Quantcast

Vilniaus valdžia parduos senus butus senamiestyje ir Žvėryne?

Vilniaus miesto politikai svarsto galimybę kreiptis į Vyriausybę ir prašyti leisti parduoti dalį savivaldybei priklausančių senų butų, esančių prestižiniuose senamiesčio ar Žvėryno rajonuose.

"Galvojame senamiestyje, Žvėryne, kur butai yra seni, kur mums neapsimoka remontuoti, prašyti Vyriausybės, kad leistų parduoti juos ir pirkti normalius arba remontuoti turimus butus", - antradienį per spaudos konferenciją sakė Vilniaus vicemeras Stanislovas Šriūbėnas.

Pasak Liberalų ir centro sąjungai priklausančio vicemero, Vyriausybė kasmet skirdavo lėšų butams pagal socialinio būsto programą statyti, tačiau šiemet sumažinus finansavimą, savivaldybė naujų butų statybų nebeplanuoja.

"Pernai Vyriausybė mums jau neskyrė 13-14 mln. litų, neskyrė ir šiemet. Pernai mes baigėm 2 paskutinius namus, šiais metais nebestatome socialinio būsto niekur. Pagal nusistovėjusią tvarką Vyriausybė skirdavo pastatui, gyvenamajam namui, statyti, savivaldybė savo lėšas skirdavo inžineriniams tinklams, apdailai", - pasakojo S.Šriūbėnas.

Vicemero teigimu, parduoti senus butus savivaldybė savo iniciatyva gali tuomet, kai jie nusidėvėję 75 ir daugiau procentų.

"Socialinis būstas yra neprivatizuojamas ir mes jo neprivatizuojame. Įstatymas leidžia patalpas, jei jos nusidėvėjusios 75 proc., ir kai mes jų nepajėgūs remontuoti, (...) tada turim teisę parduoti tam žmogui", - teigė vicemeras.

Pasak Vilniaus miesto politiko, šiuo metu renkama informacija, kiek tokių butų yra sostinėje, todėl sprendimas dėl kreipimosi į Vyriausybę turėtų paaiškėti po poros savaičių.

"Dabar renkama informacija, bus surinkta per porą savaičių. Turėdami informacija kreipsimės į Vyriausybę. O galbūt spręsime savo jėgomis, jei tie butai bus sudėvėti daugiau nei 75 procentų", - sakė S.Šriūbėnas.

Vicemero teigimu, 2010 metais savo eilės dėl teisės įsikurti socialiniame būste gali laukti iki 6 tūkst. mažas pajamas gaunančių vilniečių.

Planuojama, kad iki pirmojo šių metų ketvirčio pabaigos šeimos galės įsikurti 17-oje šiuo metu remontuojamų butų. Vicemero teigimu, iš viso šiemet ketinama suremontuoti 100 iš 186 butų, kuriuos reikia remontuoti.

Vidutiniškai vienas kvadratinis metras remonto kainuoja 454 litus, tad visiems butams suremontuoti prireiktų apie 2,7 mln. litų.

Vicemero teigimu, didžiausia problema socialiniame būste įsikūrusiems gyventojams yra komunaliniai mokesčiai. Už šildymą ir karštą vandenį savivaldybės butus nuomojantys žmonės bendrovei "Vilniaus energija" skolingi apie 3 mln. litų.

Anot politiko, daugiausiai - 15 - asmenų arba šeimų iš socialinio būsto pernai iškeldinta būtent dėl susidariusių įsiskolinimų. Tik vienas nuomininkas iškeldintas už tai, kad butą pernuomojo kitam asmeniui.

Už būsto nuomą gyventojai savivaldybei skolingi apie 560 tūkst. litų, tačiau S.Šriūbėnu teigimu, tai nėra nei didelė suma, nei didelė problema.

Kas mėnesį, priklausomai nuo kambarių skaičiaus, socialinį būstą nuomojantys gyventojai moka apie 200 litų.

"Nuo 1,5 iki 3,25 ar 3,5 lito už kvadratinį metrą. Jei butas be patogumų, mažesnė kaina, jei naujas su patogumais, didžiausia, jei naujas be patogumų - vidutinė. (...) Vidutiniškai 60-70 kvadratinių metrų butai", - pasakojo S.Šriūbėnas.

2009-aisiais buvo išnuomoti 152 sostinės savivaldybei priklausantys butai. 28 jų išsinuomavo jaunos, 22 - daugiavaikės, 34 - našlaičių šeimos, 36 butai skirti neįgaliesiems ar jų šeimoms. Dar 26 butai išnuomoti asmenims iš bendrojo sąrašo.

S.Šriūbėno teigimu, socialiniame būste gyvenantis asmuo privalo kas trejus metus deklaruoti savo pajamas ir turtą, o šioms atitinkamai viršijus 13 tūkst. ir 24 tūkst. per metus, gyventojas iš savivaldybės buto turi išsikelti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Audrius Rocys

Audrius Rocys portretas
Ieskau buto senamistyje ir zveryno nedidelio 2-kambariu buto
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių