Quantcast

Užupyje įsikurs Rytų Azijos menų centras

Jau penktą kartą susirinkę sostinės vadovai pagaliau apsisprendė dėl Rytų Azijos meno muziejaus Užupyje įkūrimo. Daugiausia diskusijų sukėlęs pavadinimo klausimas išspręstas - patalpas su kintančia ekspozicija nutarta pavadinit centru.

Posėdyje buvo svarstomos įvairios muziejui alternatyvos: galerija, centras, namai-muziejus. Vis dėlto apsispręsta apie 100 kv. m turinčias patalpas su kintančia ekspozicija pavadinti Rytų Azijos menų centru.
    
„Centras – mažiau įpareigojanti įstaiga, Centre – gyvesnė, universalesnė veikla“, - sakė miesto Tarybos narė Violeta Podolskaitė.

Darbo grupės atstovai aptarė, kad Centre turi būti keičiamos ekspozicijos, kolekcijos, vykdoma edukacinė programa.
    
„Toks Centras pasitarnaus jaunimo skonio, pažinimo, kūrybiškumo, gebėjimų ugdymui – apie Rytų Azijos meną bus skaitomos paskaitos, rodomi filmai, supažindinama su ekspozicijomis. Juolab, kad Lietuvoje žmonės nuo seno domėjosi Rytų kultūra“, - sakė miesto meras Juozas Imbrasas.
    
Darbo grupės atstovai nutarė, kad atnaujintame pastate bus eksponuojama ne tik keliautojo ir kolekcininko Pauliaus Normanto sukaupta Rytų Azijos valstybių meno kūrinių kolekcija, bet ir visų, Lietuvoje gyvenančių ir kolekcionuojančių Rytų meno dirbinius, kolekcijos. Tai būtų tapybos darbai, skulptūros, buities daiktai, papuošalai ir kita.
    
„Mes nemanome, kad tai turi būti tik Pauliaus Normanto muziejus, nors pripažįstame šio menininko idėją, iniciatyvą, kantrybę. Tačiau Lietuvoje yra nemažai kolekcininkų, menininkų, kurie gali ir nori prisidėti prie Centro sėkmingo gyvavimo“, - sakė šios darbo grupės vadovas Audrius Butkevičius.
    
Kitų metų sausį bus baigtas patalpų Malūnų gatvėje remontas – lubų, sienų ir grindų atnaujinimo darbai, kurių vertė –  apie 600 tūkst. litų. Centro steigimui ir funkcionavimui – interjero, informacinių technologijų, apšvietimo, apsaugos įrengimui, darbuotojų darbo užmokesčiui ir kitoms išlaidoms 2009 metų Savivaldybės biudžete planuojama numatyti apie 1 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių