Quantcast

Stogus valykime patys, bet varveklių nejudinkime

Gyventojai raginami griebti į rankas kastuvus ir kopti ant stogų, kad išlaisvintų juos nuo sniego spaudimo. Tačiau varveklių siūloma neliesti – tai pavojinga.

Gausus sniegas kelia pavojų daugiabučiams. Jau dabar jų stogai padengti storu sluoksniu, o sinoptikai žada, kad dar snigs. Jei namų stogai nebus valomi, neatlaikę sniego masės jie gali įgriūti.

Lietuvos daugiabučių namų savininkų bendrijų federacijos prezidentas Juozas Antanaitis atkreipė dėmesį, kad didesnis pavojus gresia seniems blokiniams daugiabučiams, kurių konstrukcijos jau gerokai susidėvėjusios ir ne tokios atsparios.

Stogų valymu turėtų rūpintis namo administratorius arba bendrija, jei tokia įsteigta. Tačiau J.Antanaitis gyventojams pataria savo turtu ir saugumu rūpintis patiems.

„Administratoriaus paskirtas namo vadybininkas administruoja kokių 50 namų. Natūralu, kad visiems vienu metu jis negalės organizuoti stogų nuvalymo. Todėl butų savininkai neturėtų kliautis kitais ir laukti administratoriaus. Patarčiau imti lopetas, kastuvus ir užlipus ant stogo jį nusivalyti“, - rekomendavo J.Antanaitis.

Jei namo stogas įlūžtų, žalą turėtų atlyginti daugiabutį administruojanti įmonė. „Tačiau viską apmoka galutinis vartotojas. Administratorius iš gyventojų paims pinigus už remontus ir tik po to butų savininkai galėtų nuostolius išsiieškoti per teismą ir regreso tvarka kompensacijos išsireikalauti iš administratoriaus, nes jis neužtikrino saugaus namo eksploatavimo“, - aiškino J.Antanaitis.

Jis atkreipė dėmesį, kad gyventojai, užsimoję patys nusivalyti stogus, turėtų laikytis saugos taisyklių. Pirmiausia patariame teritoriją apsitverti įspėjamąja juosta, kad metant nuo stogo sniegą jis ko nors nesužeistų.

Nuiminėti patiems varveklių J.Antanaitis nesiūlo. Tai – ne tik rizikinga, bet ir reikalauja specialios technikos. „Nukabinti varveklius – sudėtinga. Pats žmogus neužlips ir nenudaužys. Namo administratorius turėtų iškviesti specialią techniką ir varveklius nuvalyti. Jei administratorius to nepadarytų, o varveklis nukristų kam nors ant galvos ir sužeistų, atsakomybė už tai grėstų administratoriui“, - kalbėjo Lietuvos daugiabučių namų savininkų bendrijų federacijos prezidentas. 

Įmonės „Senamiesčio ūkis“ direktorius Kęstutis Umbrasas nesutiko su J.Antanaičio nuomone ir sakė nedrįsiantis žmonių varyti ant stogų.

„Per daug grėsminga. Mūsų darbuotojai dirba, prisirišę diržais. Jei žmonės patys ims kartis ant stogų, kas paskui juos gaudys. Yra speciali įranga ir žmonės, kurie dirba. Čia improvizacijoms ne vieta“, - kalbėjo K.Umbrasas.

Jis patikino, kad „Senamiesčio ūkis“ rūpinasi ir daugiabučių stogais, ir varvekliais. „Kai kur netgi samdome profesionalius alpinistus, kad nudaužytų, juk tai mūsų pareiga. Kas bus, jei žmogui ant galvos užkris... Tačiau problema ne varvekliai. Kai prasideda atlydys ir viskas tirpsta, nėra kur išsinuomoti bokštelių, nes visi vienu metu valo stogus. Tada tai būna bėda“, - aiškino K.Umbrasas.

 


Šiame straipsnyje: varveklisstogaisniegas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių