Quantcast

Žvėryno tvorų klausimas – lyg pasaka be galo

Keletą metų besitęsiantis Žvėryne neteisėtai užimtų valdų savininkų ir žvėryniečių konfliktas niekaip nepasiekia finišo tiesės. Neries pakrantėje įsikūrę gyventojai piktavališkai nevykdo reikalavimų, o visuomeniniais interesais besirūpinantys Žvėryno gyventojai nuolat atsimuša į valdininkų sieną.

Reikalavimas neįvykdytas - kreipsis į teismą

Antradienį prie Neries upės vėl susitiko Aplinkos apsaugos visuomeninės komisijos (AAVK) nariai, Žvėryno seniūnas, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) bei savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus atstovai, kad įvertintų padėtį – ar neleistinai atitvertų Birutės gatvės namų valdų (10 ir 12) savininkai įvykdė reikalavimą nukelti tvoras ir atlaisvinti jiems nepriklausančią teritoriją palei upę.

Apžiūrėjus teritoriją nuspręsta, kad reikalavimai neįvykdyti: 10-o namo palikta nenukelta dalis tvoros, nepašalinti skersiniai, 12-o – iš privalomų nukelti 30 m, nukelta 24, taip pat nenugriauta malkinė, stovinti ne namo savininkams priklausančioje teritorijoje.

„Jei namų valdų savininkai per tam tikrą laiką neįvykdo reikalavimo ir nepaprašo jo pratęsti trims mėnesiams pagal Statybos įstatymą, mes per mėnesį kreipiamės į teismą dėl reikalavimo įvykdymo“, - įvertinusi padėtį sakė VTPSI vyr.specialistė Irena Jarušaitienė.

Jos kolega Ramūnas Druktenis aiškino, kad buvo surašytas reikalavimas ir per pusmetį namų valdų savininkai turėjo jį įvykdyti. Šiandien, praėjus pusei metų, VTPSI atstovai vykdė patikrą ir užfiksavo, kad pažeidimai išlikę.

„Reikalavimas neįvykdytas, taigi dabar pagal visus įstatymus inspekcija kreipsis į teismą, kad jis įpareigotų tas tvoras nugriauti. O jei teismo sprendimas nebus vykdomas, pagal dabartinius įstatymus teismas duoda vykdomąjį raštą ir tvoras galės griauti pati inspekcija“, - apie situaciją, kuri gali trukti dar mažiausiai metus, kalbėjo VTPSI vyr.specialistas R.Druktenis.

Ką daryti su likusia gyvatvore?

Tačiau čia visa painiava nesibaigia. Mažiau nei prieš tris savaites, gruodžio 2 d., pažiūrėti, ar Birutės g. 18D, 18C, 18B namų valdų savininkai įvykdė reikalavimą nukelti tvoras ir atlaisvinti teritoriją, buvo atvykę savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus atstovai. Nustatyta, kad reikalavimas neįvykdytas. 18D namą juosianti tvora nepajudinta iki šiol, o 18B ir 18C namų valdų savininkai taip ir neatlaisvino teritorijos – buvusioje tvoros vietoje stūkso gyvatvorė, o ties 18B namo valda, be gyvatvorės, likusi ir keliolikos centimetrų tvorelė.

Teritoriją VTPSI specialistams rodantis AAVK narys Vytautas Narbutas piktinosi, kad nors tvora ir atitraukta, per esančią gyvatvorę ir keliolikos centimetrų paliktą tvorelę praeiti vis tiek neįmanoma. „Teritorija neatlaisvinta. Kas turi rūpintis, kad gyvatvorių čia neliktų? O ši likusi tvorelė?“ – klausė V.Narbutas.

VTPSI atstovai teigė, kad gyvatvorė nėra statinys ir ne jų darbas rūpintis, kad jos neliktų. „Esame Statybos inspekcija, o ne apželdinimo. Mūsų rūpestis – kad neliktų neteisėtai pastatytų tvorų. Gyvatvorėmis turėtų rūpintis savivaldybė ar seniūnija“, - sakė inspekcijos specialistai ir pridūrė, kad keliolikos centimetrų tvorelė – nėra tvora.

Atrodo, kad Žvėryno seniūnas Tautvidas Klimavičius į šią gyvatvorių problemą žiūri kur kas paprasčiau – jam gyvatvorės yra gražu. „Nežinau, ką daryti. Tikriausiai reiktų pavasarį padaryti tarpelius, kad būtų galima praeiti, ir išsispręstų ši problema. Dabar visų šitų gyvatvorių gi nenuskinsi, juk tai yra gražu. Tik reiktų padaryti praėjimą“, - sakė seniūnas.


Šiame straipsnyje: Žvėrynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių