Quantcast

Vilniaus savivaldybė: Kazokiškių sąvartynui reikia naujo leidimo

Kazokiškių sąvartynas Vilniui yra būtinas, teigia sostinės savivaldybės vadovai.

Vilniaus miesto savivaldybė pasirengusi kontroliuoti, kad iki sueis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo vykdymo terminas Kazokiškių sąvartynas turėtų reikalingus leidimus ir atitiktų visus keliamus reikalavimus.

Specialistų teigimu, kito pasirinkimo, nei atliekas šalinti Kazokiškių sąvartyne, neturi nei Vilnius nei kitos Vilniaus regiono savivaldybės, kadangi atliekų šalinimas kituose sąvartynuose yra netinkamas tiek ekonomiškai, tiek dėl kitų Lietuvos sąvartynų mažo pajėgumo.

LVAT pirmadienį priėmė sprendimą panaikinti Vilniaus apskrities regioninio (Kazokiškių) sąvartyno Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą dėl to, kad paraiškos gauti minėtam leidimui pateikimo metu buvo pasibaigęs Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitos galiojimas.

Vilniaus miesto savivaldybės specialistų teigimu, šiuo metu vienintelis kelias susidariusios problemos dėl Kazokiškių sąvartyno sprendimui – naujo Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimo gavimas. Optimaliu variantu TIPK leidimas galėtų būti išduotas iki kitų metų liepos.

Vilniaus miesto savivaldybės planuose – mažinti į sąvartynus išvežamų atliekų kiekį, kad didžioji dalis atliekų būtų rūšiuojamos ir perdirbamos. Taip pat svarbu, kad Kazokiškių sąvartynas būtų tinkamai veikiantis bei atitiktų visus teisės aktų reikalavimus bei standartus.

„Sostinės taryboje dar pavasarį buvo patvirtintas Vilniaus miesto atliekų tvarkymo planas, kuriuo remiantis jau kitais metais turėtų būti rūšiuojama ir perdirbama apie ketvirtadalis, o iki 2020 metų – 75 proc. atliekų. Vilniuje – švariausias oras Europoje, tad galime pasiekti ir ambicingų tikslų rūšiuoti ir perdirbti didžiąją dalį atliekų“, - sakė Vilniaus meras Vilius Navickas.

Vilniaus meras V. Navickas taip pat pasidžiaugė, kad šiuo metu bemaž visos žaliosios atliekos sostinėje – medžių lapai, šakos, – yra perdirbamos. Pasak mero, siekiant, kad kuo daugiau vilniečių turėtų galimybę rūšiuoti atliekas, artimiausiu metu miesto gyventojus pasieks 200 papildomų rūšiuojamų šiukšlių konteinerių komplektų, taip pat mieste atsiras apie 160 konteinerių tekstilės atliekoms rūšiuoti.

„Sąvartynas, kuris neatitinka reikalavimų ar neturi įstatymuose numatytų leidimų negali tinkamai veikti, todėl savivaldybės specialistai prižiūrės ir koordinuos, kad Kazokiškių sąvartynas per metus sutvarkytų visus reikalingus dokumentus“, - teigė V.Navickas.

Pastaruoju metu buvo daug investuojama ir į Kazokiškių sąvartyną – kad nesklistų kvapai, jame išsiskiriančios metano dujos pradėtos rinkti ir deginti, atliekos yra dengiamos pagal specialią technologiją. Per metus į sąvartynus patenka apie 190 tūkstančių tonų Vilniaus miesto atliekų.


Šiame straipsnyje: Kazokiškės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių