Quantcast

Orangutanai išmoksta žvejoti

Orangutanai, gyvenantys Indonezijoje, Borneo saloje, renka į krantą išmestas žuvis ir sugeba "iškrapštyti" šamus iš mažų tvenkinių, teigia Jorko universiteto antropologė Anė Russo. 

Antropologė pastaruosius du metus gyveno Borneo saloje ir tyrinėjo primatus. Mokslininkė teigia, kad savo stebėjimų metu užfiksavo kaip niekieno nemokomi orangutanai patys išmokdavo žvejoti pasinaudodami pagaliais, kuriais išvarydavo šamus ant kranto.

"Jeigu orangutanai gali tai išmokti, vadinasi ir pirmykščiai žmonės galėjo praktikuoti žvejybą naudodamiesi primityviais įrankiais".

Nors dažniausiai orangutanai žvejodavo pavieniui, tačiau antropologei pavyko užfiksuoti ir poromis žvejojančias beždžiones. Tokį elgiasi galima traktuoti kaip bendradarbiavimą arba mokymą.

Iki šiol manyta, kad iki atsirandant homo genui (prieš 2,5 mln. metų) žmogbeždžionės nevalgė mėsos ar žuvies. Bent jau taip teigė archeologiniai tyrimai.

Dabar ši teorija gali pasikeisti. Žuvis, labiau negu žalia mėsa, turi daug riebiųjų rūgščių kurios yra būtinos smegenų augimui ir vystymuisi.

Žvejyba nėra populiari tarp primatų, bet tokių atvejų yra užfiksuota. Pastarasis tyrimas stebina tik tuo, kad orangutangai didesnę laiko dalį praleidžia medžiuose ir nepernelyg mėgsta plaukioti. "Jie plaukia kaip kirvis į dugną." - juokavo A. Russo.

Orangutanai išmokdavo žvejoti atsitiktiniu būdu - rasdami žuvies ant kranto ar paimdami užplaukusias ant seklumos, bet po kiek laiko jie išmokdavo panaudoti ir įrankius. Pirmykštis žmogus galėjo elgtis labai panašiai - nuo atsitiktinės žvejybos pereiti prie organizuotos.


Šiame straipsnyje: primataiantropologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių