Quantcast

Svarstomos galimybės sustabdyti amoniako nuotėkį iš TKS radiatoriaus

Rusijos ir JAV kosminių technologijų ekspertai pradėjo svarstyti, kaip sustabdyti „labai rimtą“ amoniako nuotėkį iš aušinimo sistemų Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) išorėje, dėl kurio įgulos nariams gali tekti išeiti į atvirą kosmosa, penktadienį nurodė vienas Rusijos pareigūnas.

„Tikrai, jie turi rimtą defektą, labai rimtą“, - sakė Rusijos TKS programos skrydžių direktorius Vladimiras Solovjovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) anksčiau pranešė, kad TKS aušinimo sistemos išorinėje dalyje ketvirtadienį buvo užfiksuotas amoniako nuotėkis. Įgulos nariai baltus sušalusio amoniako dribsnius, skriejančius tolyn nuo stoties, pastebėjo ketvirtadienį apie 13 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Pasak NASA, ta avarija orbitinės stoties įgulos nariams pavojaus nekelia.

Tuo tarpu V.Solovjovas nurodė, kad abi šalys svarsto, ar pasiųsti TKS įgulos narius į atvirą kosmosą pašalinti to gedimo, ir kad dėl šios problemos bus tariamasi vėliau penktadienį.

TKS esantiems astronautams ir kosmonautams gali tekti išeiti į atvirą kosmosą sutaisyti gedimo ir kad „sprendimas dar nepriimtas“, nurodė jis.

„Interfax“, remdamasi vienu neįvardytu kosmoso pramonės šaltiniu, sakė, kad JAV astronautai Tomas Mashburnas (Tomas Mašbernas) ir Chrisas Cassidy (Krisas Kesidis) veikiausiai išeis į atvirą kosmosą šeštadienį, kad surastų nuotėkio šaltinį.

Tačiau kitas Rusijos pareigūnas nesureikšmino šio incidento pavojaus, sakydamas, kad jis paveikė tik JAV pagamintus TKS modulius, o Rusijai priklausantis dalis veikia kaip įprasta.

„Tai nėra kritiška, - valstybinė naujienų agentūra “RIA Novosti„ citavo Rusijos kosminės agentūros “Roskosmos" pilotuojamųjų skrydžių programos vadovą Aleksejų Krasnovą.

„Ne pirmas atvejis, kai susiklosto tokia padėtis - deja“, - sakė A.Krasnovas.

Pasak V.Solovjovo, rusų kosmonautai taip pat naudojasi JAV priklausančia TKS dalimi.

Kosmoso naujienų portalas „Spaceflight101“ nurodė, kad įvyko „didelis“ nuotėkis ir kad borto inžinieriai T.Mashburnas ir Ch.Cassidy atliks šešių valandų misiją atvirame kosmose šeštadienį.

„Cassidy ir Marshburnas turi ankstesnės bendro darbo atvirame kosmose patirties“, - rašo tinklalapis.

NASA skrydžių valdymo centras, regis, žino potencialią nuotėkio vietą, o JAV atstronautai šeštadienį turės tai patikrinti, pažymėjo „Spaceflight101“.

JAV kosmoso agentūra savo tinklalapyje nurodė, kad amoniako nuotėkis iš vienos TKS saulės baterijų atramos sustiprėjo, tačiau „Visais kitais atžvilgiais stotis toliau veikia normaliai, o įgulai joks pavojus negresia“.

„Amoniakas naudojamas aušinti stoties energijos kanalams kurie tiekia elektrą stoties sistemoms“, - pridūrė NASA, atskleisdama, kad nuotėkis tikriausiai vyksta iš tos pačios vietos, kur panašus gedimas buvo įvykęs praeitais metais.

„Tas amoniako radiatorius yra tas pats, kurį astronautai mėgino likviduoti nuotėkį per išėjimą į atvirą kosmosą 2012 metų lapkričio 1-ąją, - sakoma NASA pranešime. - Kol kas nežinoma, ar padidėjęs amoniako nuotėkis vyksta iš to paties įtrūkimo, kuris anuo metu nebuvo matomas.“

Šiuo metu TKS įgulą sudaro šeši nariai, vadovaujami Ch. Hadfieldo.


Šiame straipsnyje: TKSNASAdujų nuotekis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių