vaizdo kameras, kurios bus sumontuotos ir veiks 31 vietoje – parkuose, viešosiose erdvėse, pagrindiniuose į miestą ir iš jo vedančiuose keliuose. Perkamos ne tik vaizdo kameros, bet ir jų vaizdo transliavimas policijos budėtojams, visų transporto priemonių sekimo ir analizės sistema.

Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad, realizavus projektą, Kaunas taps pirmuoju Lietuvoje miestu, kuris įtariamaisiais pavers visus miestiečius ir svečius. Šiuolaikinės technologijos iš tiesų leidžia lengvai analizuoti vaizdo kamerų fiksuojamą vaizdą. Ir todėl automobilių numeriai yra puiki žymė, kuri konkretų objektą (automobilį vairuojantį asmenį) gali susieti su konkrečia vieta ir laiko momentu.

Taip, teisėsaugai tai gali būti reikalinga, kai tiriamas koks nors nusikaltimas, būtina skubiai reaguoti. Tačiau visiškai kitas vaizdas – totalitarinės valstybės sekimo – susidėlioja, kai tokia priemonė pradeda naudoti ne išimties ir teismo patvirtinta tvarka, o nuolatos ir visiems gyventojams. Būtent taip – tokia vaizdo stebėjimo sistema, kuri analizuotų ir kauptų duomenis apie visus (!) transporto dalyvius, yra grubus privatumo pažeidimas.

Tai reiškia, kad, realizavus projektą, Kaunas taps pirmuoju Lietuvoje miestu, kuris įtariamaisiais pavers visus miestiečius ir svečius.

Nepasiduokite apgaulei

Privatumo negerbiantys sekliai sako, kad "nėra ko bijoti, jeigu nieko blogo nedarai". Toks mąstymas apgaulingas, nes po išorinio teisuolio kauke slepiama nutylėta nuostata, jog sekti galima (ir reikia) visus. Visi tampa įtariamaisiais, visi – potencialūs pažeidėjai ir nusikaltėliai.

Kur veda tokių sistemų plėtra?

Kinijoje jau dabar išbandomos visuotinio sekimo sistemos, kurios kiekvieno piliečio gyvenimą seka nuo pradžios iki pabaigos. Už kiekvieną visuomenei naudingą elgesį pilietis gauna pliusus, o už abejotiną – minusus. Parėjai namo iki 21 val. – gauni pliusą, užtrukai bare iki 1 val. ryto – įkrenta minusas. Toks piliečio balansas kaupiasi ir jam valstybė gali atsilyginti arba nubausti – pavyzdžiui, kaip papildomą poilsio dieną arba kaip draudimą išvykti į kelionę.

Svarbus klausimas

Mes tikrai norime kurti tokią ateitį? Žinoma, Kauno miesto savivaldybei, norinčiai kontroliuoti visų miestiečių elgseną, tai patraukli ateities vizija. Tačiau ką apie tai mano laisvi laisvos šalies žmonės – Kauno gyventojai? Kodėl apie kuriamus sekimo tinklus nesitarta su gyventojais? Kodėl jų privatumas negerbiamas, o kiekvienas sąžiningas kaunietis bus paverstas įtariamuoju?

Skelbiama, kad naujoji sekimo sistema automatiškai analizuos ne tik transporto numerius. Analizuojami bus ir žmonių veidai, žmonės bus skaičiuojami, analizuojamas jų judėjimas konkrečioje vietovėje ir bendrai mieste, žmonių grupių susibūrimai ir kt.

Prieš keletą metų su delegacija lankantis pas vieną verslininką, nestokojantį humoro jausmo, jo ofise prie tualeto durų matėme lipduką su užrašu "Jūsų pačių saugumui jus čia stebi vaizdo kameros". Tuomet mes visi kartu pasijuokėme. Dabar, panašu, jau nejuokinga.

Didžiojo Brolio realybė, aprašyta George'o Orwello dar 1949 m., gali jau netrukus tapti mūsų kasdienybės dalimi. Už mūsų pačių pinigus, mūsų pačių išrinktos savivaldybės valia. Pažadinkite mane, gal, visgi, tik sapnuoju?


Kauną stebės Kinijos akys

Kol vairuotojų kantrybę bando vadinamieji trikojai greičio matuokliai, Kaune išdygo naujos vaizdo stebėjimo kameros, skirtos ne tik saugumui užtikrinti, bet ir fiksuojančios vairuotojų kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus.

Vaizdo kameras pagamino Kinijos bendrovė "Hikvision". Tokių kamerų atsisakyta JAV, įtariant, kad surinkta medžiaga gali pasinaudoti Kinijos žvalgyba.

Šios kompanijos kameros puikuojasi Kinijos miestuose ir ne kartą buvo minimos, kaip renkančios informaciją apie vietos gyventojus, o surinktą informaciją galimai naudoja Kinijos žvalgyba.

Tačiau Kauno savivaldybės specialistai tikina, kad naujosios kameros yra apsaugotos nuo įsilaužimų.

Teigiama, kad naujųjų kamerų galimybės itin plačios: sistema galės atpažinti veidus, suskaičiuoti konkrečioje vietoje esančius žmones, sekti judančius objektus. Kai kuriose vietose prie kamerų gali būti įrengti mikrofonai, identifikuosiantys stiprų garsą. Kauno pareigūnai mano, kad tokia sistema galės padėti greičiau išsiaiškinti nusikaltimus.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, Lietuvoje šios kameros naudojamos Lietuvos Vadovybės apsaugos, Migracijos, Policijos departamentuose, taip pat Valstybės sienos apsaugos ir Viešojo saugumo tarnybose bei valstybės įmonėje "Oro navigacija".

Vašingtone įsikūrusios idėjų kalvės "The Heritage Foundation" technologijų politikos vadovas Klonas Kitchenas LRT sakė, kad JAV "Hikvision" ir "Dahua" kamerų atsisakė dėl kibernetinio saugumo spragų ir dėl to, kad jomis gali pasinaudoti Kinijos žvalgyba.

Dar praėjusių metų rudenį bendrovė "Telia Lietuva" su Kauno miesto savivaldybe pasirašė 700 tūkst. eurų sutartį įrengti vaizdo stebėjimo sistemą mieste, o jau šių metų pradžioje Kaune jos pradėtos montuoti.

Bus įrengta ne mažiau kaip 234 kameros 31 vietoje: stebimi bus mieste esantys tiltai, judrių gatvių sankryžos, kelios automagistralės A1 atkarpos, Kauno parkų ir paplūdimių viešosios erdvės.

"Kameros skirtos saugumui didinti viešosiose erdvėse, skatinti vairuotojus laikytis Kelių eismo taisyklių, policijos operatyviniam darbui palengvinti", – pranešus apie naujųjų kamerų atsiradimą tuomet sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Šaltinis: lrt.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

supratau

supratau portretas
Visos putos tik todėl, kad stebės kiniškos akys.... Jei stebėtų amerikietiškos - būtų aukščiausia demokratijos išraiška!

AS

AS portretas
Nejaugi geriau dabar bijoti net dienos metu ar vakare iseiti is namu.Apiples,sumus nuzudys,.Kas pries vaizdo kameras tai tas kazko bijo.

Kaunas

Kaunas portretas
Reiskia kazko bijai jei esi pries vaizdo kameras.Tegu mane vaikstant mato nes as nesu nusikaltelis,nelauzau suolu parkuose ,neuzpuldineju zmoniu,nevagiu.Tik nusikalteliui tai labai neparanku.Ir nereikia paistyti nieku.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

  • Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?
    Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?

    Dienraštis rašė apie Kauno apylinkės teisme nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje teisiamas UAB „Akvasanita“ vadovas Svajūnas Jonika dėl dviejų darbuotojų susirgimo profesine liga, kuri nusinešė jaunų vyrų gyvybe...

    1
  • Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?
    Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?

    Rugsėjo 18 d. Pasaulio paveldo komiteto sesijoje buvo patvirtinta Kauno modernizmo architektūros paraiška „Modernusis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“. ...

    2
  • Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?
    Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?

    2008 metais iš valstybės lėšų buvo pradėtas vykdyti Druskininkų sporto centro statybos projektas. ...

    8
  • G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių
    G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių

    Naudodamiesi finansinėmis paslaugomis, žmonės kartais sprendimus priima remdamiesi ne tik racionaliais faktoriais, bet ir spontaniškai, impulsyviai, pagal draugų ar šeimos narių patarimus. Tai normalu, tačiau svarbu žinoti, kada elgiamės ...

    11
  • Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje
    Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje

    Beveik kiekvieną dieną didesniuose ar mažesniuose Lietuvos miestuose atidaroma parodų. Jų būna įvairių: gerų ir visai nereikšmingų, svarbių tik patiems autoriams ar platesnio masto ir konteksto. Tarp šio ekspozicijų srauto nemenką da...

    3
  • Tikrų vertybių ilgesys
    Tikrų vertybių ilgesys

    Savo įspūdžiais iš parodos, spektaklio ar koncerto, savo nuomone apie interviu herojų ar rašinio temą pasidalijantys žmonės – vertinga auditorija. Menininkams jų atsiliepimai – tai nepadailinta, į profesionalų rėmus neįspr...

  • Matematika ugdo ir kūrybiškumą
    Matematika ugdo ir kūrybiškumą

    Šiemet jau 34 metus iš eilės paskutinį sausio šeštadienį į KTU atkeliaus 9–12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos pasitikrinti matematikos žinių – čia vyks respublikinis prof. Jono Matulionio jaunųjų ma...

    3
  • Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?
    Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?

    Lietuvoje veikiančios kultūros ir meno organizacijos yra labai skirtingos, įsikūrusios tiek trijuose didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), tiek regioninėse savivaldybėse (likusi Lietuva). Jose galite domėtis tiek laivininkystės ist...

  • Laisvė atminti Laisvę
    Laisvė atminti Laisvę

    Mūsų atminties laisvė – šiuos žodžius, užrašytus ant transparanto, laikomo seno, ilgaplaukio vyro rankose, pirmiausiai pamato Kipro Mašanausko roko operos „1972“ žiūrovai. Scenoje vėlus vakaras, tačiau ne naktis...

    1
  • Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė
    Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė

    Šiemet turime daugybę progų didžiuotis ir džiaugtis Kauno miestu – Europos, o sykiu ir Vakarų kultūros sostine, kurioje žmones vienija noras kurti gražesnę dabartį ir ateitį. Hanzos dienos Kaune – vienas gražių tokio kūrybi&sca...

    6
Daugiau straipsnių