Quantcast

Žvėrinčiuje išsirito nykstančių didžiųjų apuokų jaunikliai

Telšių miškų urėdijos Žvėrinčiuje išsirito didžiųjų apuokų jaunikliai. Šie nykstantys paukščiai pernai pradėti veisti nelaisvėje.

Du didžiųjų apuokų jaunikliai išsirito prieš kelias savaites. Miškininkų teigimu, balandžio pradžioje patelė ant žvyro krūvos padėjo keturis kiaušinius ir kantriai peri.

„Jie ritasi kas savaitę. Vienas būna mažas, o kitas jau labai didelis ir, jei trūksta maisto, didysis gali sulesti mažiuką. Tėvas rūpinasi visais, neša maistą, tai motina su snapu, kaip su pincetu, šeria visus“, – pasakojo Telšių miškų urėdijos eigulys Petras Dabrišius.

Praėjusiais metais prasidėjusiame didžiųjų apuokų veisimo projekte dalyvauja penki veislynai. Pirmieji trys didžiaakiai paukščiai į Žvėrinčių atvežti iš Vokietijos. Apuokams veisti iš mūsų šalies biudžeto ir ES struktūrinių fondų skirti 3 mln. litų. Iki kitų metų planuojama užauginti 20 apuokų.

„Ateityje netgi bandysime sukurti tokią sistemą, kad savanoriškais pagrindais tie veislynai veis ir paleidinės tuos apuokus, kadangi norint įtvirtinti gamtoje populiaciją, reikia nuolatinio darbo – ir ne trejų metų, o dešimtmečio“, – teigia projekto vadovas projekto vadovas Edmundas Greimas.

Paaugę apuokai paleidžiami į laisvę didelių girių pakraščiuose. Jiems pritvirtinami telemetriniai sekimo prietaisai, kad keletą mėnesių būtų galima stebėti, kaip šie nykstantys paukščiai gyvena ir maitinasi.


Šiame straipsnyje: didysis apuokasžvėrinčius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jetau

Jetau portretas
Kodėl ant žvyro krūvos?!?

jonas

jonas portretas
o kur reikėtų? į seimo nario kišenę?

pas mus

pas mus portretas
Kauno pakraštyj prieš berods 2metus taip pat skraidžiojo būtent tokie apuokai, matyt netoliese lizdą turėjo. Vieną rytą išsigandau iš netikėtumo - mažas apuokiukas tupėjo ant balkono turėklo, tik pavakary nuskrido. Kurį laiką dar brazdinosi kaimynų obelyje. Labai tikiuosi, kad tėvai jį susirado, o gal jauniklis jau buvo pradėjęs savarankišką gyvenimą. Spėjom dar nufotgrafuoti mažąjį "robotuką" ( labai juokingai galvą sukinėjo, tarsi robotas ) l
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių