Quantcast

Prokurorai apskundė A.Paleckiui palankų nuosprendį

Antradienį Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra apskundė Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo dėl sovietų agresijos neigimo buvo išteisintas Socialistinio liaudies fronto vadovas Algirdas Paleckis.

Valstybinį kaltinimą palaikiusio prokuroro Egidijaus Šleiniaus teigimu, išteisinamasis nuosprendis A.Paleckiui priimtas nepagrįstai, nesivadovaujant baudžiamojoje byloje nustatytomis faktinėmis aplinkybėmis, teigiama pranešime. Pasak teisėsaugininko, byloje esantys įrodymai patvirtina A.Paleckio kaltę.

„Apeliaciniu skundu teismo prašoma priimti naują nuosprendį – A.Paleckį pripažinti kaltu ir jį nubausti laisvės atėmimu 1 metams, atidedant paskirtos bausmės vykdymą 2 metams“, - rašoma pranešime.

Sausio viduryje Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas konstatavo, kad A.Paleckis neturėjo tikslo neigti sovietų agresijos ir aukų.

Teismas padarė išvadą, kad kalbėdamas radijo laidoje A.Paleckis neminėjo okupacijos. Be to, iš sakinio „o kas buvo Sausio 13-tą prie, reiškias, prie bokšto? Ir kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“ esą matyti, kad pats A.Paleckis dar nėra iki galo susidaręs tokios nuomonės, o „ateities požiūriu gali paaiškėti, kad tokia nuomonė, jog saviškiai šaudė į savus, gali nepasitvirtinti“.

Apylinkės teismas taip pat konstatavo, kad A.Paleckis išsakė ne asmeninę, o teisiamajame posėdyje įvardytų šaltinių nuomonę.

Tai buvo pirmasis nuosprendis Lietuvos teismų istorijoje dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo.

A.Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai 2010 metais žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių. Kariai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo, kuris 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.


Šiame straipsnyje: Algirdas Paleckis

NAUJAUSI KOMENTARAI

vida

vida  portretas
sovietmečiu už tokią nuomonę supūdytų beprotnamyje.Tai aš dabar išsakau savąją: šis velnio išpera nevertas gyventi Lietuvoje ir nešioti jos piliečio pasą, vadintis lietuviuTą patį pasakytų anapilin išėjęs mano tėtis, Sausio 13-ąją buvęs prie bokšto ir matęs ,kaip "savi savus" šaudė.

Kommunist

Kommunist portretas
Tokie Lietuvos teisėsaugos veiksmai sudaro įspūdį, kad su Paleckiu bandoma susidoroti, užčiaupti jį fiziškai, prigąsdinti, kad nedrįstų kalbėti apie tai, kas iš tikrųjų įvyko Sausio 13-ąją. O jeigu su kuo nors bandoma susidoroti, tai reiškia, kad jo bijoma. Niekas nebijo tuščių rėksnių ir melagių. Bijoma teisiųjų.

Copy

Copy portretas
A. Butkevičius kitame savo interviu prisipažino, kad jie planavo padegti spaudos rūmus. Dėl „informacinio farso", kaip jis sakė. O juk ten dirbo nieko apie tai nežinoję žmonės. Tai kodėl tai nėra tiriama, juk tai aiški provokacija? Žmonės būtų sudegę gyvi, kaip bokštuose dvyniuose rugsėjo 11 d. Niujorke 2001 metais. <...>Savo analizėje rėmiausi 2003 metais išleistoje Vytauto Petkevičiaus, rašytojo ir 1992-1996 metais ėjusio Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pareigas, knygoje „Durnių laivas" parašytais žodžiais „Ant Landsbergio ir A.Butkevičiaus sąžinės guli Sausio 13-osios aukos, nes vienam sumanius, o kitam įsakius, kelios dešimtys pasieniečių buvo perrengti ir įleisti į televizijos bokštą. Tai jie šaudė į minią iš viršaus." Iš Sarmatas.lt
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių