Quantcast

Obelynė - prestižinis vaiduoklių kvartalas

 

Šalia sostinės esantis "Obelynės" privačių namų kvartalas turėjo sukrauti milijonus statybininkams ir bankininkams. Bet krizė lūkesčius pakoregavo. Tarp tuščių namų gyvenantys žmonės patys ieškosi kaimynų.

Dabar graužia nagus

Prieš krizę milžiniškus pinigus už būstą "Obelynės" kvartalo Žiedų gatvėje pakloję vilniečiai dabar gyvena tarp namų vaiduoklių, beveik be kaimynų. Į tokią padėtį patekę žmonės pavydžiai žiūri į kitus to paties komplekso gyventojus. Mat netoli esančiame Liepų gatvės kvartale kaimynų netrūksta – ten tušti stovi tik keli namai.

Žiedų gatvės gyventojai patys ieškosi kaimynų, nes kompleksą valdžiusi bendrovė bankrutavo, o tuščių namų niekaip nepavyksta parduoti iš varžytinių.

"Su kaimynais būtų linksmiau. Siūlau čia įsikelti draugui. Jis dar galvoja. Gal norėtų keisti savo butą Valakampiuose į vieną iš šitų namų. Bet nežinau, ar bankroto administratorius su tuo sutiktų. Na, žmonai vieta patinka, jam – nelabai", – portalui pasakojo panoręs likti nežinomas "Obelynės" gyventojas.

Pašnekovas teigė "Obelynėje" gyvenantis jau beveik dvejus metus. Jis – vienas iš nedaugelio būsto pirkėjų, kurie namą įsigijo be banko pagalbos, mat turėjo užtektinai savų pinigų. Tačiau dabar pustuščio kvartalo senbuvis graužiasi nagus, mat jis būstą pirko per patį kainų piką.

"Mes mokėjome maždaug 890 tūkst. litų. Dabar toks pats namas kainuoja gal 620–640 tūkst. litų", – atsiduso Žiedų gatvės gyventojas.

Kamuoja statybų brokas

Anot pašnekovo, negausūs "Obelynės" kaimynai sugyvena draugiškai, įkurta bendrija, visi žmonės tvarkingi. Tačiau daugelį jų kamuoja bėdos dėl namų kokybės. Mat daugelyje namų statybininkai paliko nemažai broko.

"Kai šitą namą statė, aš pats vaikščiojau, pirštu rodžiau, kur ką pridėti, kur kokį plyšį užlopyti. Pavyko normaliai. O kaimynas dabar bando atgauti dalį pinigų. Prašo 20 tūkst., gal bent pusę atgaus.

Jo name žiemą vėjas pro visur pūtė. Kito kaimyno vonios siena šąla", – pasakojo "Obelynės" gyventojas. Pasak jo, norėdamas įrodyti statybos darbų broką, kaimynas netgi užsakė termines savo būsto nuotraukas. Jose aiškiai matyti, kaip per siūles ties namo stogu ir kitus plyšius iš namo sklinda šiluma.

Pašnekovo žodžiais, iš bankrutavusios namų savininkės kompensacijų tikėtis neverta. Esą pasisekė tiems kaimynams, kurie savo būstą apdraudė nuo statybininkų aplaidumo.

Mažesnių kainų nepakanka

2007 m. pabaigoje naujus pastatus valdžiusi bendrovė "GM Holdings" juos pardavinėjo astronominėmis kainomis. Pigiausi namai "Obelynėje" kainavo 850 tūkst. litų, brangiausi – net milijoną.

Prieš metus "GM Holdings" iškelta bankroto byla. Maždaug pusė "Obelynės" kvartalo namų dabar iš esmės priklauso bankui "Swedbank" ir kitiems "GM Holdings" kreditoriams. Žinoma, verslininkai nori kuo greičiau susigrąžinti įšaldytus milijonus, bet tai toli gražu nelengva.

Namai parduodami varžytinėse, jų kainos mažesnės šimtais tūkstančių litų. Tačiau per metus "Obelynėje" apsigyveno tik viena naujakurių šeima – 18 iš 29 kvartalo namų Žiedų gatvėje tebestovi tušti.

Naujausios "Obelynės" namų varžytinės vyko kovo 26 d. Kaip dienraščiui teigė "GM Holdings" bankroto administratorius Artūras Laucius, ir jos buvo nesėkmingos.

"Nieko nepardavėme. Žmonės domisi, važinėja, žiūri. Bet visi laukia geresnių laikų – gal kainos kris", – sakė A.Laucius. Anot jo, dar anksti žadėti, kad kitose varžytinėse namai bus dar labiau atpiginti – esą viskas priklausys nuo "Swedbank" ir kitų kreditorių valios.

Įpirktų tik turtuoliai

Kvadratinio metro kaina Žiedų gatvėje siekia apie 3,5–3,6 tūkst. litų. A.Lauciaus žodžiais, tokia kaina patraukli, tačiau "Obelynės" namus įpirkti galėtų tik tokie žmonės, kurie po ranka turi bent pusę milijono litų.

"Norint pasistatyti tokį namą su žemės sklypu, su tiek pinigų vargiai pavyktų išsitekti. Bet iš varžytinių negalime būsto parduoti išsimokėtinai. Pirkėjas pirmiausiai turi įsigyti namą, paskui gali derėtis su banku. Taigi žmonės nelabai gali įpirkti tuos namus. Galima būtų nupirkti ir tada įkeisti bankui. Bet Lietuvos įstatymai tokie, kad jau nupirkto daikto lyg ir negalima kredituoti", – aiškino bankroto administratorius.

"GM Holdings" po savęs paliko ilgą skolų uodegą. A.Lauciaus teigimu, bendrovės skolos siekia apie 15–18 mln. litų. Net pardavus visus "Obelynės" namus gautų lėšų nepakaktų grąžinti visoms įmonės skoloms.

Už milijoną – ekonominė klasė

Milijonas litų už namą dabar atrodo neįsivaizduojama suma. Tačiau dar 2007 m., kai nekilnojamojo turto sektorius buvo pačioje viršūnėje, tiek kainuojantys "Obelynės" namai kuo puikiausiai įsipaišė į ekonominės klasės būsto kategoriją.

Taip namų kompleksą prie pat Vilniaus vertino tiek statybų ekspertai, tiek bankininkai. "Šiandien namą Vilniuje mažiau kaip už milijoną sunkiai įmanoma nusipirkti. Ir tai yra ekonominės klasės namas", – tuomet apie "Obelynės" namus kalbėjo SEB banko Nekilnojamojo turto finansavimo departamento direktorius Ugnius Vipartas.

 


Šiame straipsnyje: NT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių