Quantcast

„Vilniaus vandenų“ vadovas suimtas mėnesiui (papildyta)

Vilniaus 2-asis apylinkės teismas trečiadienį mėnesiui leido suimti buvusį  "Vilniaus vandenų" vadovą Darių Norkų, nors prokuroras jį prašė įkalinti maksimaliam, trijų mėnesiui laikotarpiui.

Tokiam pačiam laikotarpiui teismas nusprendė suimti ir bendrovės pardavimų ir rinkodaros direktorių Nerijų Laurinaitį.

Konsultantas viešųjų pirkimų klausimais Saulius Lukošius suimtas 20 dienų.

Aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininko Tomo Biknevičiaus suimti teismo neprašoma.

Pasak D.Norkaus advokato Gintaro Rusecko, byloje yra duomenų, kad jo ginamasis paėmė arba reikalavo kyšių. Jo teigimu, kalbama "apie mažas sumas".

Kaip portalui sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis, D.Norkui yra pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Kol kas jis kaltinamas dėl penkiuose epizoduose įvykdytų nusikalstamų veikų, tačiau, manoma, kad tyrimo eigoje jų gali daugėti. "Nustatėme asmenis, kurie jam mokėjo arba kitaip atsilygino už laimėjimus viešojo pirkimo konkursuose", - sakė I.Mikelionis.

Kokia buvo kyšio už pergalę konkurse suma? "Kalbama apie dešimtis tūkstančių litų. Keliems asmenims yra pareikšti įtarimai dėl kyšio reikalavimo ir paėmimo, kurio suma buvo daugiau nei 35 tūkst. litų", - teigė prokuroras.

Šis tyrimas pradėtas prieš kelis mėnesius, kai į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) kreipėsi vienas iš įmonės dalyvavusių "Vilniaus vandenų" viešųjų pirkimų konkurse vadovas. Jis pasiskundė, kad iš jo reikalaujama kyšio. Buvo pradėtas slaptas operatyvinis tyrimas, kurio eigoje paaiškėjo, kad panašių nukentėjusiųjų yra ir daugiau.

Pirmadienį, surinkę pakankamai įrodymų,  STT ir prokurorai sulaikė "Vilniaus vandenų" vadovus.

Kaip portalui sakė Viešųjų pirkimų tarnybos laikinasis direktorius Vaidotas Jakštas, iš pernai 31 šios bendrovės rengto pirkimo net 24 įvykdyti su pažeidimais - nesilaikyta patvirtintų viešųjų pirkimų taisyklių, nevykdytas planavimas, nebuvo aiškios ir vienam ar kitam pirkimui skiriamų lėšų sumos ir t.t.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už kyšininkavimą gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų, o už piktnaudžiavimą pareigomis asmuo baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimu, bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Antradienį įvykusiame socialdemokratų Vilniaus skyriaus prezidiumo posėdyje buvo nuspręsta laikinai sustabdyti D.Norkaus narystę šioje partijoje.


Šiame straipsnyje: Vilniaus vandenysNorkus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių