Quantcast

Pradėjo veikti antroji Kazokiškių sąvartyno sekcija

Kazokiškėse jau pradėjo veikti II-oji Kazokiškių sąvartyno sekcija, į kurią pradedamos gabenti atliekos iš aštuonių Vilniaus apskrities savivaldybių.

„Pirmoji sąvartyno sekcija jau beveik užpildyta, todėl buvo ypač svarbu, kad laiku būtų atidaryta II-oji. Kitu atveju visas Vilniaus regionas būtų atsidūręs kritiškoje padėtyje, nes neturėtume kur vežti atliekų. Todėl džiaugiuosi, kad II-oji sekcija pradėjo veikti, labai tikiuosi, kad trečiosios nebereikės atidaryti, nes keičiasi pati atliekų tvarkymo strategija - paskelbtas atliekų rūšiavimo gamyklos konkursas, artimiausiu metu bus paskelbtas laimėtojas. Mūsų prioritetas - sukurti efektyvią atliekų rūšiavimo sistemą“, - sakė Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus.

Ekspertų komisija, tikrinusi antrosios sekcijos įrengimą, patvirtino, kad ji gali būti pradėta eksploatuoti ir atitinka visus Europos Sąjungos keliamus reikalavimus, rašoma savivaldybės pranešime.

„Pradėdami eksploatuoti naują sąvartyno sekciją tikimės, kad gyventojai taps sąmoningesni ir į sąvartyną patenkančių atliekų kiekiai vis mažės“, - sakė sąvartyną eksploatuojančios bendrovės Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Nerijus Žilius.

„Antrosios Kazokiškių sąvartyno sekcijos dugnas yra padengtas maždaug metro storio apsauginiu sluoksniu, kuris saugos aplinką nuo taršos. Apsauginį sluoksnį sudaro keletas sluoksnių žvyro, sutankinto molio, geoplėvelės, minkšto audinio, skaldos. Iš viso iškasę 240 tūkst. m3 grunto suformavome beveik 45 tūkst. m2 ploto 2-ąją Vilniaus apskrities regioninio buitinio sąvartyno sekciją“, - sakė darbus atlikusios bendrovės AB „Kauno tiltai“ generalinis direktorius Giedrius Cvilikas.

Prognozuojama, kad II-oji sąvartyno sekcija bus eksploatuojama 4-5 metus, joje tilps apie 1 mln. tonų atliekų. Kazokiškių sąvartyno teritorijoje iš viso yra 6 sekcijos.

Iki šiol veikusi I-oji sąvartyno sekcija jau užpildyta ir bus uždaryta pagal visus reikalavimus. Joje per visą naudojimo laiką buvo sukaupta apie 1,4 mln. tonų atliekų. Atliekų kaupo aukštis nuo sekcijos dugno iki kaupo viršaus siekia 25 metrus.

Šiuo metu visos mišrios komunalinės atliekos iš 8 Vilniaus regiono savivaldybių patenka į Kazokiškių sąvartyną. Per metus sąvartynas pasipildo apie 250 tūkst. tonų atliekų, viena sąvartyno sekcija užsipildo maždaug kas ketverius-penkerius metus.

Atlikus galimybių studiją bei periodiškai tikrinant į sąvartyną atkeliaujančių atliekų sudėtį, buvo nustatyta, kad 13,5 proc. atliekų sudaro plastikas, 17,6 proc. – popierius ir kartonas, 7,6 proc. – stiklas, 2,2 – įvairūs metalai. Beveik 30 proc. atliekų sudaro virtuvės atliekos.

Kazokiškių sąvartyną valdanti bendrovė VAATC siekia sąvartyną modernizuoti, sumažinti atliekų srautą, sumažinti gyventojams tenkančią ekonominę naštą bei gerokai sumažinti aplinkos taršą. Vienas iš pastaruoju metu VAATC su partneriais įgyvendintų projektų – sąvartyno dujų išgavimas ir panaudojimas šildant Vievio gyvenamuosius namus. Dėl to šiluma Vievio gyventojams atpigo penktadaliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių