Quantcast

Nauja vertingųjų metalų išgavimo technologija

Tyrėjai skelbia apie visiškai naują technologiją, leidžiančią kur kas efektyviau išgauti auksą, sidabrą, varį ir kitas vertingąsias medžiagas iš uolienų bei rūdos. Mokslininkai nagrinėja procesą, kurio metu nanodalelės prisitvirtina prie šių medžiagų ir prikabina jas prie oro burbuliukų flotacijos mašinoje. Gauti rezultatai publikuoti žurnale „Langmuir“.

Robertas Peltonas (Robert Pelton) kartu su kolegomis aiškina, jog kompanijos naudoja technologiją, vadinamą putų flotacija. Taikant šį metodą kiekvienas metais apdirbama apie 450 milijonai tonų mineralų. Apdorojimo proceso metu mineralai yra sutraiškomi į smulkius gabaliukus, tuomet vandens srovės pagalba komerciškai vertingos dalelės atskiriamos nuo atliekamų uolienų. Vandenyje yra medžiagų, galinčių prisikabinti prie vertingųjų dalelių, tad su jų pagalba vertingosios dalelės atstumia vandenį ir iškyla į paviršių, kur yra nesunkiai surenkamos.



Tyrėjai demonstruoja visiškai naują surinkimo technologiją, kurios pagrindą sudaro vandenį atstumiančios nanodalelės. Laboratorinių eksperimentų metu vietoj tikrų mineralų dalelių naudodami stiklo rutuliukus, mokslininkai parodė, jog nanodalelės prie stiklinių rutuliukų sugebėjo prikibti taip tvirtai, jog pavyko pasiekti beveik 100 procentų išgavimo rezultatą.

Tyrėjai išreiškia padėką už finansinę paramą Medžiagų bei gamybos centrui bei „VALE Base Metals“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai reiskia

tai reiskia portretas
auksas pigs?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių