Quantcast

Prezidentų lūpose – pokalbiai apie Venesuelos naftą

Venesuelos nafta tampa svarbiausių pokalbių tarp Lietuvos ir Baltarusijos, o taip pat tarp Baltarusijos ir Ukrainos prezidentų tema.

Nepasitenkinimas Lietuva

Prieš Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitą į Baltarusiją šios šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka netikėtai buvo pareiškęs, kad Latvija siūlo naudingesnes Venesuelos naftos tranzito sąlygas nei Lietuva.

Išskirtiniame interviu leidiniui „Litovskij Kurier“, kuris duotas spalio 15 dieną, o išspausdintas spalio 21 dieną, A.Lukašenka teigė, kad Lietuva galėtų būtų Baltarusijos jūros vartai, bet iškelta abejonė, ar ji to nori. Ir A.Lukašenka atsakė, kad Lietuva nenorinti būti tais vartais.

Baltarusijos prezidentas kritikavo Lietuvos valdžią dėl Venesuelos naftos gabenimo per Klaipėdos uostą derybų.

„Mes pradėjome derybas tiesiogiai – be konkursų pasiūlėme bendradarbiauti su Lietuva. Turėjome mintyse, kad jau tai bus naudinga. Tai didžiulės pajamos į biudžetą, uostų vystymas, pajamos kompanijoms ir taip toliau. Bet didelei mūsų nuostabai, pradėjo mums siūlyti ne visai naudingas sąlygas, žadėti, o po atsisakyti ir taip toliau. Jei tai turgus, tuomet suprantama. Bet šiuo atveju turgaus prekyba neįmanoma. Todėl, kad yra kitos šalys, kurios mums siūlo savo paslaugas“, - teigė A.Lukašenka.

Latviai kausis

Tokias Baltarusijos prezidento mintis pasigavo Latvijos žiniasklaida. Vietoje Ventspilio uosto su kuriuo Baltarusija taip pat negali susitarti, siūloma nafta gabenti per Rygos uostą.

Latvijos leidinys „Biznes&Baltija” teigė, kad “atsiradus neapibrėžtoms sąlygoms kovoje dėl “juodojo aukso“ tiekimo į Baltarusiją, į kovą įsijungė Rygos uostas, kuris yra pasirengęs atmušti krovinį nuo Ventspilio“. O gal ir nuo Klaipėdos?

Rygos ir Ventspilio uostai paraleliai veda darybas dėl Venesuelos naftos tranzito. Ventspilio uostas siūlo naftai gabenti pasinaudoti vamzdynu Ventspilis – Polockas. Jis norėtų, kad per Ventspilį būtų gabenamas visas Novopolocko „Naftan“ gamyklai skirtas naftos kiekis. Pagal baltarusių planus tai po metų kitų gali siekti 10 mln. tonų per metus.

Tam, kad nafta būtų gabenama vamzdynu reikia statyti naują reversinę naftos pumpavimo stotį. Latviai siūlosi pastatyti tokią stotį, jei turės garantijas, kad Baltarusiai per Ventspilio uostą gabens visą naftos kiekį į Novopolocką.

Baltarusiai nenori prisirišti prie vieno kliento, todėl derybos su Ventspiliu stringa.

Sutartis iki lapkričio 1 dienos

Kai Baltarusijoje apsilankė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vėl tarsi viskas pakrypo mūsų šalies naudai.

Oficialus Baltarusijos internetinis leidinys „Telegraf.by“ pranešė, kad Baltarusija yra pasirengusi nuo 2011 metų sausio per Klaipėdos uostą pradėti importuoti Venesuelos naftą.

Pakartoti jau žinomi skaičiai, kad dvejus metus per Klaipėdos uostą kasmet bus gabenama po 2,5 mln. tonų naftos. Apie tai Lietuvos prezidentės D.Grybauskaitės ir Baltarusijos prezidento A.Lukošenkos susitikime spalio 20 d. teigė Baltarusijos vicepremjeras Vladimiras Semaško.

„Mes susitarėme apie tai, kad Baltarusijos naftos kompanija ir „Klaipėdos nafta“ dirbs taip, kad iki lapkričio 1 dienos būtų pasirašytas naftos eksporto per Klapėdos uostą komercinis kontraktas“, - teigė V.Semaško.

Jis taip pat užsiminė, kad Baltarusija yra priėmusi sprendimą statyti dujų terminalą ir norėtų, kad jis būtų statomas Klaipėdoje. V.Semaška kalbėjo ir apie tai, kad į Klaipėdos uostą galėtų būti statomi ne tik dujų, bet ir naftos tiekimo vamzdynai.

Lietuvos Prezidentė D.Grybauskaitė teigė, kad ne tik Lietuva, bet ir visa Europos Sąjunga yra suinteresuota, kad Baltarusija norėdama apsirūpinti žaliavomis naudotųsi Europos teritorija ir Baltijos uostais.

Ukrainos ginčai dėl naftos

„Telegraf.by“ pranešė, kad Ukraina net 20 procentų sumažino Venesuelos naftos tranzito į Baltarusiją geležinkeliais kainą. Per Ukrainą nafta gabenama į Mozyrio naftos apdorojimo gamyklą.

„Tam, kad mūsų kolegos iš Baltarusijos kaip galima ilgiau gabentų naftą per Ukrainą, mes padarėme labai rimtas uosto rinkliavų nuolaidas ir sumažino naftos gabenimo geležinkeliais tarifus. Padidinus naftos gabenimo apyvartą geležinkeliai vistiek gaus didelius pelnus“, - tikino Ukrainos vicepremjeras Andrejus Kliujevas.

Ukrainos opozicija priešiškai yra nusistačius dėl bandymų gabenti per Ukrainą Venesuelos naftą. Julijos Timošenko blokas pateikė poziciją, kad Baltarusijos prezidentas A.Lukošenka tempia Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovičių į „atvirą Venesuelos naftos transportavimo avantiūrą“.

Ukrainai neva yra nenaudinga priimti naftą Odesos uoste, o po to, kaip bandoma susitarti, gabenti ją naftos vamzdynu „Odesa-Brodai“.

Baltarusija taip pat skelbia, kad iš Odesos uosto į Mozyrio naftos gamyklą nuo 2011 navigacijos sezono pradžios nafta bus gabena ir Dniepro upe.


Šiame straipsnyje: venesuelos nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    5
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių