Quantcast

2050-aisiais planeta gali būti „neatpažįstama“

Vis daugiau gyventojų, besivaržančių dėl menkų išteklių, iki 2050 metų mūsų planetą gali paversti „neatpažįstama“, įspėja tyrėjai.

Jungtinės Tautos prognozuoja, kad šiais metais pasaulio gyventojų skaičius pasieks 7 mlrd., o iki 205 metų išaugs iki 9 mlrd., o „didžiausias prieaugis teks skurdžioms šalims, ypač Afrikoje ir Pietų Azijoje“, teigė nepelno organizacijos „Population Council“ atstovas Johnas Bongaartsas.

Norint visus šiuos žmones išmaitinti, „per artimiausius 40 metų reikės pagaminti tiek maisto, kiek jo turėjome per paskutiniuosius 8 tūkst. metų“, kasmetiniame Mokslo pažangos Amerikos asociacijos susitikime tvirtino Jasonas Clay iš Pasaulio gyvosios gamtos fondo (World Wildlife Fund).

„Jei dabartinės tendencijos išsilaikys, iki 2050 metų atpažįstamos planetos nebeliks“, – įspėjo jis.

Augantis gyventojų skaičius dar pablogins tokias problemas kaip išteklių eikvojimas, sakė Johnas Casteline`as iš Ohajo valstijos universiteto.

Numatoma, kad per artimiausius 40 metų pajamos taip pat didės ir pasauliniu mastu išaugs trigubai, o besivystančiose šalyse – keturgubai, o tai dar labiau komplikuos pasaulinių maisto atsargų problemą, praneša naujienų agentūra AFP.

Anot ekspertų, didėjant pajamoms, žmonės juda maisto grandine aukštyn ir ima naudoti vis daugiau mėsos. Jų teigimu, pusei kilogramo mėsos pagaminti reikia maždaug 3,4 kilogramų javų, pusei kilogramo sūrio ar kiaušinių – 1,4–1,8 kilogramo javų.

„Daugiau žmonių, daugiau pinigų, didesnis vartojimas, bet ta pati planeta“, – teigė J. Clay, ragindamas mokslininkus ir vyriausybes jau dabar keisti tai, kaip gaminamas maistas.

Gyventojų skaičius ekspertai tuo metu ragina daugiau lėšų skirti šeimos planavimo programoms, galinčioms padėti sureguliuoti žmonių skaičiaus didėjimą, ypač – besivystančiose šalyse.

„Jau 20 metų labai mažai investuojama į šeimos planavimą, tačiau tai jau grįžta su kaupu, iš dalies dėl aplinkosauginių veiksnių, tokių kaip klimato šilimas ir maisto kainos“, – teigė J. Bongaartsas.


Šiame straipsnyje: planetagyventojaiištėkliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

evaldas

evaldas portretas
gamta ansciau ar veliau vistiek susitvarkys su tokiu zmoniu prieaugiu. atsiras kokia galinga liga ar dar kokia katastrofa kuri sudelios viska i savo vietas. taip visada buvo ir bus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių