Quantcast

V.Grubliauskas: dujų terminalas Kiaulės nugaroje gali kelti grėsmę

Klaipėdietis Seimo narys Vytautas Grubliauskas trečiadienį premjerui Andriui Kubiliui išreiškė susirūpinimą dėl to, kad suskystintų dujų terminalas preliminariai gali būti statomas Klaipėdos uosto teritorijoje esančioje Kiaulės nugaros saloje.

Būtent taip teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas, dalyvaudamas Pramonininkų konfederacijos prezidiumo posėdyje. Tačiau parlamentaro nuomone, prieš priimant galutinį sprendimą, reikėtų gerai apsvarstyti ne tik naudą, bet ir žalą, kurią gali sukelti toks terminalas, esantis visai greta Klaipėdos miesto ir aktyviai laivybai naudojamų Kuršių marių zonų. 

„Sutinku, kad terminalo statyba Kiaulės nugaroje būtų pats pigiausias, todėl, galbūt, daugelio nuomone ir priimtiniausias variantas. Kita vertus, norėčiau būti tikras, kad buvo apsvarstyti ir visi kiti variantai, kainuosiantys daugiau – tiek specialaus plūduro statyba toliau nuo jūros vartų, tiek Būtingės terminalas ir kt., - sakė Seimo narys. - Svarbiausias klausimas šiuo metu, ar ministro pareiškimas apie preliminarią terminalo statybos vietą reiškia, jog jau beveik viskas suderinta ir priimtas galutinis sprendimas, o jei taip – ar įvertinta žala, kurią toks terminalas gali sukelti“. 

Pasak V.Grubliausko, kalbant apie suskystintų dujų terminalo statybą Klaipėdos uosto teritorijoje derėtų atsižvelgti į specifinę uosto situaciją – suskystintų dujų gabenimas šioje Kuršių marių atkarpoje kelia ypač didelį pavojų intensyviai laivybai nuo jūros vartų iki Kiaulės nugaros salos. Be to, visai greta veiktų intensyviai eksploatuojama Tarptautinė krovinių perkėla, vyktų keleivių judėjimas.

„Norėčiau būti tikras, kad identifikuoti ar bent jau bus identifikuoti visi  galimos rizikos faktoriai, turint omenyje, kad suskystintomis dujomis pakrauti laivai gabens padidinto pavojingumo krovinį Klaipėdos miesto centro pašonėje“, - savo rašte premjerui teigė V.Grubliauskas. 

Suskystintų dujų terminalo statyba yra neabejotinai vienas iš šalies prioritetinių projektų, prisidėsiantis prie Lietuvos valstybės energetinio saugumo užtikrinimo, tačiau, V.Grubliausko manymu, strateginių valstybės interesų realizavimas negali pažeisti interesų tos pačios valstybės piliečių, gyvenančių ir dirbančių šioje Lietuvos teritorijoje: „Labai noriu tikėti, kad tokio svarbaus, bet itin grėsmingo terminalo statyba Kiaulės nugaros saloje „nepakiš“ didelės kiaulės Klaipėdos bei pamario krašto gyventojams ir unikaliai Kuršių Nerijos gamtai“.


Šiame straipsnyje: suskystintų dujų terminalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių