Quantcast

Grenlandijos vikingai tikriausiai neatlaikė atšalimo

Staigus oro atšalimas XII amžiuje Grenlandijoje gali būti vikingų išnykimo iš salos priežastimi, praneša mokslininkai.

Pranešime skelbiama, kad priešistoriniams naujakuriams teko susidurti su stipria klimato kaita ledynais aptrauktoje Grenlandijoje. Temperatūras mokslininkai atkūrė tyrinėdami ežero Vakarų Grenlandijoje nuosėdines uolienas, datuojamas 3 tūkst. 600 metų pr. Kr.

Brown universiteto (JAV) mokslininkai teigia, kad nuo 1100 m. per 80 metų vidutinė temperatūra Grenlandijoje sumažėjo 4 laipsniais Celsijaus.

Kad lengviau būtų įsivaizduoti šią klimato kaitą, temperatūras galima lyginti su dabartinėmis Edinburgo (Jungtinė Karalystė) ir Reikjaviko (Islandija) vidutinėmis temperatūromis. Toks stiprus pokytis turi didelės reikšmės javų derliui bei gyvulininkystei. 

„Prieš pat išnykstant vikingams regione tikrai buvo atšalimas“, patvirtino pagrindinis tyrėjas Williamas D‘Andrea iš Brown universiteto.

Norėdami paaiškinti, kodėl vikingų naujakuriai apleido kolonijas vakarinėje Grenlandijos pakrantėje 14 amžiaus viduryje ir rytinėje pakrantėje 15 amžiaus pradžioje, mokslininkai remiasi tik ribotais archeologiniais duomenimis.

Konfliktai su vietiniais eskimais, tinkamesnių medžioklei vietų paieška, ekonominės įtampos ir natūrali klimato kaita, kurią tikriausiai sukėlė saulės pajėgumo kaita ar vulkanų išsiveržimai, galėjo turėti įtakos vikingų išnykimui Grenlandijoje.

JAV ir Didžiosios Britanijos mokslininkai aptiktą XII amžiaus temperatūrų kaitą įtraukė į galimų kolonijų išnykimo priežasčių sąrašą. Į Grenlandiją vikingai atvyko IX amžiaus 9 deš., tuo metu regione buvo šilta.

„Yra periodų, kai vasaros ilgos ir švelnios, tada statomos fermos, tačiau staiga prasideda atšalimas, vasaros trumpėja ir vėsta“, pasakojo W. D‘Andrea.

Tyrimo metu aptikta ir daugiau klimato svyravimų, kurie galėjo turėti reikšmės žmonių Grenlandijoje atsiradimui ir išnykimui, pavyzdžiui, Saqqaq gentys, kurios gyvavo saloje maždaug nuo 2 tūkst. 500 metų iki 800 metų pr. Kr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių