Pereiti į pagrindinį turinį

Švieslenčių rėmai – kasdienis tyčiojimasis iš vilniečių?

2010-09-21 16:55
Švieslenčių rėmai – kasdienis tyčiojimasis iš vilniečių?
Švieslenčių rėmai – kasdienis tyčiojimasis iš vilniečių? / Raimundo Celencevičiaus nuotr.

Švieslenčių neįgalumas vilniečius užkniso juodai. Pavargę žiūrėti į ne pirmus metus prie stulpų styrančius švieslenčių griaučius miestiečiai klausia: „Kodėl neveikia?“

Raštelis su tokiu klausimu pakibo ant švieslentės karkaso, įrengto prie Žaliojo tilto stotelės.

Kitose miesto vietose prie švieslenčių priklijuotuose lapeliuose jau net ne klausiama, bet ironiškai šaipomasi iš niekaip neužbaigiamų miesto valdžios projektų.

„Stadionas, e.bilietas, ekranai. Tu dar daug atlaikysi“, – teigiama lape prie T.Narbuto stotelės. Tą patį galima perskaityti ir prie V.Kudirkos visuomeninio transporto stotelės.

Žinutės, pabrėžiančios švieslenčių neveiksnumą, sostinėje plinta kaip „Solomon“ užrašas. Tie, kurie jas kabina, nepatingi užsikabaroti ant stulpo ir „papuošti“ palyginti aukštai kabančius švieslenčių rėmus. Rašteliais tarsi norima atverti vilniečiams akis: suprask, nuo 2008 m. neveikiančios švieslentės įrodo Vilniaus valdžios bejėgystę, o kartu ir akiplėšiškumą. Politikai, paklausti apie švieslenčių projektą, kaskart žada, kad jis netrukus bus baigtas, o įrengimai veiks kaip laikrodis. Ir taip jau dvejus metus.

Šių metų kovą tiek sostinės vicemeras Romas Adomavičius, tiek savivaldybės Informacinių technologijų skyriaus vedėjas Rimvydas Jančiauskas tikino – švieslenčių problemos bus galutinai išspręstos iki rugsėjo. Mėnuo jau persirito į antrą pusę, o teigiamų poslinkių nematyti.

Vicemeras ir toliau tikina, kad viskas bus gerai. R.Jančiauskas atostogauja.

Tuo metu Informacinių technologijų skyriaus Projektų valdymo poskyrio vedėjas Jonas Pidkovas aiškino, kad kaip tik šią savaitę savivaldybės atstovai susitiks su už švieslenčių sistemos diegimą atsakingu konsorciumu. „Su tiekėju atliksime matavimus, žiūrėsime, dėl kieno kaltės švieslenčių paleidimo metu įtampa buvo per didelė ir sudegino įrengtus elektros įtampos keitiklius“, – pasakojo J.Pidkovas.

Tiekėjas savo kaltės iki šiol nepripažino, o savivaldybė darė prielaidą, kad dėl gedimų atsakingas būtent jis. „Šią savaitę turėtų viskas paaiškėti“, – garantavo J.Pidkovas. Jis neslėpė, kad švieslentes įjungti rugsėjį tikrai nepavyks. Kartinio e.bilieto paleidimas irgi vis dar stringa.

Švieslentės – e.bilieto projekto dalis. Visam projektui įgyvendinti skirti pinigai jau įsisavinti. Projekto vertė siekė 19,3 mln. litų, iš jų 14 mln. litų sudarė ES parama. Vilniui iš jos atiteko apie 7 mln. litų, Kaunui – apie 5 mln. litų, o Klaipėdai – apie 2 mln. litų. Pinigai išeikvoti, o kadaise skambiais žodžiais pristatytos sistemos vaisių vilniečiai vis dar neraško. Galbūt raštelius prie švieslenčių paliekantys miestiečiai teisūs – e.bilieto projektą su švieslentėmis priešakyje diegsime taip pat „sėkmingai“ kaip Šeškinės kalvose statome Nacionalinį stadioną?

Iš viso sostinėje įrengta 40 švieslenčių, tiksliau – jų griaučių be ekranų. Sistemą diegia iš trijų bendrovių – „Sygnity SA“ (Lenkija), „Emtest“ (Slovakija) ir „Atea“ (Lietuva) (anksčiau vadinosi "Sonex technologies" – red. past.) – sudarytas konsorciumas.