Quantcast

Atrastas algoritmas atskleidžia, kaip skambėjo senosios kalbos

Kalbos, kaip ir gyvi organizmai, keičiasi, evoliucionuoja. Kinta žodžiai, garsai, iš senųjų formuojasi naujos tarmės. Atrastas algoritmas leidžia sužinoti, kaip skambėjo senosios kalbos, rašo newscientist.com.

Viso šio kismo „žemėlapis“ dažniausiai sudarinėjamas atliekant fizinius tyrimus. Tačiau situacija verčiasi aukštyn kojom: šiandien įmanoma vien kompiuterio pagalba atstatyti, kaip skambėjo mirusios kalbos kompiuterio pagalba. Pakanka įrašyti, kaip skamba jos tolimos palikuonės – dabartinės kalbos žodžiai.

Alexandre`as Bouchardas-Côté iš Britų Kolumbijos universiteto Vankuveryje, Kanadoje, kartu su kolegomis sukūrė algoritmą, pritaikantį taisykles, nurodančias, kaip žodžiai dažniausiai linkę fonetiškai keistis. Tai leidžia nuspėti, kaip skambėjo senosios kalbos.

Mokslininkas pateikė pavyzdį: kanadiečiai šiandien anglišką žodį „about“ (liet. „apie“) taria „aboot“. Taip nutinka su visais panašų garsą turinčiais žodžiais.

Tyrimo komanda šią techniką pritaikė tūkstančiams žodžių 637 autronezinei kalbų šeimai priklausančiomis kalbomis.

Sistema leidžia nuspėti, kaip galėjo skambėti ankstesniais laikais, ir identifikuoti, kurie garsai labiausiai linkę kisti.

Senųjų kalbų atkūrimas gali praplėsti istorinį akiratį, patobulinti fonetiškai panašių kalbų mechaninį vertimą.

 


Šiame straipsnyje: raštasSenovėkalbosalgoritmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zbygniewas

Zbygniewas portretas
Gal yra vilties atkurti prūsų kalbą?

Audrius

Audrius portretas
kiekvienas toks kabutėse išradimas tik dar labiau atitolina žmoniją nuo tiesos ir suteikia piktavaliams įrankius manipuliuoti nieko nenutuokiančių žmonių sąmone. Puiki patarlė čia tinka, kuo toliau į mišką, tuo daugiau malkų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių