Quantcast

NASA mokslinių tyrimų balionas pagerino rekordą

Ilgiau nei 55 dienas ore virš Antarktidos skraidęs didžiulis JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos mokslinių tyrimų balionas „Super-TIGER“ pagerino ilgiausiai trukusio baliono skrydžio rekordą, atsiųsdamas daug vertingų duomenų, pirmadienį pranešė agentūra.

Balionas „Super-TIGER“ ore išbuvo 55 dienas, vieną valandą ir 34 minutes ir kiek ilgiau nei para pagerino 2009 metais pasiektą balionų skrydžio trukmės rekordą, jis taip pat pasiekė 38 710 metrų aukštį.

Baliono skraidinami prietaisai rinko duomenis apie didelės energijos kosminius spindulius, pasiekiančius Žemę iš kitų mūsų galaktikos sričių. Per šiuos tyrimus buvo naudojamas naujas prietaisas, matuojantis mūsų planetos atmosferą pasiekiančių retųjų elementų, sunkesnių nei geležis, dalelių srautą.

Mokslininkai tikisi geriau suprasti, iš kur sklinda tie didelės energijos atomai ir kaip jie pasiekia itin didelį greitį.

„Šis skrydis buvo labai sėkmingas dėl ilgos trukmės, padėjusios mums aptikti daug kosminių spindulių“, - sakė šios programos vyriausiasis tyrėjas Bobas Binnsas (Bobas Binsas).

NASA nurodė, kad sukauptų duomenų išsami analizė gali trukti iki dvejų metų.

Viena iš priežasčių, nulėmusių ilgą baliono skrydį - vėjų ypatybės Pietų ašigalio regione. Šiame regione stratosferos oro masės kelių dešimčių kilometrų aukštyje sukasi prieš laikrodžio rodyklę, iš rytų į vakarus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių