Quantcast

Šį savaitgalį - meteorų srauto įkarštis

Naktį iš penktadienio į šeštadienį danguje bus galima stebėti kasmetinį Orionidų (Šienpjovių) meteorų srauto piką. Per valandą turėtų sušvisti apie 20 meteorų.

Nors stebėjimo sąlygos šiemet nėra itin geros, tačiau nėra ir netinkamos - dylantis Mėnuo jau bus kiek prigesinęs savąjį žibintą, rašo Astronomija.info.

Itin greitų, bet ne itin šviesių - gelsvų bei žalsvų - Orionidų srautas, nors ir ne toks stiprus, kokio tikimasi savaitgalio naktimis, stebimas nuo spalio pradžios, o nutrūks lapkritį.

Orionidų kilmė siejama su į Žemės atmosferą įlekiančiomis žymiosios Halio kometos dalelėmis, pasklidusiomis išilgai jos orbitos. Savo vardą meteorai gavo iš Oriono žvaigždyno, esančio netoli Dvynių ir Tauro žvaigždynų, nes pratęsus meteorų trajektorijas, jos kirstųsi būtent šioje dangaus vietoje.

Kaip geriausia stebėti

Specialistų teigimu, esant galimybei stebėti reginio patartina išvykti už miesto ribų, ar bent įsikurti toliau nuo gatvių apšvietimo ar mašinų šviesų ir dangų užstojančių medžių.

Lietuvos apšviestumo žemėlapis

Leiskite bent keliasdešimt minučių akims apsiprasti su tamsa, o apsipratę, venkite ryškios šviesos.

Kad neįskaustų kaklas, stebėkite atsisėdę arba atsigulę. Įsitaisykite patogiai keletui valandų. Jums padės termosas arbatos ir šiltesni rūbai. Žiūrėkite neįsitempę, tiesiog laisvai dairykitės po dangų, o akys pačios gaudys meteorus. Jei nešiojate akinius, užsidėkite, nes aštresnis regėjimas leidžia pamatyti silpnesnius objektus. Tačiau žiūronai ar teleskopas meteorams gaudyti nepagelbės dėl per siauro regėjimo lauko.

Jei jūsų fotoaparatas turi galimybę fotografuoti ilgomis (keliasdešimt sekundžių trukmės) ekspozicijomis, galite užfiksuoti šį reiškinį. Tiesiog padėkite fotoaparatą keletui minučių nukreiptą į dangų. O jei sugebėsite dešimtį sekundžių išbūti nejudėdami, nusifotografuokite dangaus fone.

Stebėti smagiau su entuziastų grupe.


Šiame straipsnyje: meteoraidangusastronomija

NAUJAUSI KOMENTARAI

L.

L. portretas
buvo galima pranesti penktadieni diena, o ne ivykio nakti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių