Quantcast

Intelektinė nuosavybė - kertinis ramstis žiniomis grįstoje visuomenėje

Šiandien, balandžio 26-ąją, Tarptautinės intelektinės nuosavybės apsaugos asociacijos (AIPPI) Lietuvos grupė mini Pasaulinę Intelektinės Nuosavybės dieną. Šiemet ji pasitinkama šūkiu: „Kūrybiškumas – Naujoji Karta“ ir ta proga žmonės skatinami pamąstyti apie intelektinės nuosavybės vaidmenį šiandieniniame besikeičiančiame pasaulyje.

„Kūrybiškumas yra bendras visai žmonijai. Nesvarbu kas mes esame, kur ir kokiomis sąlygomis mes gyvename, mes visi turime galimybę kurti. Intelektinės nuosavybės tikslas yra puoselėti sąlygas ir aplinką, kurios leistų kūrybiškumui ir novatoriškumui sklisti po pasaulį“, – pristatydamas šių metų temą sakė Pasaulinės Intelektinės Nuosavybės Organizacijos generalinis direktorius Francis Gurry.

AIPPI Lietuva, minėdama Pasaulinę Intelektinės Nuosavybės dieną, ketina dėti dar daugiau pastangų tam, kad tiek Lietuvoje, tiek visoje Europos Sąjungoje toliau būtų kuriama stipri, pastovi ir gerbiama intelektinės nuosavybės sistema, leidžianti augti ir plisti kūrybiškumui bei inovacijoms.

Šių metų balandžio mėnesį  Tarptautinės intelektinės nuosavybės apsaugos asociacijos (AIPPI) Lietuvos grupė organizavo 8-tąją Tarptautinę Baltijos šalių konferenciją, kurioje dalyvavo 130 delegatų iš įvairių pasaulio šalių. Konferencijos metu buvo aptarti iššūkiai, kylantys Baltijos ir kitose Europos šalyse, vieningos patentų sistemos kūrimas ir ES Komisijos pristatytos tabako produktų standartizuotos pakuotės įvedimas ES šalyse. Diskusijų metu buvo pabrėžiama, kad visi rinkos dalyviai turėtų vienodas galimybes pasinaudoti pramoninės nuosavybės suteikiamomis išimtinėmis teisėmis, pateikiant rinkai savo prekes ar paslaugas. Tai leistų sukurti tokią sistemą, kurioje būtų tinkamai kovojama prieš nelegalius produktus, o vartotojus pasiektų teisinga informacija.

„Intelektinės nuosavybės teisės yra kertinis ramstis žiniomis grįstoje visuomenėje bei ES ekonomikoje. Inovacijos ir kūrybiškumas įgalina ekonomikos augimą ir naujų darbo vietų sukūrimą, tačiau tinkamai neapsaugotos jos praranda savo vertę ir išskirtinumą. Dėl šios priežasties intelektinės nuosavybės teisių gynimui ir skatinimui turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys“, – sako AIPPI Lietuva prezidentas, advokatas Marius Jakulis Jason.

Anot M. Jakulio Jason, prekės ženklų ir patentų apsauga, autorinės ir kitos su intelektine nuosavybe susijusios teisės skatina inovacijas ir investicijas, ragindamos individus ir kompanijas kurti naujus produktus, paslaugas ir technologijas bei pristatyti juos rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių