Quantcast

Mokslininkai siekia „spausdinti“ žmogaus odą

Mokslininkai plėtoja odos „spausdinimo“ sistemą, kuri ateityje, tikimasi, bus naudojama sužeistiems kariams gydyti, praneša CNN.

Imtis tokio projekto Wake Forest regeneracinės medicinos instituto mokslininkus įkvėpė rašaliniai spausdintuvai, randami daugelio namuose ir darbo kabinetuose.

„Pradėjome nuo įprastos kasetės. Tačiau vietoj rašalo naudojame ląsteles“, – pasakojo Anthony Atala, instituto direktorius.

 Prietaisas gali būti naudojamas atstatyti sužalotos ar nudegintos odos plotus.

Mokslininko teigimu, projektas dar nėra paruoštas naudojimui, gali prireikti 5 metų, kol spausdintuvas bus naudojamas nudeginimų aukoms gydyti.

Su panašiais projektais dirba ir daugiau Jungtinių Valstijų universitetų. Kiti mokslininkai įsitikinę, kad „spausdinti“ galima ne tik odą, bet ir organus.

Pasak JAV Karinių pajėgų regeneracinės medicinos instituto, nudegimai sudaro nuo 5 iki 20 proc. visų per kovas patiriamų traumų.

Per ateinančius 5 metus Wake Forest institutui, priklausančiam JAV Gynybos departamentui, bus suteikta 50 mln. dolerių projektui vystyti.

Odos „spausdinimo“ procesas susideda iš kelių etapų. Pirma, iš paciento naudojant cheminį tirpalą yra paimamas mažas, pusės pašto ženklo dydžio, odos lopinėlis.

Ląstelės yra atskiriamos ir, esant specialiai katalizuojančiai aplinkai, pačios dauginasi.

„Kai pagaminame naujų ląstelių, jas reikia įdėti į spausdintuvo kasetę ir „spausdinti“ ant paciento“, – pasakojo A. Atala.

Spausdintuvas yra laikomas tam tikru atstumu nuo žaizdos. Kai naujos ląstelės yra uždedamos, jos subręsta ir suformuoja naują odą.

Skirtingai nei tradiciniame rašaliniame, biologiniame spausdintuve galvutės yra pakeistos purkštukais.

Prietaiso dėka nauja oda gali būti uždedama bet kurioje kūno vietoje per 10 min. ar kelias valandas, priklausomai nuo žaizdos dydžio ir tipo. „Ląstelės yra dedamos sluoksnis po sluoksnio“, – dėstė A. Atala.

Mokslininkai pabrėžia, kad kol kas nėra aišku, kada prietaisą galima bus vežtis į fronto linijas.


Šiame straipsnyje: mokslasoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių