Quantcast

Šokio novatorių sezoną užbaigs dviguba premjera

Šiuolaikinio šokio pasaulio naujokai nenustoja stebinę – taip drąsiai galima apibūdinti garsiai nuskambėjusį „Baltijos baleto grupės“ debiutą.

Savo pirmuosius kūrybinius metus pradėję „Depeche mode“ ritmu ir prisistatę su spektakliu „Kitoks pasaulis“, talentingi šokėjai baigia sezoną ir kviečia net į dvi išskirtines premjeras.

Viena iš jų spinduliuos vyriškumu, kita gi – priešingai, moteriškumu.

Birželio 15-ąją vilniečius ir miesto svečius į „Šokio teatrą“ pakvies režisierės Marijos Simonos Šimulynaitės šokio spektaklis „Diagnozė: vyras“, o birželio 16-ąją žiūrovai turės progą išvysti moteriškąją „Arachnę“. „Diagnozė: vyras“ – tai spektaklis apie vyro vienišumą, kurį išreiškiame skirtingomis spalvomis.

Koks vyras būna savo liūdesio akimirkomis? Koks vyras būna, kai be atsako įsimyli? O paniekintas ar kerštingas? Kartu mąstėme, kodėl kinta gamtos tobulai sutvarkytas vyro ir moters natūralusis pradas ir kas dėl to kenčia. Ir ar iš viso tai kam nors rūpi?“,  - apie spektaklį pasakoja jo režisierė ir choreografė M.S.Šimulynaitė. 

Anot režisierės, šokio kalba bus atskleista visa tikro vyro jausmų paletė. O joje įsitenka vienatvė ir liūdesys, meilė ir puikybė, duobės ir viršukalnės.  Spektaklio „diagnozė“ buvo nustatyta iš artistinių improvizacijų, gyvenimo realijų,  vyrų stebėjimų. Kūrinyje ypatingai akcentuojamas tikrasis vyriškumas, kurį šiuolaikinė visuomenė dažnai suvokia klaidingai ir yra gerokai primiršusi jo svarbą. Spektaklyje remiamasi ne tik režisierės įžvalgomis -  taip pat atsižvelgiama ir į vyrų šokėjų siūlymus. 

„Statant tokio pobūdžio spektaklį ir būnant moterimi, būtų kvaila neatsižvelgti į artistų nuomonę, pasiūlymus - kaip be jų būtų galima kalbėti apie vyrus“, - priduria „Diagnozė: vyras“ kūrėja.  Spektaklis ypatingas dar ir tuo, kad jo muziką gyvai atliks mušamųjų instrumentų  grupė „Giunter percusion“.  

Grupės lyderio Pavelo Giunterio ir serbų kompozitoriaus Nebojšos Jovano Živkovičiaus kūriniai, parašyti įvairiems mušamiesiems taps svarbiausiomis šokio pasakojimo gijomis.  Spektaklyje, kartu su šokėjais Vladimiru Latišonoku, Daniilu Kolminu, Kristijonu Norkumi ir Karoliu Butavičium pasirodys ir svečiai iš Baltarusijos – perkusininkas Sergejus Buranovas ir trimitininkas Algirdas Jenuševičius.Kitą dieną po „Diagnozė: vyras“  bus pristatyta ir dar viena „Baltijos baleto grupės“ premjera – pagal antikinį mitą iš Ovidijaus „Metamorfozės“ statomas šiuolaikinio baleto spektaklis „Arachnė“. 

Mitas pasakoja apie jauną merginą, kuri gyrėsi esanti geriausia audėja, geresnė net už deivę Atėnę. Vėliau deivė merginai pasirodo apsimetusi sene ir liepia gailėtis dėl savo poelgio, tačiau jaunoji drąsuolė neišsigąsta ir meta iššūkį pačiai Atėnei. Šioji jį priima ir varžybas laimi. Arachnė slegiama kaltės ir apmaudo mėgina nusižudyti, tačiau Atėnei jos pagailsta ir ji paverčia jauną merginą voru.  Šis mitas byloja apie visais laikais aktualią puikybę. Ja ir remiasi šokio spektkalio potekstė. 

„Arachnėje“ akcentuojamos antikinio mito aktualijos, gvildenamos temos, kurios gretinamos ir su kūrėjų asmeniniais potyriais. Judesiu atsakinėjami klausimai sietini su mūsų kartos faktais, gretinamais su graikų mitologija. Spektaklyje daug dėmesio skiriama ir apšvietimui – jis šįkart bus labai ypatingas ir kiek neįprastas. Kovų ir varžybų motyvai bus akcentuojami būtent šviesomis – įvairiausi prožektoriai bus paverčiami gyvais, scenoje funkcionuojančiais veikėjais, stebinčiais ir dalyvaujančiais siužete.

Choreografija, neabejotinai, sąveikaus su technika ir jos efektais. Šiam originaliam scenografiniam sprendimui, kuomet technika paverčiama gyvomis mitologinėmis būtybėmis, spektaklio kūrėjus įkvėpė daugybės antgamtinių reiškinių kupina graikų mitologija. 

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje šoks iš JAV į Lietuvą grįžusi Neli Beliakaitė ir vis ryškiau spindinti Simona Paciukonytė. Atėnę šoksianti N.Beliakaitė ir Arachnės vaidmenį atliksianti S.Paciukonytė susirems pragaištingoje kovoje, kuri ir taps svarbiausiu „Baltijos baleto grupės“ premjeros akcentu. Kostiumus „Arachnei“ sukūrė dizaineris Egidijus Rainys.


Šiame straipsnyje: Baltijos baleto grupė

NAUJAUSI KOMENTARAI

vilniete

vilniete portretas
Na kokie gi cia novatoriai... Nauji spektakliai - geras dalykas, turbut eisim ziuret. Bet po spektaklis pagal „Depeche mode“ buvo visiskai beviltiskas. Negi nesuprantama rengejams, kad viesaisiais rysiais rezisieriaus talento nepakeisi? Jei jo nera - tai ir nera.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių