Quantcast

Sutikti barakudą - dviguba grėsmė: jos medžioja kartu su rykliais

Pastaraisiais metais, kai žmogus pradėjo dar intensyviau tyrinėti ir skverbtis į gamtą, suaktyvėjo ne tik ryklių, bet ir barakudų užpuolimų. Todėl barakudos narams kelia ne tik norą jas pamatyti, bet ir baimę būti užpultiems.

Barakuda - ešeržuvių (Perciformes) būrio, monotipinės barakudinių (Sphyraenidae) šeimos žuvų gentis. Išore panašios į lydeką, dantys aštrūs, dideli.

Barakudos sutinkamos subtropiniuose ir tropiniuose  vandenyse - atogrąžų jūrose, Indijos, Atlanto ir Didžiajame vandenyne.
Tiesa, plėšrios, aštrius it skustuvas dantis turinčios barakudos nėra tokios agresyvios, kaip kiti didieji vandenų plėšrūnai.
Iš viso barakudų gentyje - 26 rūšys.

Didžiosios barakudos (Sphyraena barracuda Walbaum) siekia 3 metrus ir aštriais dantimis gali smarkiai sužaloti žmogų. Todėl pietų jūrų narai ir žvejai barakudų bijo labiau nei ryklių.

Plėšrūnes vilioja ryškūs, ypač blizgantys (įdomus sutapimas su „barakudomis“) ar liuminescenciniai objektai. Todėl vengiant barakudų narams geriau nevilkėti ryškių, blizgančių kostiumų ir neturėti blizgančios įrangos.

Barakudų sukelti sužalojimai gydomi lygiai taip pat, kaip ir ryklių. Jų dažnus įkandimus ėmė fiksuoti 1998 metais prie Amerikos krantų Ramiajame vandenyne. Visi požymiai rodė, kad tai rykliai, tačiau vėliau paaiškėjo, kad žmonės puldinėjo barakudos.

Barakudos stengiasi plaukioti netoli kranto ir būna negiliose vandenyse, todėl būtent jos ir dažnai puldinėja žmones.

Jaunos barakudos plaukioja būriais, o suaugusios - pavieniui.  Jos minta kitomis žuvimis ir neretai, pranokstančiomis jas dydžiu. Medžioti padeda puiki maskuotė. Nejudėdamos barakudos sustingsta ir yra nepastebimos kitų žuvų.

Tiesa, prieš žmogų jos būna daug agresyvesnės ir neprognozuojamos. Išvydusios narą ar plaukiką, neretai puola greitai. Maži, tačiau itin aštrūs dantis sukelia gilias, skausmingas žaizdas, kurias chirurgai siuva po kelias valandas.

Beje, barakudos neretai medžioja kartu su rykliais. Todėl tuomet žmogui iškyla dviguba grėsmė.

Kasmet nuo barakudų įkandimų nukenčia daugiau nei 100 žmonių. Ir pusę šių atvejų baigiasi mirtimi. Norint išvengti barakudų geriausiai jų savo kelyje nesutikti. Artėjant barakudoms patartina kuo greičiau palikti vandenį ar bent nuplaukti nuio jų kuo toliau.


Šiame straipsnyje: narasNardymasbarakudaryklys

NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrant

emigrant portretas
o klaidu klaideliu, kaip barakudu

tema

tema portretas
pasirodo gamtoje sutinkamos barakudos ne blogesnės už slapukaujančias gatvėse.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių