Quantcast

Savivaldybės žinion perduotas paminklas prezidentui A.M.Brazauskui

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė Kultūros ministerijos pasiūlymui Vilniaus miesto savivaldybei perduoti prieš metus pastatytą paminklą mirusiam prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui.

Šis paminklas yra Antakalnio kapinėse, kur palaidotas pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos prezidentas.

Pasak Kultūros ministerijos, savivaldybės teritorijoje esančių kapinių priežiūrą organizuoja ir lėšas priežiūrai skiria savivaldybė.

Kadangi Antakalnio kapinės yra Vilniaus miesto savivaldybės žinioje, jai ir bus perduotas antkapinis paminklas.

Iki šiol paminklą patikėjimo teise valdo Kultūros ministerija, nes būtent ji organizavo jo sukūrimą ir statybą.128 tūkst. litų vertės paminklą A.M. Brazauskui pernai pavasarį pastatė Tado Balčiūno architektūros biuras. Jis laimėjo Kultūros ministerijos skelbtą konkursą.Paminklas A.M. Brazauskui Antakalnio kapinėse, prie jo kapo, atidengtas pernai birželio 26-ąją, minint pirmąsias jo mirties metines.

Ant A.M. Brazausko kapo buvo pastatyta granitinė platforma ir pailgas pjedestalas su metaline prezidento galva. Paminklą kūrė archiktektai Tadas Balčiūnas, Kristina Balčiūnaitė ir skulptorius Kęstutis Balčiūnas.

Lėšas paminklui pastatyti skyrė Vyriausybė.Šis paminklas sulaukė prieštaringų vertinimų - pernai rudenį A.M. Brazausko bendražygiai buvo pareiškę norą, kad jis būtų pakeistas kitu, mat dabartinis biustas esą nepanašus į velionį prezidentą. Tuo metu paminklo autorius K.Balčiūnas teigė padaręs viską, ką per tokį trumpą laiką galėjęs.

Pirmasis tiesiogiai išrinktas Lietuvos prezidentas A.M. Brazauskas po sunkios ligos mirė 2010-ųjų birželio 26 dieną Vilniuje.Lietuvos prezidento pareigas jis ėjo 1993-1998 metais, o 2001-2006 metais buvo Vyriausybės vadovas. Lietuvos tautinio išsivadavimo metu, 1988-1990 metais, A.M. Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriau

Geriau  portretas
parašykite,kiek lėšų iš Lietuvos pavogė didžiausias Lietuvos vagis?Kaip valstybės viešbutis ir kito pastato pamatai,veltui atsidūrė bufetavos rankose?

p

p portretas
O jei dar balsavimo rezultatus perskaiciuojus, paaisketu kad ir pezidentu nebuvo isrinktas, bent man taip atrodo. Cia skaitau vienas is didesniu Lietuvos nusikalteliu buvo.

kristups

kristups portretas
Vienas iš didžiausių banditų kuris savo draugams (komunistams) perleido valstybės turtus.Nualino kraštą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių