Quantcast

NASA „Discovery“ startą atidėjo iki vasario

Paskutinis erdvėlaivio „Discovery“ skrydis į Tarptautinę kosminę stotį atidėtas mažiausiai iki vasario 3 dienos.

Mat inžinieriai vis dar bando išspręsti technines problemas, penktadienį pranešė agentūra. Erdvėlaivis į kosmosą turėjo palikti dar lapkričio 5 dieną, tačiau technikai aptiko vandenilio nuotėkį, o vėliau daugybę įskilimų ant erdvėlaivio išorinio kuro bako, informuoja naujienų agentūra AFP.

„Kai pirmą kartą susidūrėme su problema, tikėjomės rasti aiškią priežastį. Tęsiantis tyrimui, akivaizdi priežastis dar nerasta“, – teigė daugkartinių erdvėlaivių programos vadybininkas Johnas Shannonas.

Jei langu vasario pradžioje nepavyks pasinaudoti, antra galimybė startui bus vasario pabaigoje, o trečiasis langas atsivers balandį.

11 dienų „Discovery“ misijos TKS metu šešių amerikiečių įgula į stotį turi nugabenti logistikos modulį, kuris bus pritvirtintas prie TKS ir praplės sandėliavimui skirtą erdvę. Erdvėlaivis taip pat turi nugabenti „Robonaut 2“ – pirmąjį į žmogų panašų robotą kosmose, kuris stotyje liks visam laikui, taip pat atsarginių dalių.

Taip pat suplanuoti du išėjimai į atvirą kosmosą. „Discovery“ į kosmosą kilo 38 kartus, šis skrydis turėtų būti paskutinis šiais metais ir paskutinis šiam erdvėlaiviui, seniausiam iš dar naudojamų trijų. Tačiau misija keletą kartų atidėta dėl blogo oro ir techninių problemų.

O paskutinės JAV erdvėlaivių misijos, visi trys erdvėlaiviai („Discovery“, „Atlantis“ ir „Endeavour“) taps muziejų eksponatais. Tad rusų „Sojuz“ keletą metų bus vienintelė priemonė žmonėms į kosmosą gabenti.

 Vis dėlto, neseniai patvirtintas 2011 metų NASA biudžetas atveria galimybę surengti papildomą erdvėlaivių misiją birželį.


Šiame straipsnyje: discovery

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių