Quantcast

Vilniaus centre - saugomos totorių kapinės

Paveldosaugininkai apibrėžė Vilniaus Lukiškių totorių kapinių teritoriją, užtikrindami teisinę jos apsaugą.

Teritorijos ribas nustatė Kultūros paveldo departamento (KPD) Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos ekspertai.

Anot KPD pranešimo, dalis šių XX amžiaus trečiojo dešimtmečio kapinių buvo barbariškai išdraskyta 1968 metais pradėjus statyti Puslaidininkių fizikos ir Chemijos institutus.

Tuomet atkasta dalis palaikų. Jie buvo sudėti į dėžes ir išvežti nežinia kur. Šiose kapinėse stovėjusių antkapinių plokščių vėliau aptikta Rasų ir Antakalnio kapinių laiptuose. Dalį plokščių grąžino privatūs asmenys.

Puslaidininkių fizikos institutą planuojama iškelti į Mokslo ir technologijų parką. Jo pastatas yra nusidėvėjęs ir gali būti nugriautas. Paveldosaugininkai viliasi, kad jų nustatyta apsaugos zona apgins šią teritoriją nuo buldozerių.

Totorių bendruomenė siekia įamžinti savo protėvių atminimą pastatydama čia memorialinę stelą, vaizduojančią perlūžusią mečetę. Jos projektą sukūrė skulptorius Jonas Jagėla.

Lukiškėse totoriai įsikūrė XIV-XVI amžiuje, XIX amžiaus pirmosios pusės J.Ozemblovskio litografijoje yra pavaizduota ir jų mečetė. Pagal litografiją, mečetės vakarinėje dalyje pavaizduoti kapinių antkapiai - gulinčios stačiakampio formos plokštės ir akmuo galvūgalyje.

Pernai ant Puslaidininkių fizikos instituto pastato kampo (A.Goštauto g. 11) pakabinta memorialinė lenta su užrašu "Šioje vietoje nuo XVI amžiaus buvo Lietuvos totorių maldos namai - mečetė ir kapinės. Sovietmečio valdžios sprendimu kapinės sunaikintos".


Šiame straipsnyje: totorių kapinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių