Quantcast

Nuodingi pesticidų karstai liko po žeme

Šalčininkų rajono gyventojai pagaliau atsikratė jų panosėje kelis dešimtmečius po žeme gulėjusių pavojingų senų pesticidų. Tačiau utilizuoti ir nuodingas talpas pinigų nebeliko.

Iš miške, šalia Žygmantiškių kaimo įrengtų betoninių bunkerių jau surinkti visi pavojingi chemikalai ir užterštas dirvožemis. Didžioji dalis atliekų išvežta į Vokietiją ir sunaikinta. Miško aikštelėje teliko apie 400 iš maždaug 2 tūkst. tonų ten iškastų senų pesticidų. Juos logistikos bendrovė "Rhenus Svoris" įsipareigojo išvežti iki gruodžio vidurio.

Nepaisant to, miško aikštelė, kurioje sovietmečiu buvo įrengtas pesticidų kapinynas, dar mažiausiai metus bus izoliuota ir saugoma. Chemikalus surenkanti ir utilizuojanti Vokietijos įmonė "Sava GmgH&Co.KG" projekto iki galo neįvykdys dėl lėšų trūkumo.

Norint visiškai išvalyti aplinką nuo kenksmingų medžiagų, iš miško reikia pašalinti ir chemikalų prisigėrusias betonines talpas. Tačiau dėl istorinių dokumentų trūkumo projektą rengusi Aplinkos ministerija apsiriko. Žygmantiškių kaime buvo rasta maždaug tris kartus daugiau toksinių atliekų, nei buvo skaičiuota. Visi chemikalai bus sunaikinti. Tačiau utilizuoti talpoms lėšų nebeliko.

"Mes pasiūlėme du variantus. Pirmasis: iškasti talpas, jas suskaldyti ir vėl užkasti, nuolaužas subėrus į vienintelę likusią talpyklą. Ją reikėtų papildomai apsaugoti ir užsandarinti. Kitas būdas – iškasti visas talpas ir išvežti jas į Vokietiją sunaikinti. Pastarasis būdas kainuotų apie 700 tūkst. litų. Pirmasis – pigesnis, kainuotų apie 400 tūkst. litų. Šnekėjome su užsakove bendrove "Toksika", su konkursą organizavusia Aplinkos projektų valdymo agentūra, Aplinkos ministerija ir Šalčininkų rajono savivaldybe, bet papildomų lėšų niekas neranda. Visi sako: metų pabaiga ir biudžetai tušti", – pasakojo bendrovės "Sava" atstovas Jaroslavas Surma.

Nuo kitos savaitės "Sava" pesticidų atliekas tvarkys Rokiškio rajone.

Viso projekto vertė yra daugiau nei 17 mln. litų, iš kurių 73 proc. finansuoja ES Sanglaudos fondas. Likusios lėšos – iš mūsų šalies biudžeto.

Projekto vykdytojai

Bendrovė "Rhenus Svoris" vienintelė Lietuvoje turi specialių leidimą vežti  pavojingas chemines medžiagas. Iš pesticidų kapavietės išvežti 96 sunkvežimiai teršalų (į vieną mašiną telpa apie 23 tonas). Į Vokietiją vežamas toks kiekis chemikalų, kokį gali priimti juos utilizuojanti gamykla. Atvežtas krovinys iš karto pilamas deginti. Išvežimų grafikas derinamas su Vokietijos gamykla, nes ji turi matuoti teršalų kiekį ore. Jei oro tarša viršija nustatytas normas, deginimas stabdomas, todėl negali vykti ir pesticidų krovinys iš Lietuvos. "Sava GmgH&Co.KG", senus pesticidų sąvartynus tvarko visoje Europoje.


Šiame straipsnyje: pesticidas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių