Quantcast

Plėšrus vabzdžiaėdis augalas prarijo paukštį

Floristas Nigelis Hewittas-Cooperis iš Penardo miesto Anglijoje pranešė pastebėjęs, kad vienas iš jo plėšriųjų augalų prarijo paukštį. Tai – tik antras toks užfiksuotas atvejis visame pasaulyje.

„Mano pažįstamas studijuoja šiuos augalus natūralioje gamtoje, tačiau jis niekada nėra matęs, kad ąsotenis prarytų paukštį“, – rugpjūčio 5 d BBC žinioms sakė floristas.

Prieš kelerius metus toks pat įvykis užfiksuotas Vokietijoje, kito sodininko sode. Paprastai ąsoteniai (lot. Nepenthes) priskiriami vabzdžiaėdžiams, tačiau pasitaiko atvejų, kai jiems į spąstus pakliūva tokie smulkūs gyvūnai kaip varlės, driežai ar pelės.

Pasak biologų, didžiausias atsitiktinis šio augalo grobis gali būti žiurkė, todėl ąsoteniui į nasrus įkliuvęs paukštis – labai neįprastas atvejis.

Vabzdžius gaudantis augalas juos prisivilioja ypatingu nektaru arba kvapu. Kai vabzdys nusileidžia ant ąsotenio žiaunų (ąsotėlio), spąstai užsidaro. Priklausomai nuo rūšies, ąsoteniai būna prisitaikę gaudyti tam tikros rūšies vabzdžius. Kai kurie iš šių augalų pasidengę vaškiniais žvyneliais, todėl įkliuvusi auka negali išlipti iš ąsotėlio.

Nigelis Hewittas-Cooperis plėšriais augalais domisi ir juos augina jau daugiau kaip trisdešimt metų. Jis parodose yra laimėjęs ne vieną aukso medalį. Ąsotenio prarytas paukštis, pasak floristo, tikrai unikalus ir neįprastas įvykis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių