Quantcast

Kaunietis augina baklažano spalvos pomidorus

Kauno pakraštyje gyvenantis Eugenijus Jefremovas jau seniai domisi įvairiomis retomis daržovėmis ir pats jas augina. Pernai jis savo darže užsiaugino neregėtos spalvos pomidorų, jų paskanavo ir tikina, kad juos verta auginti.

Kadangi dabar tinkamas metas sėti pomidorus, plačiau pasidomėjome baklažanų spalvos pomidorų veisle „Blue tomato“, kuri buvo sukurta JAV, Oregono valstijoje, o šiemet jau keliauja per Lietuvą. 

Priminsime, kad augalų spalvų prigimtį mokslininkai tyrinėjo nuo XVII a. Medžiagas, suteikiančias augalų žiedams spalvą, vokiečių chemikas L.Markvartas 1835 m. pavadino antocianais. Jie kaupiasi ne tik augalų žiedlapiuose, lapuose, stiebuose, bet ir vaisiuose, suteikdami jiems spalvą. Antocianai, telkdamiesi paviršiniuose audiniuose, trukdo įsiskverbti į augalą nuodingoms medžiagoms, siurbia saulės energiją, saugo nuo ultravioletinių spindulių. Antocianai, kaip ir visi kiti augaliniai dažai, neturi nuodingų junginių ir nekenksmingi žmogui. Atvirkščiai – daugelis tokių dažų netgi turi vitaminų ir įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, užtikrinančių natūralią augalo gynybą prieš ligas, suteikiančių skonį, kvapą ir spalvą.

Tad baklažanų spalvos pomidorai neturėtų mūsų gąsdinti. Juolab kad „Blue tomato“ veislė sukurta nenaudojant jokių genetiškai modifikuotų organizmų (GMO).

„Mėlynai violetinis tik pomidorų paviršius – 5-7 cm diametro apvalūs vaisiai įgauna baklažanų spalvą, sunokę tiesioginiuose saulės spinduliuose. Šios veislės pomidorų vaisiai auga po šešis ir daugiau ant vienos vaisinės šakutės. Vaisiaus vidus yra raudonos spalvos, malonaus pomidoro skonio su lengvu vaisių prieskoniu. Toks pomidoras pasiekia 1,50 m aukštį, tačiau auga kompaktiškai, nesišakoja ir labai retai serga. Aš šiuos pomidorus auginau lauke, pridengęs tik iš viršaus polietileno plėvele – iš šonų nepridengti augalai nuolat vėdinosi, retai kuris sirgo“, – tikino parduotuvėje „Sėklelė“ šeimininkaujantis Eugenijus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paruodu

Paruodu portretas
Substrakta nusiperkat ir vazonelyje ant palanges isaugs ! Iki rugsejo galo galima syltamije, veliau vazuoneliuose namuose sunoks

Paruodu

Paruodu portretas
http://www.skelbiu.lt/skelbimai/pomidorai-violetiniai-25-sek10-lt-19537197.html

yoyo

yoyo portretas
labai grazus spalvu derinys prapjovus, papuostu salotas.Noreciau tokiu, deja neturiu kur auginti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių