Quantcast

Palangoje pernai gaisrų kilo daugiau nei užpernai

Per 2011 metus Palangos priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai (PGT) teko gesinti 51 gaisrą (2010 m. - 47).

Atlikus gaisrų analizę ir palyginus duomenis su 2010 metais, matyti, kad Palangos mieste gaisrų padaugėjo 8 proc. ir nepavyko išvengti skaudžių nelaimių - gaisruose žuvo vienas žmogus.

Pagrindinės praėjusių metų gaisrų priežastys: neatsargus elgesys su ugnimi (59 proc.), gedimai automobilio elektros instaliacijoje (11 proc.), po 6 proc. - gedimai automobilio kuro sistemoje, neatsargus rūkymas, krosnių įrengimų ir eksplotavimo taisyklių pažeidimai bei padegimai. Dėl elektros įrangos įrengimo ir eksplotavimo taisyklių pažeidimų kilo 4 proc. gaisrų, 2 proc. sukėlė vaikų išdykavimas.

Kaip ir kiekvienais metais daugiausia gaisrų sukelia neatsargus žmogaus elgesys: 2011 m. – 29 gaisrai, 2010 m. – 32 gaisrai. Šiais metais per neatsargų žmogaus elgesį - rūkymą buvo padegti trys gyvenamieji namai, taip pat buvo padegtos šiukšlės šiukšlių konteineryje (9 konteineriai), atviroje teritorijoje degė sena žolė.

Pažymėtina, kad 2011 metais liepsnojo nemažai automobilių, kai ugnis įsiplieskė dėl gedimų automobilio elektros instaliacijoje arba kuro padavimo sistemoje (8 automobiliai).

2011 metais 3 gaisrai kilo dėl gyventojų nepakankamo rūpinimosi savo namų saugumu šaltojo sezono metu. Pagrindinės gaisrų priežastys yra tai, kad naudojamos senos, netvarkingos kietojo kuro krosnys, laiku neišvalomi dūmtraukiai, susidėvėjusi ir pasenusi elektros instaliacija.

Neišvengta ir tyčinių padegimų, dėl kurių Palangos policijos komisariatas pradėjo du ikiteisminius tyrimus, taip pat Palangos PGT valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai priėmė vieną nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

2011 m. ryškus gaisrų skaičiaus padidėjimas buvo pavasarį ir vasarą, kai pradedama deginti pernykštė žolė. Tuo metu dažniausiai liepsnos įsiplieskė atvirose teritorijose, išdegė dideli pernykštės žolės plotai, padaryti didžiuliai nuostoliai gamtai, laukiniams gyvūnams.

Į gelbėjimo darbus Palangos PGT vyko 66 kartus. Iš jų daugiausiai skubėjo į pagalbą specialiosioms tarnyboms: policijai, (pvz., atidaryti namų duris ar surinkti po autoįvykio išsiliejusius tepalus, degalus) ir greitajai medicinos pagalbai (pvz., padėti išnešti ir įkelti sunkiasvorį asmenį į greitosios medicinos pagalbos automobilį (44 proc.). Didelę dalį užima kiti išvykimai (36 proc.), kurių priežastys - po audrų nulūžusių ir užgriuvusių ant važiuojamosios kelio dalies, gyvenamųjų namų ar viešbučių medžių šalinimas.

2011 metais, netrūko sudėtingų gelbėjimo darbų, dalyvauta didelį atgarsį visuomenėje turėjusioje gelbėjimo operacijoje - piliečių išlaisvinimas iš užstrigusio olandų atrakciono „MOVE IT“, taip pat sudėtingose gelbėjimo darbuose Šventojoje, Prieplaukos g. užgriuvus pastatui iš po sunkių gelžbetonio plokščių buvo išlaisvintas žuvusio žmogaus kūnas.

2011 metais išaugo išgelbėtų žmonių skaičius - iš viso išgelbėta 11 piliečių. Palangos miesto gyventojai vis dažniau lieka neabejingi savo kaimynams: kilus įtarimams, kad gali grėsti pavojus gyvybei ar sveikatai,  į pagalbą kviečiamos specialiosios tarnybos.

Palangos miesto ugniagesiai gelbėtojai ne kartą išlaužę duris, rado leisgyvį žmogų, kurį perdavė greitajai medicinos pagalbai. Taip pat teko važiuoti į transporto avarijas ir išgelbėti užspaustus nukentėjusius asmenys.

Be gaisrų gesinimo ir gelbėjimo darbų, Palangos PGT valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio darbuotojai aktyviai vykdo prevencinį darbą. Surengtos ekskursijos į Palangos PGT vidurinių mokyklų moksleiviams ir vaikų darželių auklėtiniams, skaitytos paskaitos gaisrų prevencijos tema, surengtas piešinių konkursas „Saugi vasara“. Kartu su aplinkos apsaugos pareigūnais buvo organizuojami reidai - tikrintos poilsiavietės, miškai ir kitos atviros teritorijos. Gruodžio mėnesį kartu su policijos pareigūnais vykdyti reidai pirotechnikos platinimo vietose.

Prasidėjus šildymo sezonui suorganizuota prevencinė akcija „Kūrenkime saugiai“, patikrinti mieste esantys apleisti statiniai, kuriuose glaudžiasi benamiai, jie buvo įspėti ir informuoti dėl saugaus elgesio su ugnimi. Dėl priešgaisrinę saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimo nubausti 4 gyventojai.


Šiame straipsnyje: gaisrų statistikagaisrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių