Quantcast

Politikai dėl „Vilniaus energijos“ kreipėsi į prokuratūrą

Vilniaus savivaldybės opozicijoje dirbantys konservatoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomos bendrovės „Vilniaus energija“ protegavimo.

Kaip BNS ketvirtadienį sakė savivaldybės tarybos Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) seniūnas Vidas Urbonavičius, konservatoriams užkliuvo sprendimas antrojoje Vilniaus termofikacijos elektrinėje statyti biokuro katilą.

Miesto taryba dėl katilo statybos apsisprendė trečiadienį.„Vakar taryba priėmė sprendimą dėl biokuro katilo statybos, kaip tai buvo pavadinta. O iš tikrųjų leidimas buvo už 91 mln. litų tiesiog seną katilą rekonstruoti “Vilniaus energijai„ ir “Rubiconui„ (dabar - koncernas “Icor„ - BNS). Senojo katilo - tokio pat, analogiško - rekonstrukcija kainavo 2006 metais 43 mln. litų ir kartu buvo įrengtas biokuro ūkis. Taip pat savivaldybė įsipareigojo išpirkti tą naujai rekonstruotą katilą, ir kalba eina apie maždaug 70 mln. litų“, - BNS sakė V.Urbonavičius.

„2015 metais “Vilniaus energija„ bus sukaupusi 109 mln. litų perviršį. Tai laisvos lėšos, kurias jie galėtų panaudoti šio katilo statybai. Išeina taip, kad savivaldybė ir 109 mln. litų netenka, ir dar 70 mln. litų turės sumokėti “Rubiconui", - teigė jis.

Pasak V.Urbonavičiaus, į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo ir galimos žalos kreiptasi antradienį. Konservatoriai prašo pradėti ikiteisminį tyrimą ir nustatyti, ar tarybos nariai neproteguoja bendrovės „Vilniaus energija“.Generalinės prokuratūros atstovė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė BNS patvirtino, kad konservatorių kreipimasis gautas.„Vilniaus savivaldybės konservatorių frakcijos kreipimasis yra gautas, ir šiuo metu sprendžiama dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo“, - sakė ji.J.Kažukauskaitė-Sarnickienė BNS taip pat patvirtino, kad prokurorai kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą dėl galimo Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimo.Vilniaus miesto taryba trečiadienį pritarė susitarimui dėl 91 mln. litų vertės 48 megavatų (MW) galios biokuro katilo statybos.

Pagal susitarimą „Vilniaus energija“ rekonstruos antrojoje Vilniaus termofikacijos elektrinėje šiuo metu nenaudojamą garo katilą. Vėliau savivaldybės valdoma įmonė Vilniaus šilumos tinklai jį turės išpirkti.Susitarimą dar turės pasirašyti Vilniaus šilumos tinklų, miesto savivaldybės, „Vilniaus energijos“ ir „Dalkia“ atstovai.

Tai būtų antrasis biokuro katilas „Vilniaus energijos“ valdomoje elektrinėje - 2006 metais ji įrengė vieną 60 MW galios biokuro katilą, į kurį investavo 40 mln. litų.„Vilniaus energija“ valdo tris termofikacijos elektrines - Vilniaus 2-ąją, 3-ąją ir Salininkų.


Šiame straipsnyje: Vilniaus energijaDalkiaRubicon

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių