Quantcast

Los Andželo vandens talpyklą užpildė 400 tūkst. juodų kamuoliukų

JAV Vandens apsaugos departamentas nustatė, kad Los Andželo miesto (JAV) Ivanhoe vandens rezervuare aptiko didelius kiekius bromato - kancerogeninės medžiagos, kuri atsiranda kai bromas ir chloras reaguoja saulės šviesoje. 

Bromas natūraliai randamas požeminiame vandenyje, o chloras rezervuare naudojamas bakterijoms žudyti, o Los Andžele netrūksta saulės, tad sąlygos susidaryti pavojingai medžiagai daugiau nei tinkamos.

Ivanhoe rezervuarui jau daugiau nei 102 m. ir jis tiekia vandenį apie 600 tūkst. gyventojų. Šiuo metu jau statoma nauja požeminė vandens talpykla, bet iki tol, kol ji bus pastatyta, reikėjo laikinai apsaugoti dabartinę talpyklą nuo saulės.

Daug įvairių pasiūlymų atkrito, nes arba buvo per brangūs, arba užimtų perdaug laiko juos įvykdyti. Biologas Brianas White'as rado sprendimą. Jis pasiūlė panaudoti „paukščių kamuoliukus“, kurie dažnai naudojami oro uostose, norint apsaugoti drėgnus teritorijos plotus šalia nusileidimo tako nuo paukščių (nes šie gali sukelti pavojų lėktuvams). 

„Paukščių kamuoliukai“ gaminami iš politeleno ir vienas jų kainuoja apie 40 amerikietiškų centų (apie 1 Lt). Jie padengti anglies pluoštu, o juoda spalva parinkta dėl to, kad geriausiai atspindi ultravioletinius spindulius.

400 tūkst. juodųjų kamuoliukų buvo supilti į rezervuarą ir čia jie prabus dar 2 ar 3 metus, kol bus baigta statyti nauja talpykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

čia geras

čia geras portretas
"reaguoja su saulės šviesa"...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių