Quantcast

Po žydru Kalifornijos dangumi – lietuviški koplytstulpiai

Tylioje Sant George gatvelėje, pačioje Los Angelo miesto širdyje buvo neįprastai triukšminga. Po palmėmis ūžė kranas, aidėjo keiksmai, barniai ir juokas. Šalia Ramiojo vandenyno pakrantėje esančios lietuvybės tvirtovės - Šv. Kazimiero  parapijos bažnyčios – iškilo trys drožinėti koplytstulpiai, atsiradę dėka žmonių, kuriems Lietuva ir lietuvybė yra ne tušti žodžiai.

     Los Andžele gyvenantis lietuvis menininkas, medžio drožėjas Arūnas Žvinakevičius apie koplytstulpių prie Šv. Kazimiero parapijos bažnyčios projektą užsiminė dar šių metų pavasarį. „Gediminai - darysime meną!“, - ištarė žemaitis, leidęs suprasti, kad su juo nepasiginčysi

 Arunas  Žvinakevičius drožinėja nuo vaikystes. Ir šiandien tebestovi Žemaitijos kaimuose ir miesteliuose jo išdrožti  kryžiai bei koplytstulpiai. Pietų Kalifornijoje  jo nulietas Vytis puošia Šv. Kazimiero bažnyčios kleboniją, o meno dirbiniai puošia daugelio lietuvių namus. Viena prestižinio Kalifornijos universiteto profesorių yra pasakiusi: „Arūnas - tai nacionalinė brangenybė. Jis ir jo menas reprezentuoja dvidešimties tūkstančių metų senumo medžio drožybos tradicijos  Lietuvoje tęstinumą“.

Dabar lietuviški koplytstulpiai papuošė ir žydrą Kalifornijos dangų. Negailėdami savo laisvo laiko kūrėme meną ir jautėmės panašiai kaip lietuviai statydami pilis ir kuorus pakeliui į Juodjūrius. Žinoma, tai ne Juodoji jūra, bet Ramiojo vandenyno pakrantė irgi neblogai.


Šiame straipsnyje: Kalifornijajuodelė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių