Quantcast

Pirmasis erdvėlaivio „SpaceShipTwo“ sklendimo bandymas - sėkmingas

Kompanijos "Virgin Galactic" kosminiam turizmui skirtas erdvėlaivis "SpaceShipTwo" sekmadienį pirmąkart sėkmingai išbandytas sklendimo režimu.

Šis bandymas "Virgin Galactic" dar labiau priartino prie tikslo - skraidinti į kosmosą keleivius, kurie įstengtų susimokėti už tokią kelionę.

"SpaceShipTwo" buvo iškeltas lėktuvo nešėjo į 13,7 kilometrų aukštį ir paleistas virš Mohavių dykumos. Atsiskyręs nuo nešėjo erdvėlaivis, kurį valdė du pilotai, laisvai sklendė 11 minučių, kol galiausiai nutūpė ant oro uosto tako. Jam iš paskos nusileido lėktuvas nešėjas.

Visas bandomasis skrydis truko apie 25 minutes.

"Jis skrido gražiai", - sakė "Virgin Galactic" generalinis direktorius George'as Whitesidesas.

Šešis keleivius galintis skraidinti "SpaceShipTwo" šiuo metu nuodugniai išbandomas, kad juo galėtų skraidyti į kosmosą turistai. Per vėliausią bandymą nebuvo įjungtas "SpaceShipTwo" raketinis variklis, galintis jį iškelti virš atmosferos.

Iki šiol "SpaceShipTwo" skrisdavo pritvirtintas prie specialaus reaktyvinio lėktuvo nešėjo "WhiteKnightTwo". Per sekmadienį atliktą bandymą erdvėlaivis pirmąkart skriejo savarankiškai.

"Tai labai svarbu, - įmonių grupės "Virgin" prezidentas seras Richardas Bransonas (sakė naujienų agentūrai "The Associated Press". - Yra keletas svarbių žingsnių, kad komercinės kelionės į kosmosą taptų tikrove. Šis žingsnis labai didelis. Dabar žinome, kad erdvėlaivis geba sklęsti. Žinome, kad jį galima saugiai atjungti nuo lėktuvo nešėjo, ir žinome, kad jis gali saugiai nusileisti. Tai svarbūs trys pasiekimai."

"SpaceShipTwo" sklandymo savybės dar bus išbandomos kelis kartus, prieš paleidžiant erdvėlaivį į kosmosą.

"Kitas svarbus žingsnis bus paties erdvėlaivio raketos bandymai, - aiškino R.Bransonas. - Žinoma, atlikome tūkstančius raketos bandymų ant žemės, o kitas svarbus bandymas vyks ore. Atliksime švelnius raketos bandymus ore, o kulminacija taps erdvėlaivio skrydis į kosmosą".

"SpaceShipTwo", kurį sukonstravo garsus aviacijos dizaineris Burtas Rutanas, sukurtas remiantis prototipu, kuris 2004 metais laimėjo 10 mln. JAV dolerių prizą, tapęs pirmuoju į kosmosą pakilusiu privačiu pilotuojamu erdvėlaiviu.

Bilietas skrydžiui "SpaceShipTwo" kainuoja 200 tūkst. dolerių (495 tūkst. litų). Apie 370 klientų jau sumokėjo pirmąsias įmokas, kurių bendra suma - 50 mln. dolerių, nurodė "Virgin Galactic".

Į komercinius skrydžius erdvėlaivis kils iš Naujosios Meksikos, kur statomas privatus kosmodromas. "Virgin Galactic" pareigūnai ir garbingi svečiai susirinks jame spalio 22 dieną per ceremoniją, kurioje bus minima kilimo ir tūpimo tako statybos pabaiga. Per šį renginį taip pat įvyks "SpaceShipTwo" ir "WhiteKnightTwo" parodomasis skrydis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių