Quantcast

VTAKT: meniška alkoholio reklama yra leistina

Prieš kelias savaites Seimo narys Artūras Zuokas savo tinklaraštyje piktinosi, pastebėjęs Vyriausybės rūmuose gobeleną su akivaizdžia švediškos degtinės „Absolut“ reklama. Pasirodo, tokia reklama įstatymų nepažeidžia.

Seimo narys kaip tarė, taip ir padarė - kreipėsi į Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą (VTAKT), prašydamas nubausti atsakingus Vyriausybės asmenis už alkoholio reklamą viešoje vietoje. Tačiau gavo atsakymą, kuriame, anot jo, slypi geroji žinia.

VTAKT A. Zuokui atraše: „Autorės Gabijos Kuzmaitės Lietuvos Respubliko Vyriausybės pastate eksponuojama šilkinė vėliava su įkomponuotu užrašu „Absolut Textiles“ priskirtina prie meno kūrinių. Pabrėžtina, kad Lietuvos Konstitucinio Teismo  nutarime buvo konstatuota, kad meno kūriniai, kuriuose atsispindi alkoholio produktų gamyba ar vartojimas ir panašūs dalykai, savaime nėra reklama“.

Maža to, VTAKT maloniai primena Alkoholio kontrolės įstatymo dalį, kurioje nenumatomas draudimas reklamuoti alkoholio gėrimus valstybės valdymo institucijose. Ir siūlo inicijuoti tokių nuostatų keitimą.

„Beveik visos „Absolut“ reklamos yra meno kūriniai, nes dažnai eksponuojamos parodose ir garsiausiuose pasaulio muziejuose, jose tiesiogiai neskatinama gerti ir prisigerti, taigi tokia reklama turėtų būti leistina plačiai. Nebent VTAKT yra ir meno ekspertai ir gali nustatyti, jog šilkinė vėliava su užrašu „Absolut“ yra menas, o fotografija su tuos pačiu užrašu – jau ne menas“, - teigia A.Zuokas.

Anot politiko, dabar turėtų suklusti menininkai, nes šis VTAKT paaiškinimas jiems tiesiog nurodo, kur ieškoti rėmėjų savo kūrybai. Kaip tai jau galbūt padarė vėliavą sukūrusi jų kolegė. „Turint talentą ir vaizduotę meno kūriniu galima padaryti bet kurio alkoholio reklamą. Ir ją kabinti visur, o štai Seime, Vyriausybėje, ministerijose ir Savivaldybėse alkoholio reklamuotojai gali reikštis laisvai“, - konstatuoja Seimo narys.


Šiame straipsnyje: ZuokasvtakAlkoholio reklama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gediminas

Gediminas portretas
Gerb. Zuokas teisus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių