Quantcast

Vilniuje atsiras „Jono Meko skersvėjis"

Vilniaus politikai trečiadienį pritarė siūlymui pėsčiųjų taką Užupyje pavadinti "Jono Meko skersvėjo" vardu.

Šiuo vardu pavadintas pėsčiųjų takas nuo Užupio gatvės 24-to namo iki Vilniaus dailės akademijos.

Šiuo metu minėtas pėsčiųjų takas pavadinimo neturi. Projektą lydinčiuose dokumentuose teigiama, jog pats J.Mekas ir tako bendrasavininkai su siūlomu pavadinimu sutinka.

Nors pasiūlymui nepritarė Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija, projekto rengėjai pabrėžė, kad, "remiantis minėtos komisijos nuostatomis, jos sprendimai ir siūlymai yra rekomendacinio pobūdžio".

Idėjai pritarimą yra išsakę Savivaldos plėtojimo, ryšių su visuomene ir viešosios tvarkos, Miesto plėtros bei Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetai.

J.Mekas - vienas žymiausių eksperimentinių filmų kūrėjų 7-ajame ir 8-ajame dešimtmetyje. Jis yra vienas iš antiholivudinio Niujorko nepriklausomųjų avangardinių kino kūrėjų sąjūdžio pradininkų, žurnalo "Film Culture" įkūrėjas.

Jo darbai susilaukė aukštų įvertinimų tarptautiniuose festivaliuose, pelnė Los Andželo kino kritikų asociacijos, Niujorko kino kritikų sąjungos, Tarptautinės dokumentinio kino asociacijos ir Piero (Pjero) Paolo Pasolini apdovanojimus.

J.Mekas bendravo ir kūrė su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas (Džonas Lenonas), Yoko Ono (Joko Ono), Salvadoras Dali, Jurgis Mačiūnas. Jo įtaka jaučiama daugelio menininkų ir kinematografininkų kūryboje.

Lietuvoje menininko nuopelnai garsinant šalies vardą 2003 metais buvo įvertinti ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi, 1995 metais Jonas Mekas pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją. Kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus menininkui išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę.

J.Mekas taip pat yra pelnęs įvarius JAV, Prancūzijos, kitų šalių apdovanojimus.


Šiame straipsnyje: mekasJono Meko skersvėjis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių