Quantcast

Savivaldybės Etikos komisija nesiryžta bausti nusikaltusių politikų

Vilniaus savivaldybės Etikos komisija trečiadienį aiškinosi, tesėtai ar ne penki politikai iš Vilniaus mero gimtadienio į namus pargrįžo tarnybiniais automobiliais. Nors komisija saviškių nubausti niekaip negali, bet sprendimo priimti visvien nesiryžo.

Pritrūko informacijos

Prieš pora savaičių visa žiniasklaida mirgėjo, kaip penki Vilniaus politikai iš mero privataus gimtadienio vakarėlio sutartinai namo patraukė tarnybiniais automobiliais. Vienu jų važiavo socialdemokratai Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius bei administracijos direktorius Vytautas Milėnas. Į kitą įsėdo liberalcentristai: vicemerai Gintautas Babravičius, Stanislovas Šriūbėnas ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas.

Neteisėtą tarnybinių automobilių disponavimą iškart ėmėsi nagrinėti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Savivaldybės etikos sargai delsė dvi savaites, tačiau galiausiai ryžosi bent dėl akių įvertinti bendrapartiečių elgesį. Mat savivaldybės etikos komisijoje sėdi daugiausia valdančiosios daugumos atstovai, o jai vadovauja konservatorius Žibartas Juozas Jackūnas. Beje, tai pačiai Etikos komisijai priklauso ir tarnybinį automobilį vakarėliams naudojantis G.Babravičius.

Popiet prasidėjęs komisijos posėdis baigėsi be rezultatų. Pirmininkas Ž.Jackūnas paaiškino, kad nariams pritrūko informacijos. Esą komisijai neaišku, ar egzistuoja tarnybinio transporto naudojimo tvarka, tad nuspręsta klausimą atidėti kitam posėdžiui, kuris vyks lapkričio 11 dieną.

Gali tik pabarti

VTEK tinklalapyje skelbiama, kad tarnybinis transportas, kaip ir bet kuris kitas valstybės turtas, valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims skiriamas tik jų numatytoms funkcijoms, tiesiogiai susijusioms su atliekamu darbu, įgyvendinti. Švęsti mero vakarėlį į vicemerų, administracijos direktoriaus bei jo pavaduotojo pareigas neįeina.

Tai pripažįsta ir Ž.Jackūnas, ir patys neteisėtai tarnybinius automobilius naudoję politikai. Greičiausiai tai oficialiai privalės pripažinti ir savivaldybės etikos komisija, tik paaiškėjo, kad bausti galių ši komisija neturinti.

„Mes galime pripažinti arba ne, kad buvo pažeisti politikų etikos kodekse numatyti principai. Jeigu politikai patys pripažįsta padarę pažeidimą, galime apsiriboti svarstymu komisijoje ir tiems politikams rekomenduoti savo elgesį suderinti su kodekso reikalavimais. Tik tiek. Pats esu truputį nustebęs, kad jokių svarstymo pasekmių kodeksas nenumato. Tačiau, manau, kad pati didžiausia bausmė politikui yra viešumas“, - sakė Ž.Jackūnas.


Šiame straipsnyje: Navickas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių