Quantcast

Išvada: mobilieji telefonai labiau užkrečia moteris, vyrai atsparesni

JAV sociologai šią savaitę paskelbė, kad žmogus beveik du kartus dažniau ima kalbėti mobiliuoju telefonu, tikrinti pranešimus ar elektroninį paštą matydamas, kai kas nors šalia atlieka tą patį veiksmą, skelbia britų „Daily Telegraph“.

Taip pat nustatyta, kad moterys tokiose situacijose labiau linkusios naudotis mobiliaisiais įrengininiais nei vyrai, nes šie daikčiukai "stipriau integruoti į kasdienį moterų gyvenimą“.

Mičigano universiteto mokslininkai tokias išvadas paskelbė mokslo žurnale "Human Ethology Bulletin“.

Tyrime teigiama, kad žmogui, matančiam kitą telefonu besinaudojantį asmenį, sukyla "socialinės izoliacijos" jausmas. Esą jis pasąmonėje fiksuoja galimą nesusivokimą, kas vyksta aplinkui.

Reakcija į tokį jausmą paprasta – žmogus paima savo prietaisą. Mokslininkų teigimu, tai natūralu. Šį veiksmą jie vadina "priverstiniu dėmesio šlakeliu". Tokios reakcijos laikas vidutiniškai trunka apie 10 sekundžių.

Mokslininkai eksperimentą atliko praėjusių metų sausio – balandžio mėnesiais. Jie stebėjo dvi studentų – savanorių grupes. Aiškintasi, kokie universiteto miestelyje gyvenančio jaunimo bendravimo mobiliaisiais telefonai įpročiai.

Jei įprastai žmogus, būdamas vienas, „mobiliajam pasauliui skyrė apie ketvirtadalį laiko, tai bendraudamas su kitu į telefoną įnikusiu asmeniu, įrenginį ir jis pats paimdavo 40 proc. dažniau. Dailiosios lyties atstovės pasiduodavo dar labiau – jų naudojimosi mobiliuoju prietaisu trukmė prarydavo net 50 proc. viso būvimo su kitu asmeniu laiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių