Quantcast

Vilniaus mokykloje nustatytas kiaulių gripo atvejis (papildyta)

Trečiadienį nuspręsta, kad privačios Vilniaus mokyklos - Žygimantų gatvėje įsikūrusio Šiuolaikinės mokyklos centro mokiniai eis priverstinių atostogų. Taip pasielgta po to, kai vienai šios įstaigos mokinių specialistai patvirtino naujojo tipo A(H1N1) gripo virusą.

Informavo visus tėvus

Mergaitės šeima į AIDS centro laboratoriją kreipėsi trečią ligos dieną, todėl neatmetama galimybė, kad virusas išplito ir visoje mokykloje.

„JAV sveikatos apsaugos specialistai tokiu atveju rekomenduoja mokykloms skelbti 7 dienų mokinių atostogas. Suprantu, kad ne vienam iš Jūsų toks sprendimas sukeltų nepatogumų arba būtų tiesiog neįmanomas. Kita vertus, norisi, jog Šiuolaikinės mokyklos centre naujos ligos židinys neišplistų“, - mokyklos interneto svetainėje rašo įstaigos direktorius Vytis Buivydavičius. Laiškai su informacija išsiųsti ir visiems privačios mokyklos auklėtinių tėvams.

Vadovas siūlo į mokyklą nevykti iki atskiro pranešimo.

Vaikai džiaugtųsi atostogomis

V.Buivydavičius žada palaikyti nuolatinį ryšį su mokiniais ir jų šeimomis ir, jei per savaitę ligos atvejai nesikartos, grįžti prie darbų. „Mokytojai rinksis kasdien įprastu savo darbo laiku. Tad pradinių ir jaunesnių klasių mokiniams, kurių tėveliai neturi galimybės užtikrinti jų saugumo kitu būdu nei atveždami juos į mokyklą, užsiėmimai vyks“, - teigia direktorius.

Tuo metu prie mokyklos sutikti tėvai, atvykę pasiimti savo atžalų, sakė dar nežinantys, kaip pasielgti.

"Viena vertus - tai gripas, kita - nesinorėtų, kad juo susirgtų kas nors daugiau", - svarstė prie mokyklos durų sutikta Mstislava.

Iš mokyklos žengiantis pradinių klasių moskeivis Martynas paaiškinti, kodėl pamokos nevyksta, negalėjo, tačiau labai džiaugėsi, kad nusimato savaitė atostogų.

Mokinė virusą parsivežė iš svetur

Mokyklos direktorius V.Buivydavičius su žiniasklaida bendrauti nebuvo nusiteikęs ir situacijos nedetalizavo. Tačiau jis nepaneigė, kad susirgusi moksleivė galėjo būti neseniai grįžusi iš užsienio.

Paklaustas, ar apie kaiulių gripo mokykloje atvejį informavo Švietimo ir mokslo bei Sveikatos apsaugos ministerijas, direktorius dar labiau suirzo.

"O jums svarbiausia, ar viskas atlikta procedūriškai, taip? Juk Lietuvoje klesti procedūrų kultūra. Kodėl mes viso to negalime išspręsti savo bendruomenėje?" - klausimu į klausimą atsakė Šiuolaikinės mokyklos centro vadovas.

Jis tikino, ministerijų internetiniuose puslapiuose rekomendacijų ar instrukcijų, kaip elgtis kiaulių gripo atvejį nustačius mokiniui, neradęs.

"Tačiau internetiniame puslapyje medicine.lt radau informacijos lietuvių kalba apie JAV praktiką. Ten tokiais atvejais siūloma skelbti kelių dienų atostogas", - aiškino V.Buivydavičius.

Kauno apskrityje susirgo dešimtas

Kauno apskrityje vadinamuoju kiaulių gripu susirgo jau dešimtas žmogus. Tai 18-metis vienos Kauno vidurinės mokyklos moksleivis. Jis susirgo per rudens atostogas, po jų į mokyklą dar negrįžo, bet sėkmingai sveiksta.

"Pavojaus, kad virusas gali būti išplitęs mokyklos kolektyve, nėra, nes sergantis jaunuolis kontakto su juo neturėjo," – patikino Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė.

Nuo liepos pradžios, kai Kauno apskrityje buvo užregistruoti pirmi užsikrėtusieji A(H1N1) gripo virusu, iki šiol jis buvo įtartas daugiau kaip 70-iai gyventojų. Ši diagnozė vidutiniškai pasitvirtino tik kas septintam.

G.Steponavičius: patarčiau plauti rankas

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius atkreipė dėmesį, kad nevalstybinės mokymo įstaigos turi autonomiją ir sprendimus gali priimti pačios. Net jei mokykla ir būtų valstybinė, jos steigėjas dažniausiai yra miesto savivaldybė. Todėl iškilus klausimų esą derėtų kreiptis į steigėjus ir visuomenės sveikatos specialistus.

"Patarčiau neužmiršti higienos normų kasdieniniame gyvenime, pavyzdžiui, dažnai plauti rankas. Aišku, šios priemonės labiau prevencinės", - priminė G.Steponavičius, apie kiaulių gripo atvejį Vilniaus mokykloje išgirdęs iš portalo žurnalistų.

Bendruosiuose ugdymo planuose, kuriuos tvirtina švietimo ir mokslo ministras, numatyta, kad "paskelbus ekstremalią situaciją, keliančią pavojų mokinių gyvybei ar sveikatai, mokykla priima sprendimus dėl ugdymo proceso koregavimo".

Ekstremalias situacijas skelbia savivaldybė savo teritorijoje. Užsiėmimus mokyklose dėl gripo nutraukia visuomenės sveikatos centrai.

Savivaldybė instrukcijų neturi

Savivaldybės Švietimo departamento Švietimo planavimo ir organizavimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis apie kiaulių gripo atvejį Vilniaus mokykloje trečiadienio vakarą dar nebuvo informuotas.

"Mes neesame steigėjai, matyt, todėl mums ir nepranešė", - svarstė J.Skestenis.

Jis pasakojo, kad šiuo metu savivaldybė kaip tik renka duomenis apie vaikų sergamumą ir aiškinasi, kiek moksleivių šiomis dienomis dėl ligos nelanko pamokų.

"Mokykloms esame išsiuntinėję gaires, kokių profilaktinių priemonių imtis. Mokytojams rekomenduojama stebėti vaikų sveikatą ir ką nors įtarus siųsti pas gydytojus", - kalbėjo J.Skestenis.

Instrukcijų, kaip elgtis, jei kurioje nors mokykloje būtų nustatytas naujo tipo virusas, savivaldybė kol kas nėra parengusi. Jei kiaulių gripas paplistų mokymo įstaigose, patarimų būtų kreipiamasi į miesto Sveikatos skyrių. 

Apie Šiuolaikinės mokyklos centrą

Viešoji įstaiga Šiuolaikinės mokyklos centras – Vilniaus senamiestyje įsikūrusi pradinė, pagrindinė ir vidurinė bendrojo lavinimo mokykla.

Kasmet joje mokosi apie 400 mokinių, dirba apie 40 mokytojų.

Šiuolaikinės mokyklos centro dalininkai yra įstaigos steigėjai – Švietimo ir Mokslo ministerija bei du žmonės, kuriantys mokyklą nuo pat pradžios: direktorius V.Buivydavičius ir direktoriaus pavaduotojas Arūnas Dikčius.

Iš viso Lietuvoje laboratoriškai patvirtinti 89 A(H1N1) gripo atvejai, kurie pagal apskritis yra išsidėstę taip:

ApskritisAtvejų sk.
Alytaus 0
Kauno 10 (1 užsienio pilietis)
Klaipėdos 1 (užsienio pilietis)
Marijampolės 1
Panevėžio 8
Šiaulių 7
Tauragės 2
Telšių 1
Utenos 2
Vilniaus 57 (1 užsienio pilietis)
VISO 89

• 42 moterys, 47 vyrai
• 78,6 proc. atvejų - asmenys iki 30 m. amžiaus
• 33 užsikrėtė Lietuvoje (kontaktai su patvirtintais atvejais), 49 susiję su kelionėmis į kitas šalis


Šiame straipsnyje: gripaskiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių