Quantcast

Vilniuje vėl protestuota prieš karo veteranų eitynes (papildyta)

Ketvirtadienį prie Vilniaus savivaldybės protestavo Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos aktyvistai. Taip reikštas nepasitekinimas gegužės 9-ąją sostinėje vyksiančiomis 2-ojo pasaulinio karo veteranų eitynėmis.

Akcijoje dalyvavę penki protestuotojai rankose laikė žuvusių Lietuvos partizanų nuotraukas, Lietuvos ir savo organizacijos vėliavas. Piketuotojai taip pat dainavo partizanų dainas. 

„Jei savivaldybė neatkreips dėmesio, mes kviesime žmones sekmadienio rytą ateiti į šį skandalingą renginį su žvakutėmis, gedulo juostomis perrištomis vėliavomis ir žuvusių partizanų nuotraukomis. Gegužės 9-oji Lietuvai nebuvo šventė. Mūsų šaliai tai buvo naujos okupacijos pradžia“, - portalui sakė Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka, pridūręs, kad tariami išvaduotojai ir Lietuvos gelbėtojai vėliau miškuose žudė prieš okupantus kovojusius partizanus.

Vyras priminė, kad prieš karo veteranų eitynes jo atstovaujama organizacija jau protestavo balandžio pabaigoje. Tada valdininkams piketuotojai paliko savivaldybės administacijos direktoriui Vytautui Milėnui adresuotą laišką, pavadintą „Okupantų maršui - ne!”. Jame pateikti argumentai, kodėl nereikėtų leisti tokių eitynių Lietuvos sostinėje.

J.Panka nurodė, kad tuomet jokio atsakymo dėl galimo šio renginio atšaukimo iš savivaldybės valdininkų jo atstovaujama organizacija negavo. Todėl esą nuspręsta dar kartą atkreipti Vilniaus valdžios dėmesį dėl galimo akibrokšto lietuvių tautai, gegužės 9-ąją leidus įvykti karo veteranų eitynėms.

Paklaustas, kiek, jo manymu, žmonių sekmadienį gali atsiliepti į jo atstovaujamos organizacijos kvietimą ir 2-ojo pasaulinio karo veteranus ateiti pasitikti su žvakutėmis ir žuvusių Lietuvos partizanų nuotraukomis, J.Panka nurodė manantis, kad tokių patriotų gali būti apie šimtą.

Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos portalui atsiųstą visuomeninių organizacijų kreipimąsi“, kuriame Vilniaus savivaldybė raginama atšaukti leidimą karo veteranų eitynėms gegužės 9-ąją, pasirašė penkių organizacijų lyderiai - Lietuvių tautinio centro pirmininkas Marius Kundrotas, Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Gabrielius Satkauskas, Lietuvos moterų lygos pirmininkė prof. Ona Voverienė, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkas Petras Gvazdauskas ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka.

Portalas primena, kad karo veteranų eitynių dalyviai sekmadienį 9 val. rinksis Pilių parko pietinėje dalyje ir netrikdydami transporto eismo eis T. Vrublevskio gatve iki Arsenalo gatvės. Iš čia jie autobusais vyks į Antakalnio kapines.

Pateikiame Visuomeninių organizacijų kreipimąsi:

Visuomeninių organizacijų kreipimasis

Mes, žemiau pasirašę organizacijos, raginame Vilniaus miesto savivaldybę atšaukti leidimą 2010 metų gegužės 9-osios dienos Antrojo pasaulinio karo veteranų eitynėms.

Nežinia kodėl Lietuvos rusų sąjungos politikai nusprendė, kad dvidešimtaisiais nepriklausomos Lietuvos metais tik Rusijoje minima gegužės 9-oji (Europoje karo pabaiga minima kiekvienų metų gegužės 8-ąją) turi tapti miesto švente, kur parado dalyviai žygiuotų nešini Lietuvos ir Rusijos vėliavomis. Ciniškesnė akcija galėtų būti nebent SS veteranų eitynės šalia Raudų Sienos Jeruzalėje. 1945 metų gegužės mėnesį Lietuvos patriotams prasidėjo dar vienas žiaurios okupacijos etapas.

Mes nenorime, kad Lietuvos sostinės gatvėmis žygiuotų okupacinės kariuomenės veteranai, tačiau gerbiame jų teisę prisiminti ir paminėti savo žuvusių draugų atminimą Antakalnio kapinėse.

Jei savivaldybės tarnautojai neatšauks leidimo šiai ciniškai ir išniekinančiai Lietuvos laisvės kovotojų atminimą akcijai, mes kviečiame visus neabejingus Tėvynę mylinčius tautiečius ateiti 2010 metų gegužės 9 dieną 8.30 val. prie Sąjūdžio būstinės Vilniuje ir atsinešti žuvusių partizanų nuotraukas, Vėlinių žvakutes ir Trispalves su gedulo kaspinais. Pabūkime kartu, pagerbkime Laisvės kovotojų atminimą ir parodykime savo tvirtą pilietinę poziciją. Ateikite ir paraginkite savo draugus, gimines ir kaimynus, kad partizanų ir tremtinių dainos nustelbtų „Katiušas“ ir „Dienj pobedy“, kurias taip mėgo ir mėgsta dainuoti mūsų Tautos budeliai.

Lietuvių tautinio centro pirmininkas Marius Kundrotas

Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka

Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Gabrielius Satkauskas

Lietuvos moterų lygos pirmininkė prof. Ona Voverienė

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkas Petras Gvazdauskas

 


Šiame straipsnyje: karo veteranų eitynėseitynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių